Plantele care lupta cu alte plante: Ce inseamna alelopatia?

Publicat de

Si cum putem folosi acest proces natural pentru gestionarea buruienilor si protectia culturilor?

Alelopatia se refera la efectele unei plante asupra alteia, prin eliberarea de compusi chimici sau biochimici, care sunt cunoscuti ca alelochimici. Diferite parti ale unei plante (frunze, flori, radacini, etc.) pot elibera acesti compusi in mediul inconjurator prin levigare, exsudare a radacinilor, volatilizare, descompunere a reziduurilor sau a materiei organice, atat in ​​sistemele naturale, cat si in cele agricole.

Alelochimicalele apartin unui subgrup de metaboliti ai plantelor, care nu sunt esentiali pentru cresterea si dezvoltarea (metabolismul primar) al plantelor si, din aceasta cauza, sunt numiti metaboliti secundari. Acesti metaboliti secundari mediaza interactiunile plante-mediu si sunt importante pentru ca plantele sa faca fata conditiilor stresante. Acestea sunt componente cheie ale apararii plantelor impotriva animalelor erbivore, bolilor microbiene ale plantelor (de exemplu, fitopatogenii bacterieni sau fungici) sau plantele competitive (adica alte plante care concureaza pentru resurse precum apa, lumina soarelui sau nutrienti).

Capacitatea compusilor alelochimici de a actiona asupra germinarii semintelor sau de a inhiba sau intarzia cresterea altor plante, poate fi cu siguranta o problema pentru productia agricola din cauza interferentei buruienilor cu dezvoltarea culturilor. Cu toate acestea, aceeasi capacitate naturala face ca acesti metaboliti ai plantelor sa fie erbicide sau bioerbicide naturale, care pot fi gasite in mai multe plante salbatice care cresc in special in anumite medii stresante.

Daca am putea folosi aceste erbicide naturale pentru uz agricol?

Produsele naturale vegetale poseda beneficii importante, cum ar fi diversitatea chimica si moduri multiple de actiune, care pot contribui la gestionarea daunatorilor rezistenti, perioada de injumatatire mai scurta decat erbicidele sintetice si biodegradabilitate.

Bioerbicidele par sa aiba efecte de contact, in timp ce a existat unul care arata rezultate progresive care indica un potential efect sistemic. Pe de alta parte, un extract antifungic a prevenit anumite boli, cum ar fi mana cartofului. Mai multe produse naturale actioneaza ca stimulatori ai imunitatii plantelor.

Sursa: http://news.agropages.com/News/NewsDetail—39959.htm

S-ar putea să te intereseze

Hot News