Noutatile in pomicultura, prezentate in cadrul Forumului OptiTech™ pentru Pomicultura – “Sa fii pomicultor este o arta!”

Publicat de

Tehnica raritului chimic prezentata de echipa Syngenta

Bucuresti / Romania, 2 martie, 2021

Forumul OptiTech™ pentru Pomicultura editia 2021, organizat de Syngenta a fost transmis astazi, online si pe canalele de social media Syngenta. Gazdele evenimentului au fost Andreea Caimac, director de marketing culturi horticole Romania si Republica Moldova si Andrei Marutescu, director relatii publice si comunicare pentru Europa de Sud-Est, iar de la distanta, au fost alaturi Emil Nedelcu, director vanzari – divizia pentru protectia plantelor, Marieta Larion, reprezentant vanzari culturi horticole, Mihail Coman, director general ICDP Maracineni si Ronald Damme, consultant pomicultura, Syngenta Olanda.

La deschiderea evenimentului, din studio, gazdele au prezentat conceptul evenimentului „Sa fii pomicultor este o arta”, ca o recunoastere a eforturilor speciale din ultima perioada a tuturor celor care lucreaza in pomicultura, si pentru ca administrarea unui business in pomicultura (o livada), in vremuri atat de dificile, este o provocare: „Arta de a fi pomicultor reprezinta astazi o provocare: schimbarile climatice, finantarea, reglementarile europene: noul Pact Verde European (Green Deal) si sustenabilitatea in agricultura, reglementarea substantelor active si utilizarea produselor de protectie a plantelor. Avem nevoie de incredere, dialog, stiinta si inovatie! Sunt multe si va trebui sa colaboram si sa lucram impreuna pentru a duce mai departe pomicultura… Arta de a fi pomicultor!”, a mentionat Andrei Marutescu.

Emil Nedelcu a prezentat contextul in care se desfasoara Forumul OptiTech™ din acest an si a vorbit despre angajamentul Syngenta pentru pomicultura pe viitor.”Am fost implicat in organizarea intalnirilor OptiTech inca de la inceputuri, din anul 2005 si ma bucur sa va cunosc personal, pe multi dintre dumneavoastra, pomicultorii, si sa fi fost martor la dezvoltarea businessurilor pe care le conduceti. Acest concept al forumurilor s-a dezvoltat in timp, iar Forumul OptiTech pentru Pomicultura reprezinta in ziua de astazi un eveniment anual de referinta, unde discutam despre tehnologii noi si impartasim experienta ultimului an in pomicultura.

Prezentarea rapanului, boala provocata de Venturia sp., una dintre cele mai pagubitoare boli care afecteaza livezile, a fost realizata dintr-o livada din judetul Vrancea de catre Marieta Larion: „Bazat pe datele inregistrate in sistemele de suport pentru lucarea deciziilor, cum sunt statiile meteo, determinam strategia de combatere si momentul optim de aplicare: inainte de aparitia bolii, se recomanda utilizarea produselor preventive de contact precum cupru. Syngenta recomanda produsul Coprantol™ Duo, omologat la doza de 2.5 kg/ha, iar dupa confirmarea infectiei cu rapan si a intensitatii acesteia, utilizarea produselor cu actiune curativa: Chorus® 50 WG si Score 250EC®. Recomandam aplicarea fiecaruia impreuna cu un alt produs partener de contact, in doza intreaga din fiecare produs”.

Noutatile cu privire la suprafetele de livezi nou infiintate prin submasura 4.1a, au fost prezentate de catre domnul Mihail Coman, director general al ICDP Maracineni, alaturi de criteriile de accesare a fondurilor pentru pomicultura, in perioada urmatoare: „Ne asteptam ca, in linie cu recomandarile Comisiei, pomicultorii sa se confrunte cu eliminarea mai multor produse de pe piata. Pana in anul 2025, 8 substante fungicide (echivalentul a 29%) vor disparea din portofoliul substantelor disponibile astazi la indemana pomicultorilor; 11 insecticide, echivalentul a 39% vor disparea, iar 3 substante erbicide, reprezentand 11%, vor fi eliminate. Ne asteptam ca aceste substante sa fie eliminate pana la momentul cand livezile moderne vor fi in plina productie si speram ca, din timp, impreuna cu companiile din industrie, sa putem veni cu solutii pentru a sustine dezvoltarea speciilor pomicole si o plaja suficienta de tehnologii de protectie la indemana pomicultorilor.”

La solicitarea pomicultorilor din Romania, in cadrul Forumului OptiTech™ a fost organizata o sesiune dedicata tehnicii raritului chimic, cu ocazia careia, Ronald Damme a prezentat experientele din Olanda cu privire la aceasta tehnologie si a facut recomandari pentru utilizarea Brevis®, pentru a ajunge la productii optime: „Beneficiul net al raritului chimic este o productie mai timpurie, cu cat efectuati mai repede raritul, cu atat mai mari ca dimensiuni vor fi merele dumneavoastra. Avem acum un nou instrument, mai “previzibil”, cu Brevis®, luand in calcul conditiile meteo, putem estima ce doza trebuie aplicata. Pentru cele mai bune rezultate tehnice, prima aplicare Brevis® trebuie sa fie facuta la fructul central de 8-10 mm. Daca e nevoie de a 2-a aplicare, trebuie facuta la o dimensiune a fructului de aproximativ 15-16 mm. Daca asteptati prea mult, Brevis® nu va fi eficient! De aceea, trebuie sa estimati de la inceput, impreuna cu specialistii Syngenta, daca este nevoie de tratament.”

