
Despre musca verzei (denumiri sinonime: musca radacinilor, musca cruciferelor) stim mai mult din manualele de entomologie agricola. Pana nu de mult era considerat un daunator secundar al rapitei, atacurile mai ridicate fiind sporadice. Numai ca multi daunatori principali ai rapitei, la inceput au fost considerati de importanta secundara. Se pare ca aceste mici muste parcurg acelasi drum spre „celebritate”.
Specia este prezenta in toate zonele unde se cultiva plante crucifere in Romania, inclusiv rapita. Practic fermierii au avut acest daunator tot timpul in solele cu rapita, dar nivelul populatiei fiind scazut, atacul a fost ca si inexistent, prin urmare mustele au trecut neobservate. Daca ne uitam cu atentie putem observa multe asemanari intre banalele muste de casa si mustele verzei, singurele deosebiri mai notabile fiind aripile mai latite si corpul mai subtire, in cazul mustei verzei.

Larva este fuziforma, alb-sidefie, in ultimul stadiu de dezvoltare avand o lungime de 7-8 mm. Pana nu de mult aceasta specie era considerata a fi unul dintre cei mai importanti daunatori ai verzei sau conopidei. Lucrurile s-au schimbat intre timp, iar fermierii au inceput sa se confrunte cu atacul larvelor mustelor verzei si la cultura rapitei, toamna, cand plantele se afla in primele faze de vegetatie. Atacul poate sa survina si mai tarziu, pana la venirea iernii, mai ales in cazul toamnelor lungi si secetoase.
Cum ataca larvele? Acestea patrund in colet si apoi in radacini, unde sapa galerii longitudinale. Ca simptomatologie, plantele atacate raman mai mici, iar cu timpul se pot usca. De asemenea, plantele atacate au frunzele de culoare verde-inchisa. In multe cazuri, la plantele atacate frunzele sunt culcate pe sol. Daca smulgem din pamant o planta atacata si facem o sectiune in radacina putem observa prezenta galeriilor si a larvelor. Daca nu mai observam prezenta larvelor, inseamna ca s-au retras in sol, la o adancime de 5-15 cm, unde se vor impupa. In acest stadiu va ierna daunatorul.
Pagubele sunt mai ridicate in cazul toamenlor calde si secetoase, cand plantele atacate se usuca mai repede din cauza lipsei apei. Iar aceasta toamna este „candidata” a fi una secetoasa, mai ales in sud-vestul tarii.
In Romania, musca verzei prezinta 2-3 generatii pe an. Dupa unii autori, daunatorul ierneaza ca larva complet dezoltata in sol, dupa alti autori ierneaza ca pupa.

Adultii apar in primavara, in luna aprilie si zboara pana in luna mai. Adultii celei de-a doua generatii apar pe parcursul lunii iulie. Referitor la a treia generatie, unii autori au mentionat ca aceasta are dezvoltare partiala, in zonele de campie, in toamnele calduroase, adultii apar pe parcursul lunii septembrie. Datorita cresterii temperaturilor este foarte posibil ca a treia generatie sa aiba dezvoltare completa si sa vorbim in acest caz de 3 generatii pe an.
Cum putem proteja plantele de rapita de atacul larvelor mustei verzei? In primul rand prin efectuarea tratamentului semintelor inainte de semanat. In prezent este omologata o singura substanta activa pentru tratamentul semintelor, cyantraniliprol, care are efect si in combaterea acestui daunator. De asemenea, in literatura de specialitate se recomanda efectuarea araturilor adanci, pentru reducerea rezervei biologice a acestui daunator, stiut fiind faptul ca larvele la completa dezvoltare si pupele se gasesc in stratul superficial al solului, la 5-15 cm adancime. In prezent, tot mai multi fermieri au inlocuit lucrarea de baza cu sistemul de lucrari minime ale solului, ceea ce poate avea ca efect o crestere a populatiilor acestui daunator (posibilitatea ca mai putine larve si pupe sa fie distruse). De asemenea, se recomanda o fertilizare echilibrta, precum si folosirea fertilizarii starter pentru a avea o cultura bine dezvoltata si la o densitate optima. Daca plantele sunt dezvoltate atunci trec mai usor peste atac, cu conditia ca rezerva daunatorului sa nu fie foarte ridicata. Din pacate, preturile ingrasamintelor au explodat si nu stiu cati fermieri vor mai putea sa faca o fertilizare ca la carte.
De asemenea, nu ne putem pune cu mersul vremii. Oricat de dotati ar fi fermierii, acest lucru nu poate inlocui lipsa apei.

Fara un regim hidric corespunzator, putem sa folosim cei mai buni hibrizi pentru zona respectiva, cea mai buna fertilizare, solul sa fie foarte bine pregatit, dar in lipsa ploilor, plantele au o dezvoltare lenta, iar in cazul atacului larvelor mustelor verzei, acestea se pot usca mult mai repede, asa cum s-a intamplat in multe zone din vestul tarii, anii trecuti. Chiar daca a plouat la inceputul lunii septembrie, in majoritatea zonelor tarii, precipitatiile cazute nu pot acoperi deficitul mare de umiditate in sol, prin urmare inca este nevoie de multe precipitatii pentru a se reface rezerva de umiditate.
Ploile de la inceputul lunii pot duce la o rasarire uniforma a plantelor de rapita, dar meteorologii anunta in urmatoarele saptamani, cresterea temperaturilor si cantitati reduse de precipitatii, ceea ce inseamna conditii bune pentru daunatorii rapitei, inclusiv musca verzei.
Iata asadar, avem sanse ca sa avem inca un posibil daunator principal al rapitei, in perioada toamnei, pe langa cei existenti, ceea ce inseamna o presiune si mai mare pentru fermieri.
Prin urmare, trebuie aplicate, in complex toate masurile pentru prevenirea si combaterea atacului larvelor mustei verzei, in caz contrar cultura rapitei de toamna ar putea deveni o mare loterie.
Dr. ing. Georgescu Emil
INCDA Fundulea