Cunoscuta sub denumirile populare de odos sau ovaz salbatic, specia Avena fatua (fig. 1) este considerata o buruiana periculoasa, din cauza pagubelor pricinuite culturilor de paioase, fiind raspandita in regiunile de stepa si silvostepa. Face parte din familia Graminee, fiind o buruiana anuala monocarpica, cu germinatie de primavara timpurie. La maturitate, planta atinge inaltimea de 60-120 cm, inflorind si fructificand din luna iunie pana in luna august. Se deosebeste de ovaz, in stadiul de fructificare, cand glumela sau paleia au pe dos o arista lunga de 3 cm, rasucita, cu perisori la baza. Ajunge la maturitate la epoci diferite, incepand de dinaintea perioadei de maturitate a plantei cultivate si, odata cu recoltarea plantei cultivate, impurifica samanta acesteia. O particularitate importanta a cariopselor o reprezinta faptul ca acestea pot germina chiar si la 20 cm adancime, nefiind nevoie ca solul sa fie bine aerat.
Ovazul salbatic este considerat o buruiana problema, nu numai din punct de vedere al pagubelor produse in culturile de paioase, ci si din cauza pericolului cu care animalele se confrunta atunci cand o consuma. Aristele si perisorii grauntelor de ovaz salbatic, ingerati odata cu hrana, provoaca iritarea mucoasei bucale si a tubului digestiv. Specia convietuieste, de preferinta, cu ovazul cultivat, dar infesteaza si culturi de grau (fig. 2), orz, orzoaica. Se combina cu ovazul cultivat, rezultand hibrizi naturali, care au o valoare economica inferioara. In ultimii ani, cand exploatarea agricola individuala a terenurilor a luat amploare, nepracticarea rotatiilor in cultura si a lucrarilor de combatere chimica si mecanica, au determinat cresterea pericolului de infestare cu ovaz salbatic.
Masuri de combatere agrofitotehnice
Cultivarea intensiva a terenurilor reprezinta o modalitate de control importanta, impotriva ovazului salbatic. Astfel, asolamentul practicat in stransa legatura cu fertilizarea solului si masurile de combatere a buruienilor asigura diminuarea impurificarii culturilor de paioase cu ovaz salbatic. Rotatia culturilor da posibilitatea folosirii unor tehnologii diverse de lucru ale solului (se recomanda rotatiile de 4-6 ani, in care imburuienarea cu ovaz salbatic se reduce considerabil, fara cheltuieli suplimentare). De asemenea, realizarea unui sistem rational de lucrari ale solului, prin alternarea celor adanci cu cele superficiale, ajuta la diminuarea gradului de imburuienare. Pe terenuri infestate cu ovaz salbatic se recomanda executarea lucrarii de arat la o adancime mai mare, cu o buna rasturnare a brazdelor si realizarea unui pat germinativ de calitate, prin maruntirea corespunzatoare a solului si realizarea unei suprafete cat mai nivelate si curate de buruieni (se foloseste combinatorul sau grapa cu discuri, in agregat cu grapa cu colti). Aratura trebuie executata imediat dupa recoltarea plantei premergatoare, solul mentinandu-se curat de buruieni, pana la infiintarea noii culturi, prin lucrari superficiale. In cazul in care aratura nu se executa imediat, terenul se lucreaza superficial, cu grapa cu discuri. In conditii de seceta, cea mai economica varianta o reprezinta lucrarile superficiale, care asigura conditii optime de germinare a semintelor.
Masuri de combatere chimica
Combaterea chimica cu erbicide ramane o masura importanta de prevenire a aparitiei si infestarii culturilor de paioase cu ovaz salbatic. Daca aceste masuri se completeaza cu mijloacele agrotehnice, se poate ajunge la restrangerea ariei de raspandire a acestei buruieni. Exista o gama larga de erbicide, cu precizarea ca alegerea produsului specific culturilor de paioase, respectarea dozelor recomandate si aplicare corecta a tehnologiei reprezinta factorii de care depinde reusita actiunii.
Drd. Chiriloaie-Palade Andrei