Ana Munteanu, un invitat special mai vechi al Forumurilor OptiTech™ pentru Pomicultura, artist plastic care activeaza in Bucuresti, a pictat in deschiderea evenimentului un tablou in tehnica picturii in culori acrilice pe panza, sursa inspiratiei venind din activitatea Forumului OptiTech™ Syngenta pentru Pomicultura.

Syngenta a fost si ramane un partener de incredere, mereu #aproapedefermieri care isi propune sa vina in intampinarea cerintelor si nevoilor tuturor agricultorilor din toata tara cu un portofoliu performant de seminte, produse pentru protectia culturilor, consiliere personalizata dar si cu solutii inovatoare care sa ofere sprijin industriei agro-alimentare. Syngenta a lansat platforma de e-commece „TOTI PENTRU VIN” care vine sa sustina angajamentele de sustenabilitate lansate la inceputul lunii iulie 2020 de catre Syngenta, prin formarea parteneriatelor si sprijinirea lanturilor de aprovizionare. Astfel de proiecte si parteneriate au un impact pozitiv asupra intregului sector agro-alimentar, aducand beneficii atat viticultorilor cat si consumatorilor.

Despre Syngenta

Syngenta este una dintre companiile globale de varf din agricultura, formata din Syngenta Crop Protection si Syngenta Seeds. Ambitia noastra este sa ajutam la hranirea in siguranta a populatiei globale, purtand in acelasi timp de grija planetei. Avem ca obiectiv imbunatatirea calitatii, sigurantei si sustenabilitatii agriculturii prin stiinta de varf si solutii inovative de protectia culturilor. Tehnologiile noastre ii ajuta pe milioanele de fermieri din lume sa utilizeze mai rational resursele agricole limitate. Syngenta Crop Protection si Syngenta Seeds sunt parte a Syngenta Group cu peste 49,000 de angajati, in peste 100 de tari, care lucreaza impreuna pentru a transforma modul in care se face agricultura. Prin parteneriate, colaborare si The Good Growth Plan, ne-am angajat sa acceleram inovatia pentru fermieri si natura, sa depunem toate eforturile spre reducerea intensitatii de carbon in agricultura, sa sustinem operatorii care lucreaza in agricultura sa ramana in siguranta si sanatosi si sa colaboram, prin parteneriate, pentru a avea un impact pozitiv asupra agriculturii, naturii si societatii.

Pentru a afla mai multe, vizitati www.syngenta.com si www.goodgrowthplan.com

Ne puteti urari si pe Twitter la www.twitter.com/Syngenta si www.twitter.com/SyngentaUS

Protectia datelor este importanta pentru noi. Veti primi aceasta publicatie pe baza legala a articolului 6, alineatul 1, lit. f GDPR („interes legitim”). Cu toate acestea, daca nu doriti sa primiti informatii suplimentare despre Syngenta, trimiteti-ne un scurt mesaj informal si nu va vom mai prelucra detaliile in acest scop. De asemenea, puteti gasi mai multe detalii in declaratia noastra de confidentialitate.

Declaratie de avertizare cu privire la Declaratiile Anticipative

Prezentul document poate contine declaratii anticipative, care pot fi identificate prin terminologie precum „astepta”, „ar”, „va”, „potential”, „planuri”, „perspective”, „estimat”, „vizare”, „se deruleaza conform intelegerilor facute in prealabil” si expresii similare. Astfel de declaratii pot fi supuse unor riscuri si incertitudini care ar putea determina rezultatele reale sa difere semnificativ de aceste declaratii. Pentru Syngenta, astfel de riscuri si incertitudini includ riscuri legate de proceduri legale, autorizari, dezvoltarea de produse noi, concurenta crescuta, risc de credit pentru clienti, conditii economice si de piata generale, conformitate si remediere, drepturi de proprietate intelectuala, implementarea modificarilor organizationale, afectarea imaterialului active, perceptii ale consumatorilor asupra culturilor si organismelor modificate genetic sau substantelor chimice de protectie a culturilor, variatii climatice, fluctuatii ale cursurilor de schimb si / sau ale preturilor marfurilor, aranjamente de aprovizionare cu sursa unica, incertitudine politica, dezastre naturale si incalcari ale securitatii datelor sau alte perturbari ale tehnologiei informatiei. Syngenta nu isi asuma nicio obligatie de a actualiza declaratiile anticipative pentru a reflecta rezultatele reale, ipotezele modificate sau alti factori.

Contact media:

Andrei Marutescu

Tel. +40 21 528 12 00

andrei.marutescu@syngenta.com

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!