Managementul integrat al daunatorilor

Publicat de

Cum putem asigura productia de alimente sanatoase intr-un mod cat mai sigur, atat pentru oameni, cat si pentru mediu? Ce vor avea de mancare cele zece miliarde de oameni care vor popula pamamtul in 2050? Cum vom dubla cantitatea de teren fertil de care avem nevoie pentru a produce alimente?

Trebuie doar sa petrecem o ora pe internet pentru a fi coplesiti de problemele globale: cercul vicios care apare in urma utilizarii unor cantitati mari de ingrasaminte chimice si de pesticide, care ar putea determina aparitia fenomenul de rezistenta, efecte negative asupra mediului si a sanatatii omului – in timp ce peste cincizeci de ani stocurile mondiale din cea mai importanta componenta a ingrasamintelor chimice, fosfatul, vor fi practic epuizate. Defrisarile, eroziunea, lipsa apei dulci, pescuitul excesiv, poluarea aerului si a apei de mare si schimbarile climatice: toti acesti factori complica si mai mult lucrurile.

Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite si a Uniunii Europene, inovatia in agricultura si horticultura este prioritatea numarul unu. Scopul inovatiei trebuie sa fie protejarea si, acolo unde este posibil, cresterea productiei de alimente sanatoase la hectar, cu utilizarea minima a ingrasamintelor chimice si a pesticidelor. Majoritatea oamenilor de stiinta sunt de acord ca acest lucru va fi posibil doar daca cultivam conform conceptului de management integrat al daunatorilor (IPM). Este un termen care se refera la modul in care fermierii isi cultiva si isi protejeaza culturile, pe baza cunoasterii ciclului plantelor, a echilibrelor si a relatiilor de dependenta intre plante, insecte, microorganisme si substante nutritive. Cultivarea durabila necesita culturi rezistente la boli si daunatori, iar mediul in care sunt cultivate trebuie sa aiba capacitatea de a se regenera. Abia atunci putem reduce utilizarea ingrasamintelor chimice, minimiza dependenta de pesticide si vom vedea o crestere a productivitatii.

Ce este managementul integrat al daunatorilor?

Exista multe definitii care explica ce este managementul integrat al daunatorilor (IPM): este o abordare a agriculturii durabile care se concentreaza pe prevenirea si combaterea pe termen lung a daunatorilor sau a daunelor acestora printr-o combinatie de tehnici precum controlul biologic, manipularea habitatelor, modificarea practicilor culturale si utilizarea soiurilor rezistente. Acest lucru face munca consultantului IPM atat de versatila, interesanta si uneori complicata. La baza fiecarei actiuni sta intotdeauna utilizarea responsabila a produselor pentru protectia plantelor si a produselor biotehnologice.

Care sunt principalele etape ale Managementului integrat al daunatorilor?

Sanatatea solului

Un sol sau un substrat sanatos este baza pentru o cultura sanatoasa. Ganditi-va la sanatatea solului nu numai in sens biologic (prezenta minima a daunatorilor sau bolilor purtate de sol), ci si din punct de vedere chimic (bogat in microelemente, macroelemente, materie organica, etc.). Si sa nu uitam aspectele fizice: o structura poroasa a solului sau a substratului care permite schimbul de gaze intre zona radacinii si aerul de deasupra. Solul este un strat subtire care gazduieste un sfert din biodiversitatea planetei, de aceea este important sa nu mai abuzam de substantele chimice care dauneaza biodiversitatii.

Alegerea soiului/hibridului

Soiurile/hibrizii pot sa difere semnificativ in sensibilitatea lor la daunatori si boli. Diferenta dintre compozitia tesutului frunzelor si a sevei vegetale intre soiuri joaca, de asemenea, un rol, in modul in care se dezvolta daunatorii sau bolile.

Semanatul de precizie

Aceasta tehnica ajuta la asigurarea unor conditii similare fiecarei plante, adica o cultura mai uniforma, evitandu-se aparitia unor plantele slabe, care sunt mai vulnerabile la daunatori si boli.

Igiena culturilor

Acest lucru incepe de fapt in cultura precedenta: indepartarea plantelor infestate sau a partilor de plante, la infiintarea noii culturi, limiteaza sursele de infectie. Curatarea structurii de sera cu tot ceea ce este in ea este, de asemenea, importanta.

Aplicarea produselor de protectia plantelor

Microorganismele care stimuleaza cresterea plantelor pot fi aplicate de la inceputul cultivarii. Acestea imbogatesc compozitia microbiana a rizosferei. Consortiul de microorganisme benefice induce rezistenta sistemica si ajuta plantele sa creasca mai bine. Acoperirea semintelor este o modalitate eficienta de a aplica microorganisme benefice in culturile arabile.

