EVALIO® AgroSystems este un serviciu digital gratuit oferit de FMC Romania, care monitorizeaza daunatorii Ostrinia nubilalis si Helicoverpa armigera din culturile de porumb.
Daca sunteti in zonele de vest, sud si est ale tarii, aplicati tratamentul cu insecticide in urmatoarele 5-7 zile ( 17-23 august) pentru combaterea celei de a doua si respectiv celei de a treia generatii de Helicoverpa armigera.
Evolutia capturilor fluturilor de Helicoverpa armigera (generatia a II-a)
in perioada 28 iulie – 11 august 2020, in zona de vest a tarii
Evolutia capturilor fluturilor de Helicoverpa armigera (generatia a III-a)
in perioada 28 iulie – 11 august 2020, in zonele de sud si est ale tarii
Daca sunteti in zonele de vest, sud si sud-vest ale tarii, aplicati tratamentul cu insecticide in urmatoarele 5-7 zile ( 17-23 august) pentru combaterea celei de a doua generatii de Ostrinia nubilalis.
Evolutia capturilor fluturilor de Ostrinia nubilalis generatia a II-a,
in perioada 28 iulie – 11 august 2020, in zona de sud
Evolutia capturilor fluturilor de Ostrinia nubilalis generatia a II-a,
in perioada 28 iulie – 11 august 2020, in zona de vest
Evolutia capturilor fluturilor de Ostrinia nubilalis generatia a II-a,
in perioada 28 iulie – 11 august 2020, in zona de sud-vest
FMC Romania a amplasat pe intreg teritoriul tarii peste 430 capcane (clasice si automate, pe baza de feromoni) in aproximativ 80 puncte de monitorizare. Valorile rezultate din citirea capcanelor sunt introduse in aplicatia EVALIO® Agrosystems, dupa ce acestea sunt validate de catre specialistii FMC si cercetatorii entomologi de la INCDA Fundulea si SCDA Lovrin.
La emiterea prezentului buletin de avertizare s-a tinut cont de cele trei criterii: biologic, fenologic si ecologic.
- Primii adulti de Ostrinia nubilalis – generatia II au fost observati la sfarsitul lunii iulie, in perioada 01-07 august s-a observat zbor continuu al acestora, iar in intervalul 7-11 august s-a atins curba maxima de zbor in majoritatea punctelor de monitorizare.
- Pentru daunatorul Helicoverpa armigera se suprapune atacul generatiei a II-a (larve in stadii avansate), cu zbor timpuriu din generatia a III-a si chiar primele ponte depuse si larve in stadiul I de dezvoltare. In zona de vest a tarii este prezenta generatia a II-a a daunatorului Helicoverpa armigera, in timp ce in partea de sud-est a tarii intalnim deja generatia a III-a. In partea de sud-est a tarii s-a observat zborul foarte timpuriu al generatiei I a Helicoverpa armigera (luna mai), insa in acel moment nu se intrunea criteriul fenologic pentru cultura de porumb, astfel incat sa fie emis un buletin de avertizare.
- Hibrizii de porumb tardivi sunt predispusi la atacul daunatorilor. Acele culturi care la sfarsitul lunii iulie – inceputul lunii august sunt verzi, unde polenizarea este in toi sau unde matasea este inca verde, sunt preferate de daunator pentru depunerea pontelor.
- Datorita conditiilor de clima specifice din zona dumneavoastra, inainte de a aplica tratamentul va recomandam sa vizitati culturile de porumb, in vederea identificarii stadiului de dezvoltare al daunatorului.
