Micotoxinele reprezinta compusi toxici produsi de anumite specii de fungi care contamineaza cerealele si alte culturi agricole. Printre fungii cei mai comuni responsabili de aceste toxine se numara speciile de Fusarium, Aspergillus si Penicillium. Aceste substante prezinta un risc major pentru sanatatea umana si animala, fiind asociate cu diverse intoxicatii si boli severe. Din acest motiv, managementul corect al culturilor este esential pentru a limita contaminarea cu micotoxine si a proteja lantul alimentar.
Micotoxinele pot fi clasificate in doua categorii principale, in functie de momentul in care culturile sunt expuse la fungi: micotoxine de camp si micotoxine de depozit.
Micotoxinele de camp apar atunci cand culturile sunt contaminate inca din perioada de crestere, in camp. Spre exemplu, infectiile cauzate de Fusarium se dezvolta frecvent in timpul perioadei de inflorire a cerealelor, mai ales in conditii de temperaturi ridicate si umiditate excesiva. Aceste toxine se pot acumula rapid daca recolta este intarziata din cauza vremii nefavorabile, ceea ce face ca plantele sa ramana mai mult timp expuse la risc.
Pentru a minimiza riscul de contaminare cu mycotoxine de camp, fermierii pot lua mai multe masuri preventive:
- Rotatia culturilor: Este recomandat sa se evite succesiunea de grau dupa porumb, deoarece porumbul poate lasa in sol resturi vegetale ce sporesc riscul contaminarii cu micotoxine.
- Eliminarea resturilor vegetale: Indepartarea paielor si a resturilor vegetale dupa recoltare reduce sursele de infectie fungica pentru cultura urmatoare. Daca nu se pot indeparta, resturile ar trebui integrate in sol prin aratura.
- Aplicarea fungicidelor: Tratamentele cu fungicide in timpul infloririi (in fazele BBCH 59-65) ajuta la controlul infectiilor. In cazul unor ploi abundente dupa inflorire, un tratament tardiv poate fi necesar pentru a preveni infectiile secundare, desi eficienta este mai redusa.
Micotoxinele de depozit apar, de regula, dupa recoltare, atunci cand boabele sunt expuse la umiditate ridicata sau la temperaturi necorespunzatoare in timpul depozitarii. In mod special, umiditatea de peste 18% in boabe creste riscul contaminarii. Situatiile ce pot favoriza acumularea micotoxinelor in depozit sunt numeroase incepand de la intarziatul recoltarii, pana la uscarea incomplete a cerealelor. Pentru a minimiza riscul de contaminare cu micotoxine in depozit, se recomanda uscarea cerealelor, mentinerea unui flux de aer constant pentru a evita condensul sau monitorizarea ventilatoarelor (pentru a nu recircula aerul cald).
Conditiile Agroclimatice din Romania
In Romania, schimbarile climatice si variabilitatea conditiilor agroclimatice cresc riscul de contaminare a cerealelor cu micotoxine, in special in anumite regiuni geografice. Zonele din sud-estul Romaniei se confrunta cu o crestere estimata a temperaturilor cu pana la 4-5°C si o reducere a precipitatiilor pe timpul verii, ceea ce sporeste riscul contaminarii cerealelor cu Aspergillus si producerea de aflatoxine. Aceste micotoxine sunt extrem de periculoase, fiind asociate cu afectiuni severe si intoxicatii grave.
In nordul Romaniei, unde temperaturile sunt preconizate sa creasca cu 3-4°C, precipitatiile vor creste iarna si vor scadea vara. In aceste conditii, riscul de contaminare a cerealelor cu specii de Fusarium si producerea de deoxinivalenol (DON) este mai ridicat. Asadar, masurile de preventie trebuie adaptate la riscurile regionale si climatic specifice.
ATENTIE! Recoltele contaminate cu micotoxine nu pot fi folosite nici pentru panificatie, nici pentru hrana animalelor, din cauza riscului crescut de intoxicatii si afectiuni grave.
Strategii de combatere si momentele optime pentru aplicarea tratamentelor
Pentru a reduce riscul de contaminare cu micotoxine, se recomanda aplicarea tratamentelor fitosanitare in momente specifice ale dezvoltarii cerealelor:
- BBCH 59: In acest stadiu, graul este aproape inflorit, dar florile nu sunt inca deschise. Este un moment optim pentru aplicarea tratamentelor fungicide, deoarece eficienta acestora este ridicata in prevenirea infectiilor.
- BBCH 63-65: Acesta este stadiul de inceput al infloririi si este considerat optim pentru combaterea bolilor spicului. Aplicarea tratamentelor in acest moment ajuta la prevenirea contaminarii si limiteaza proliferarea fungilor.
- BBCH 69: In faza finala a infloririi, aplicarea tratamentelor nu mai este recomandata. Totusi, in cazuri extreme, cand ploile sunt abundente dupa inflorire, se poate recurge la un tratament tardiv pentru a preveni infectiile secundare, desi eficienta este mai scazuta.
Concluzii
Prevenirea contaminarii cerealelor cu micotoxine reprezinta o provocare majora pentru agricultura, in contextul schimbarilor climatice si al cresterii cerintelor de siguranta alimentara. Practicile agricole moderne, monitorizarea atenta a culturilor si adaptarea metodelor de depozitare sunt esentiale pentru asigurarea unei productii de calitate si sigure pentru consum.
ING. Cojanu Daniel, ICDPP BUCURESTI