Monitorizare si aplicare

Cercetarea frecventa si sistematica este cruciala pentru succesul IPM. Depistarea timpurie a daunatorilor si bolilor duce la interventie in timp util, atunci cand nivelurile de daunatori sau boli sunt scazute si actiunile sunt cele mai eficiente. Capcanele lipicioase, capcanele cu feromoni si lupele sunt instrumente indispensabile pentru cercetare si monitorizare. Tehnicile moderne cu camere speciale pe drone ofera optiuni noi si interesante pentru explorare. Cercetarea adecvata ofera, de asemenea, date care ajuta la cuantificarea dezvoltarii daunatorilor si a dusmanilor naturali. Toate eforturile de cercetare genereaza o multime de date.

Dronele pot fi pregatite pentru a distribui pradatori naturali cu o cerinta minima de munca. Atunci cand sunt combinate cu datele relevante de cercetare din sistemul de precizie agricola, permite ajustarea ratei de aplicare la nivelul infectiei locale. Controlul biologic cu pradatori naturali este un “joc de calcule”, astfel incat aceasta tehnica va va ajuta sa obtineti un profit bun.

Praguri economice pentru tratament

Daunatorii sau bolile pot fi prezente intr-o cultura fara a provoca daune economice. Evident, nivelul pragului variaza in functie de cultura. Cunoasterea acestor praguri si dinamica daunatorilor si a pradatorilor naturali ajuta la evitarea interventiilor chimice.

Insecte benefice

Eliberarea preventiva a pradatorilor naturali este o metoda ieftina si eficienta.

Pradatorii naturali trebuie introdusi devreme in cultura pentru a fi eficienti. In unele cazuri, eliberarea de pradatorilor naturali chiar inainte de aparitia daunatorilor este posibila sau necesara pentru o eficacitate optima. Unii acarieni benefici se pot hrani cu polen. Unele parazitoide pot fi crescute pe plantele din sera.

Capcanele lipicoase sau capcanele cu feromoni

Tehnicile de captare in masa precum capcanele lipicioase (1000 / ha) contribuie la controlul stadiilor de zbor ale daunatorilor, cum ar fi musculitele albe si tripsii. Pentru alti daunatori, capcanele cu feromoni pot face captarea in masa mai eficienta.

Utilizarea biostimulatorilor pentru o sanatate mai buna a plantelor

Datele analizei sevei de plante au evidentiat relatii clare intre compozitia nutrientilor din frunze si susceptibilitatea la daunatori sau boli. Gestionarea starii nutritionale a plantelor devine un instrument important in gestionarea sanatatii plantelor. De exemplu, nivelurile mai mici de nitrati din seva plantelor incetinesc dezvoltarea acarienilor, a musculitei albe si a altor daunatori fara a compromite productia sau calitatea. Si exemplele pot continua!

Managementul climatului

Programul „Urmatoarea generatie in crestere” a provocat o schimbare de paradigma in gestionarea culturilor si a climatului in sere de inalta tehnologie. Acesta demonstreaza modul in care gestionarea adecvata a apei, energiei si echilibrul contribuie la o recolta sanatoasa, mai putin vulnerabila la daunatori si boli.

Biopesticidele

Biopesticidele ofera o gama larga de produse pentru combaterea non-chimica a daunatorilor si a bolilor. Utilizarea este posibila numai atunci cand produsul este inregistrat in tara de aplicare. Biopesticidele sunt in general compatibile cu pradatorii naturali, dar exista exceptii.

Produsele biochimice se bazeaza pe extracte din plante sau metaboliti (neem, uleiuri vegetale). Pesticidele microbiene se bazeaza pe bacterii, ciuperci sau virusuri, care pot fi utilizate pentru combaterea biologica a daunatorilor si bolilor. Feromonii sexuali sunt cei mai cunoscuti.

Industria Protectiei Plantelor joaca un rol foarte important in Managementul integrat al daunatorilor (IPM). Prin cercetarea si dezvoltarea continua se pot produce solutii inovatoare care sa controleze efectele nedorite ale daunatorilor plantelor, dar si specii de plante mai rezistente la acestia. Tinand cont de faptul ca, in timp, daunatorii pot deveni rezistenti la anumite metode de combatere, industria pentru protectia plantelor va cauta continuu sa gaseasca si sa puna la dispozitia fermierilor solutii si strategii pentru o cat mai buna gestiune a daunatorilor.

Drd. Ing. Angela Cristina AMUZA

ICDPP Bucuresti

S-ar putea să te intereseze

Hot News