INFORMARE DE PRESA – Evolutia procesului de reautorizare a folosirii glifosatului

Publicat de

Joi, 19 octombrie 2017, membrii Comisiei pentru mediu a Parlamentului European au sustinut, eliminarea treptata a glifosatului intr-un termen de trei ani. Astfel, propunerea prin care se opun Comisiei Europene cu privire la reinnoirea autorizatiei de folosire a glifosatului pentru zece ani – adoptata cu 39 de voturi –pentru 9 si 10 abtineri – urmeaza a fi prezentata saptamana urmatoare in fata intregului Parlament de la Strasbourg.

Industria europeana a pesticidelor este alarmata de actuala situatie referitoare la glifosat, cea mai frecvent utilizata substanta chimica agricola din lume, introdusa pe piata in anii 1970 de catre compania agrochimica americana Monsanto, acuzata in prezent de faptul ca a cautat sa influenteze autoritatile de reglementare din SUA si UE cu privire la reautorizarea utilizarii glifosatului.

Inteleg ca exista o preocupare semnificativa in ceea ce priveste problema, dar pur si simplu nu vad cum rezolvati aceasta preocupare, ignorand concluziile stiintifice clare ale EFSA, ale ECHA si ale altor autoritati stiintifice din intreaga lume„, a declarat Graeme Taylor, directorul afacerilor publice din cadrul Asociatiei Europeane pentru Protectia Culturilor, referindu-se la agentiile de reglementare ale UE pentru siguranta alimentelor si substante chimice care elimina utilizarea glifosatului.

Propunerea Comisiei pentru mediu a Parlamentului European a fost sustinuta de ONG-uri, de asa zisii ,,verzi’’, de liberalii ALDE, precum si de grupuri mai mici de stanga si de extrema dreapta. Cu toate acestea, Partidul cetatenilor europeni (European People’s Party- EPP) s-a opus propunerii conservatorului britanic Julie Girling „fiind tot mai preocupat de refuzul de a accepta dovezi stiintifice„. Membru german al partidului, Peter Liese, a respins, de asemenea, propunerea, dar a recunoscut o preocupare publica larg raspandita si a cerut o reglementare mai stricta a utilizarii glifosatului, inclusiv interzicerea tratarii culturilor inainte de recoltare.

Oponentii glifosatului spera ca obiectia lor va influenta decizia comisiei permanente de delegati din cele 28 de state membre ale UE, cand se vor reuni la 25 octombrie pentru a examina din nou propunerea Comisiei, desi semnalele care au precedat votul asteptat sugereaza ca ar putea fi dificil sa se adune majoritatea calificata necesara.

Datele stiintifice care indica impactul negativ al glifosatului sunt in crestere si, desi exista metode alternative disponibile, este necesara o interventie politica pentru a ajuta agricultorii sa imbratiseze aceste alternative„, a declarat Angeliki Lysimachou, cercetator de mediu in grupul de presiune Pesticides Action Network Europa. Cu toate ca are autoritatea legala de a reautoriza unilateral glifosatul, in cazul in care guvernele nu reusesc sa fie de acord, Comisia a cerut fiecaruia sa isi asume responsabilitatea pentru decizie si a avertizat ca este pregatita sa renunte la eliberarea licentei daca nu exista sprijin majoritar pentru propunerea sa pana la termenul limita 17 decembrie.

23 octombrie 2017 – Greenpeace este nemultumita de lipsa de reactie a Comisiei Europene fata de petitia sa

Organizatorii unei petitii prin care urmareau interzicerea glifosatului au fost dezamagiti luni, 23 octombrie 2017, dupa intalnirea dintre reprezentantii Greenpeace si comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis. Intrebat fiind de modul in care se va obtine majoritatea calificata cu privire la votul statelor membre pentru prelunigrea autorizatiei de folosire a glifosatului, comisarul european nu a oferit nici o explicatie. Acest eveniment s-a petrecut in contextul in care, miercuri, 25 octombrie 2017, Comitetul delegatiilor guvernelor nationale se intalnesc pentru a decide asupra utilizarii erbicidului. Franta, Austria si Italia se opun, iar Germania se preconizeaza sa se abtina.

Comisia a informat saptamana trecuta Comisia pentru mediu a Parlamentului European ca a tinut deja seama de preocuparile publicului atunci cand a propus o reinnoire a licentei pentru zece ani in loc de cincisprezece ani. La randul sau, executivul UE a emis o declaratie care confirma intalnirea cu organizatorii petitiilor, adaugand doar ca legea privind astfel de „initiative cetatenesti” impune, de asemenea, ca chestiunea sa faca obiectul unei audieri a Comisiei in Parlamentul European. Acest lucru va trebui sa aiba loc inainte de vacanta de Craciun.