- este sistemic si combate daunatorii in toate stadiile de dezvoltare: oua, larve si adulti;
- este eficient si la temperaturile ridicate din timpul verii de pana la 33-34°C;
- este rezistent la spalare, daca precipitatiile survin la mai mult de 2 ore dupa tratament;
- este selectiv si protejeaza entomofauna utila, refacand echilibrul natural dintre pradatori si parazitii daunatorului;
- momentul optim de aplicare este de la depunerea pontei pana in primele doua zile de la eclozare (larve neonate);
- datorita activitatii ovi-larvicide excelente, Coragen® previne patrunderea larvelor in tulpina sau in stiuletele de porumb si reduce pagubele cantitative si calitative determinate de atacul Helicoverpa armigera si Ostrinia nubilalis in culturile de porumb;
- asigura o protectie excelenta a culturii tratate si are un efect puternic asupra oualelor si larvelor de lepidoptere in toate stadiile de dezvoltare;
- actioneaza prin contact si ingestie, iar dupa ce patrunde in organismul daunatorului produce un efect neurotoxic ireversibil;
- nu este influentat de temperaturile ridicate din momentul aplicarii (optimul aplicarii 22-34⁰C);
Insecticidele Avaunt® si Coragen® pot fi achizitionate din reteaua nationala de distributie autorizata. Pentru informatii suplimentare, va rugam sa contactati reprezentantul local al FMC Romania sau sa accesati site-ul companiei: fmcagro.ro
Helicoverpa armigera (omida fructificatiilor) este un daunator polifag extrem de periculos, raspandit in toate regiunile tarii, care prezinta 2-3 generatii de adulti pe an si care poate provoca pagube insemnate culturii de porumb. Helicoverpa armigera prezinta generatii suprapuse si este dificil uneori sa se determine numarul de generatii finalizate. De obicei, generatia I de Helicoverpa armigera apare in luna mai-inceput de iunie, moment in care nu se intruneste criteriul fenologic la porumb (fenologia plantei: stadiul de matasit-iesirea paniculului) pentru atacul daunatorului si aplicarea tratamentului. La generatia a II-a, larvele din primele doua stadii de dezvoltare se hranesc cu aparatul foliar, matasea si paniculul plantelor de porumb, iar din stadiul al treilea patrund in interiorul stiuletilor de porumb.
Odata intrate sub panuse, combaterea larvelor devine greoaie si costisitoare. In urma atacului, se instaleaza o serie de ciuperci din genul Fusarium spp. sau Aspergillus flavus, care contamineaza boabele de porumb cu micotoxine (exemplu: aflatoxina) si astfel acestea devin toxice pentru alimentatia umana si animala. O recolta contaminata cu micotoxine va fi greu sau chiar imposibil de valorificat.
Ostrinia nubilalis (sfredelitorul porumbului) este un daunator polifag periculos, care poate afecta serios cultura de porumb.
La inceput, larvele consuma din frunze (atacul in primele faze), iar apoi sapa galerii in tulpina plantelor de porumb. Acest lucru determina frangerea tulpinilor de la punctul de atac sub greutatea stiuletilor sau a vantului, reduce capacitatea de nutritie a plantelor si toleranta la seceta.
Comparativ cu prima generatie, combaterea generatiei a II-a este mult mai dificil de realizat. Depunerea pontelor de catre femelele generatiei a doua poate dura 3 – 4 saptamani, fiind dificil de controlat aceasta insecta din cauza mobilitatii si esalonarii stadiilor.
Momentul optim de combatere trebuie stabilit cu mare grija in urma verificarii pontelor. Daca se impune un tratament, acesta ar trebui efectuat atunci cand marea majoritate a pontelor sunt in pragul eclozarii sau in stadiul de „cap negru”.
In urma atacului de Ostrinia nubilalis la stiuleti, pe leziunile produse se pot instala fungii micotoxigeni Fusarium graminearum, Fusarium verticillioides si Aspergillus flavus. Acesti fungi contamineaza cariopsele cu micotoxine periculoase pentru sanatatea oamenilor si a animalelor (ex: aflatoxina), depreciind calitatea recoltei, iar in conditii favorabile de clima, nivelul de micotoxine din boabele de porumb poate depasi limitele maxime admise. O recolta contaminata va fi greu de valorificat sau chiar imposibil.
Atentie! In zona de vest a Romaniei, a fost deja observata prezenta ciupercilor Fusarium graminearum si Fusarium verticillioides la aceasta data pe stiuletii de porumb (zaharat si nu numai) ce prezinta leziuni produse de larvele de Ostrinia nubilalis si Helicoverpa armigera in urma hranirii.
Aceste informatii sunt cu titlu informativ, iar pentru aplicarea corecta a tratamentelor va rugam sa efectuati un control fitosanitar culturilor dumneavoastra, pentru a determina prezenta adultilor, a pontei depuse sau a larvelor eclozate si, ulterior, efectuati tratamentele necesare.
Utilizati produsele de protectia plantelor in siguranta si cu responsabilitate. Cand aplicati produse pentru protectia plantelor, urmati intotdeauna instructiunile mentionate pe eticheta. Pentru informatii suplimentare contactati echipa FMC aici.
Sursa: FMC Romania