Laboratorul ALCHIMEX – laborator de TOP, cu rezultate remarcabile privind participarile la studiile CIPAC

Publicat de

In anul 1998, cativa oameni cu experienta in domeniul industriei de protectie a plantelor au pus bazele primei firme romanesti cu capital integral privat, care avea drept activitate fabricarea produselor de protectia plantelor si fertilizanti foliari. Asa a luat nastere compania ALCHIMEX. Astazi, se bucura de performantele unei echipe de 65 de specialisti, inzestrati cu o viziune inovatoare si spirit de echipa.

Va intrebati la ce ne referim cand spunem “performanta”? Avem un exemplu concret. De 11 ani, laboratorul de controlul calitatii ALCHIMEX participa anual la studiile comparative inter-laboratoare si la intalnirile organizate de CIPAC, iar anul acesta echipa laboratorului s-a intors din Germania cu niste rezultate remarcabile.

Interviul acesta il are drept protagonist pe domnul Cornel Grecu, seful laboratorului de controlul calitatii de la ALCHIMEX, pe care am avut ocazia de a-l intalni in cadrul unei vizite in laboratorul de la Herasti si care a binevoit a raspunde la cateva intrebari despre participarile la studiile CIPAC.

Cornel Grecu, seful laboratorului de controlul calitatii de la ALCHIMEX
Cornel Grecu, seful laboratorului de controlul calitatii de la ALCHIMEX

 

Reporter: De ce participa ALCHIMEX la studiile CIPAC?

Cornel Grecu: Scopul principal al participarii nostre la aceste comparari este de a evalua calitatea rezultatelor generate de laborator si acest lucru se poate realiza doar prin comparare cu alte laboratoare. Faptul ca noi, anual, participam la 2-4 studii comparative inter-laboratoare, studii la care iau parte intre 15 si 25 de laboratoare de la firme prestigioase, institute de cercetare si autoritati guvernamentale din toata lumea, iar rezultatele noastre se incadreaza intr-o variabilitate impusa de studiu (in general de sub 1%) ne garanteaza ca rezultatele laboratorului sunt de incredere. Inca un beneficiu major este faptul ca la intalnirile CIPAC luam contact cu chimisti din bransa pesticidelor si putem schimba pareri, invata din experienta, cere ajutor la nevoie, etc.

Echipa ALCHIMEX
Echipa ALCHIMEX

 

Reporter: Cine este CIPAC?

Cornel Grecu: CIPAC (COLLABORATIVE INTERNATIONAL PESTICIDES ANALYTICAL COUNCIL) este o organizatie internationala, non-guvernamentala, non-profit, care are ca scop principal standardizarea metodelor de analiza a pesticidelor. Acelasi organism se ocupa cu organizarea unor studii comparative, ce au drept scop validarea metodelor de analiza propuse de cei mai importanti producatori de substante active de pe piata. Cu aceasta ocazie, fiecare laborator participant la studiu are posibilitatea de a-si verifica performanta proprie prin comparatie cu rezultatele celorlalte laboratoare.

 

Reporter: Unde a fost organizat evenimentul?

Cornel Grecu: In fiecare an, membrii CIPAC organizeaza intalniri in diverse tari de pe intreg mapamondul. Anul acesta s-a organizat la Braunschweig, in Germania, anul trecut a fost in Panama City, Panama. In 2004, de exemplu, a fost la Bucuresti, iar Alcedo a fost sponsorul principal. Aceste intalniri au ca scop discutarea rezultatelor studiilor comparative inter-laboratoare din anul respectiv, validarea si publicarea metodelor respective, cat si propunerile pentru noi comparari.

 

Reporter: Cine participa la intalnirile CIPAC?

Cornel Grecu: La intalnirile CIPAC participa membrii CIPAC (membrii sunt alesi dintre reprezentantii autoritatilor guvernamentale), colaboratorii din partea autoritatilor guvernamentale si colaboratorii din partea industriei.

 

Reporter: A cata participare a laboratorului ALCHIMEX este?

Cornel Grecu: Din 2008 si pana in prezent, in fiecare an, laborotorul ALCHIMEX a participat la studiile comparative inter-laboratoare si la intalnirile CIPAC.

 

Reporter: Care a fost tema din acest an?

Cornel Grecu: In acest an, laboratorul ALCHIMEX a participat la 4 studii comparative inter-laboratoare:

  1. Analiza de broflanilide prin cromatografie de lichide, organizat de Mitsui, Japonia;
  2. Analiza de atrazine prin cromatografie de gaze, organizat de Syngenta;
  3. Analiza prin cromatografie de gaze a unor materiale textile (perdele) impregnate cu alpha-cypermethrin si chlorfenapyr (formulare LN, pentru protectie impotriva malariei), organizat de BASF in colaborare cu CRA-W;
  4. Analiza de hexaconazole prin metoda HPLC, organizat de Rallis India Limited, India.

 

Reporter: Care au fost rezulatele ACHIMEX?

Cornel Grecu: La toate cele 4 studii comparative inter-laboratoare la care am participat, laboratorul a obtinut rezultate bune, plasandu-se pe pozitii fruntase, dupa cum urmeaza:

  • In cadrul studiului pentru broflanilide ne-am plasat pe pozitia a doua din 23 laboraotare;
  • In cadrul studiului pentru atrazine, pe pozitia 4 din 16;
  • In cadrul studiului pentru alpha-cypermethrin/chlorfenapyr pe pozitia 2 din 18, respectiv 1 din 18;
  • Si pentru analiza de hexaconazole, pe pozitia 3 din 26.

Rezultatele foarte bune obtinute de laboratorul nostru nu sunt o pura intamplare, pentru ca este imposibil sa ai “noroc” atunci cand analizezi 28 de probe, in 2 zile diferite, in dublu exemplar, cu metode diferite, pe echipamente diferite si la perioade diferite de timp.

In plus, faptul ca am obtinut rezultate mai bune decat companii multinationale, institute de cercetare, universitati, laboratoare care au sute de oameni implicati in controlul calitatii si care investesc sume uriase de bani, ne face sa ne mandrim cu laboratorul nostru.

 

 

 

S-ar putea să te intereseze

Hot News