Conform prevederilor Legii privind initiativele cetatenilor, Comisia trebuie sa ia in considerare propunerile acestora sustinute cu un milion sau mai multe semnaturi, dar le poate respinge atata timp cat justifica decizia sa.

25 octombrie 2017 – Votul UE de reinnoire a glifosatului timp de 10 ani esueaza, acest lucru determinand Comisia Europeana sa negocieze o perioada mai scurta de reinnoire cu tarile UE, au spus cei implicati.

Voturile exprimate nu permit obtinerea pragului necesar pentru a ajunge la o majoritate calificata: 16 tari (Bulgaria, Danemarca, Republica Ceha, Estonia, Irlanda, Spania, Cipru, Letonia, Romania, Slovacia, Finlanda si Regatul Unit) au votat in favoarea reinnoirii, Germania si Portugalia s-au abtinut, in timp ce Belgia, Grecia, Croatia, Franta, Italia, Luxemburg, Malta, Austria, Slovenia si Suedia au votat impotriva reinnoirii.

Ulterior, Comisia Europeana a propus in cadrul unei conferinte de presa, reinnoirea licentei de glifosat timp de inca cinci ani fiind optimista cu privire la aceasta reinnoire. E nevoie de un motiv concret pentru a nu se decide reautorizarea mai ales ca o masura contrara ar presupune existenta unor indoieli asupra stiintei privind siguranta glifosatului si ar putea submina Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara si Agentia Europeana pentru Produse Chimice, care au considerat erbicidul ca fiind sigur.

Oficialii UE declara ca este responsabilitatea guvernelor nationale, care decid cum vor fi vandute si utilizate in cadrul granitelor lor produsele Monsanto. „Statele membre sunt responsabile de acordarea autorizatiei pentru produsele fitosanitare pe piata lor„, a declarat un purtator de cuvant al Comisiei atunci cand a fost interogat de Morning Agri, in aceasta privinta. „Este responsabilitatea lor sa decida cat timp si care sunt conditiile de utilizare a produselor„.

Ecologistii spun ca exista o modalitate de eliminare treptata a glifosatului si respectarea legislatiei UE. Planul ar insemna retragerea glifosatului ca substanta activa, dar ar oferi agricultorilor o perioada de gratie pentru utilizarea stocurilor existente. „Atunci cand Parlamentul si guvernele nationale spun „eliminarea treptata”, aceasta nu inseamna o reinnoire a licentei”, a declarat Franziska Achterberg, director politica la Greenpeace Bruxelles. „Ceea ce se urmareste este retragerea aprobarii utilizarii glifosatului in UE, dar si posibilitatea fermierilor de a utiliza produse alternative pentru o perioada definita, astfel incat sa aiba timp sa se adapteze„.

O decizie cu privire la reinnoirea glifosatului va trebui luata pana la 31.12.2017.

Pana atunci, Comitetul de Apel, alcatuit din reprezentatii statelor membre si sub patronajul Comisiei Europene, cu aceeasi procedura de vot, se va pronunta asupra reautorizarii folosirii glifosatului. “Soarta” reautorizarii va fi determinata de modul in care se va intruni sau nu majoritatea calificata necesara.

9 noiembrie 2017 – Un nou vot a fost programat pentru 9 noiembrie. Ecologistii au criticat Comisia pentru ignorarea presiunii publice si a Parlamentului European care a cerut o eliminare completa a glifosatului.

Greenpeace a acuzat Comisia ca urmareste continuarea nerestrictionata a utilizarii erbicidului. „Care este valabilitatea licentei este irelevant. Ceea ce conteaza este cat de mult este folosit glifosatul, cum este folosit, cat de multi oameni sunt expusi si cat de mult este contaminat mediul„, a spus purtatorul de cuvant al lui Mark Breddy.

Desi glifosatul a primit o evaluare pozitiva atat de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA), cat si de catre Agentia Europeana pentru Produse Chimice (ECHA), totusi nu s-a intrunit majoritatea calificata pentru reautorizarea folosirii sale.

Reprezentand industria pesticidelor, Asociatia Europeana pentru Protectia Recoltelor a concluzionat urmatoarele: Comisia a propus anul trecut 15 ani, cu mai putine dovezi stiintifice disponibile. Acum, cand avem si punctul de vedere al ECHA, propunerea pentru reautorizare pentru o perioada de 5 ani a folosirii glifosatului pare un non sens.

Dupa publicarea de catre Comisie a noii sale propuneri, guvernul francez a emis imediat o declaratie in care spunea ca a respins deja o perioada de reinnoire de cinci ani. „Franta colaboreaza cu Comisia si partenerii sai europeni, in special cu Germania si Italia, pentru a ajunge la un compromis pe o perioada de reinnoire care sa nu depaseasca patru ani„, a spus acesta.

SURSA: LAPAR

S-ar putea să te intereseze

Hot News