In acest an avem parte de o primavara capricioasa, cu temperaturi minime preponderent negative la inceputul lunii aprilie. Acest fenomen perisista in toata Europa, inclusiv in Romania, temperaturile negative si brumele punand in pericol plantatiile de vita de vie si livezile.
Aceasta perioada se suprapune cu inflorirea speciilor pomicole, dar si cu dezmugurirea la vita de vie. Cu cat acest interval cu temperaturi scazute este mai lung, cu atat pierderile de productie vor fi mai mari.
Chiar daca soiurile sunt mai tardive si mai rezistente la aceste temperaturi negative, viticultorii si pomicultorii trebuie sa-si protejeze culturile prin diverse mijloace:
- 🔥 metoda clasica, prin producerea de fum sau aprinderea focului din loc in loc;
- 🧪 metode eco/bio, prin utilizarea unor biostimulatori (gama Algamax, Aminopower WSP, Robooster) sau a altor substante cu rol de protectie;
- 🚿 metoda ingenioasa practicata de fermierii francezi: pulverizarea pe flori si pe muguri a unei pelicule fine de apa, care in final va produce o pojghita de gheata, cu rol de protectie, cu o temperatura constanta in interior (ca un iglu).
Daca primele doua metode se folosesc la scara larga, aceasta ultima metoda practicata de fermierii francezi, care pare aparent simpla, necesita multa atentie si un echipament care sa permita pulverizarea unui jet foarte fin de apa. Cu toate acestea, metoda poate fi pusa in practica foarte bine, nu polueaza, pojghita de gheata topindu-se imediat ce temperaturile devin pozitive, fara a pune in pericol lastarii tineri si, evident, productia de fructe.