O noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui

Publicat de

Hibrizii de floarea-soarelui din portofoliul companiei Corteva Agriscience se numara printre alegerile prioritare ale fermierilor romani. Motivati de stabilitatea productiilor pe care le ofera an de an, acestia raman consecventi in alegeri si incearca noii hibrizi recomandati pentru zona in care isi desfasoara activitatea. Este clar ca este nevoie si de o tehnologie care sa sustina cultura pe tot parcursul vegetatiei, iar cei mai multi dintre ei aleg sa respecte fiecare veriga tehnologica si astfel sa culeaga roadele muncii pe masura asteptarilor. Compania Corteva Agriscience raspunde nevoilor fermierilor, iar acest lucru se vede mai ales in rezultatele pe care acestia aleg sa le prezinte, motiv pentru care, chiar daca a fost un an extrem de dificil, fermierii campioni trebuie apreciati si mai ales motivati sa-si continue activitatea.

Silviu Nour

La floarea-soarelui s-au inregistrat productii bune in multe zone din tara, chiar daca vremea capricioasa a pus mari probleme agricultorilor. De exemplu, fermierul Silviu Nour din judetul Neamt a cultivat hibridul P64LE136 si a obtinut 3.650 kg/ha. “Lucrez 500 ha, iar floarea-soarelui am semanat pe 60 ha, dupa cultura de grau. Astfel, terenul a fost pregatit cu grapa cu discuri in doua treceri si am administrat 20 t/ha de gunoi de pasare. In primavara terenul a fost pregatit cu combinatorul, am administrat uree – 200 kg/ha, am semanat in perioada 7-10 aprilie si am administrat ingrasamant triplu 16 – 200 kg/ha. Primul erbicid l-am administrat dupa semanat si mai apoi am administrat Express. In stadiul de 8-10 frunze, atunci cand am putut intra ultima oara in cultura cu un tractor clasic, am administrat un tratament cu fungicid. In urmatoarea campanie vom semana in jur de 80 ha cu floarea-soarelui si voi alege hibrizi Pioneer® cu tehnologia Express®”, a punctat fermierul campion.

Augustin Nealcos

Un alt fermier campion la aceasta cultura este domnul Augustin Nealcos din judetul Cluj, care a ales hibridul P64LE25 si a obtinut o productie de 3.600 kg/ha. “Noi lucram      2.000 ha, dintre care 260 ha le-am avut in acest an cu floarea-soarelui. Am semanat dupa cereale, unde am avut exces de apa, am scarificat, restul terenului a fost arat si discuit in toamna. Am fertilizat la pregatirea patului germinativ cu ingrasamant DAP 18.46.0 – 200 kg/ha, la semanat am administrat azot – 150 kg/ha si in vegetatie, in stadiul de 6-10 frunze, am dat nitrocalcar – 150 kg/ha. Am semanat incepand cu finalul lunii martie, am erbicidat preemergent si apoi am dat Express®. Am aplicat si un tratament cu fungicid si insecticid in faza de imbobocire”, a declarat agricultorul. Aceasta a mai adaugat faptul ca a fost foarte multumit de rezultatele obtinute de-a lungul timpului cu hibrizii Pioneer® si ca in urmatoarea campanie va semana in jur de 200 ha cu floarea-soarelui si va alege si hibrizii P64LE99 si P64LE25.

Alin Limbasan

Alin Limbasan din localitatea Bazna, judetul Sibiu, lucreaza 250 ha, floarea-soarelui a semanat in acest an pe 71 ha si a obtinut 3.600 kg/ha cu hibridul P64LE136. “Am semanat floarea-soarelui dupa grau, de aceea terenul a fost arat, apoi am discuit in toamna, dupa care, in primavara, am pregatit terenul cu combinatorul. Am semanat incepand cu 4 aprilie, am fertilizat cu 300 kg/ha de NPK triplu 16 si am mai fertilizat cu 150 kg/ha de azot cu sulf in stadiul de 6-7 frunze. Am aplicat un erbicid preemergent, apoi Express® si la 2-3 zile am mai aplicat un erbicid pentru combaterea buruienilor monocotiledonate. Am aplicat si fungicidul Tanos, atunci cand plantele aveau in jur de 80 cm, practic atunci cand am putut intra ultima oara cu tractorul. Recoltatul a avut loc intre 20-25 septembrie, am avut umiditate mare si nu am putut recolta mai devreme. Am fost multumiti de culturile din acest an, mai ales de P64LE136, care a avut si o greutate buna. Am avut si P64LE99 care a oferit o productie medie multumitoare, de aceea pentru urmatoarea campanie voi alege din nou acesti doi hibrizi pentru ca ofera stabilitate”, a precizat fermierul.

 

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!