Protejeaza-ti recolta, nu lasa daunatorii de depozit sa o strice!

Publicat de

Dupa un sezon dificil, a sosit cel mai asteptat moment: recoltarea… si apoi, depozitarea cerealelor. Chiar si la adapost, granele nu sunt in siguranta, din cauza daunatorilor de depozit: insecte (gargarita orezului depozitat – Sitophilus oryzae, cariul cerealelor – Rhyzopertha dominica, gandacii fainii – Tribolium confusumTribolium castaneum, gargarita graului depozitat – Sitophilus granarius, gandacul tutunului – Lasioderma serricorne, gandacul din Surinam – Oryzaephilus surinamensis, molia fructelor uscate – Plodia interpunctella, gargarita fasolei – Achanthoscelites obtectus s.a.), acarieni (acarianul fainii – Acarus siro), rozatoare (soarecele de casa – Mus musculus, sobolanii – Ratus norvegicusRatus ratus etc).

Pentru combaterea lor, Alcedo va recomanda:

  • ACTELLIC 50 EC (pirimifos metil 500 g/l), omologat pentru combaterea daunatorilor din depozitele de cereale .
Gargarita graului depozitat (Sitophilus granarius)

Este eficient din punct de vedere economic, fiind aplicat in doze mai mici decat alte insecticide. Se aplica foarte usor, are efect rapid si vizibil si, datorita persistentei sale indelungate, nu este nevoie sa fie reaplicat. Se va aplica in concentratie de 1% (50-100 ml/mp) inainte de depozitarea cerealelor sau  in doza de 10 ml/t cereale (diluat in 1 l apa).

  • QUICKPHOS-UP*** (fosfura de aluminiu 560 g/kg), insecticid fumigant destinat combaterii daunatorilor, inclusiv vertebrate, din semintele depozitate. Produs sub forma de tablete generatoare de gaz prin reactie chimica (GE).

***Va rugam sa aveti in vedere ca acest produs poate fi comercializat si utilizat doar de societatile care au autorizatie pentru produsele din grupa T si T+.

Tabletele de insecticid, in prezenta umezelii din atmosfera sau in prezenta umezelii produselor depozitate, elimina lent un gaz foarte toxic (fosfina – PH3) cu actiune letala asupra tuturor formelor de viata umana sau animala. Se administreaza pentru combaterea insectelor daunatoare de depozit: coleoptere, lepidoptere, diptere, acarieni si vertebrate (rozatoare), in doza de 3-5 tablete/tona produs.

  • K-OBIOL EC 25 (25 g/l deltametrin + 225 g/l piperonil butoxid), insecticid piretroid pentru protectia cerealelor si legumelor depozitate, cat si pentru dezinsectia spatiilor de depozitare.

Tratamentul asigura protectia produselor depozitate pentru o perioada de 6-10 luni, iar aplicarea directa pe cereale, inainte de incarcare in silozuri, genereaza protectie pe toata perioada depozitarii (pana la 12 luni), fara a mai fi necesara alta interventie. Doza este de 50 ml in 5 litri de apa pentru tratarea spatiilor goale de depozitare pentru 100 m² si 1.000 ml in 99 litri de apa pentru tratarea cerealelor prin aplicare directa pentru 100 tone de cereale.

  • Rodenticidul BROMAKOL (bromadiolon 0.005 g/kg)

Daunatori combatuti: soarecele de camp (Microtus arvalis), soarecele de padure (Apodemus sylvaticus), sobolanul de apa (Arvicola terrestris).

Recomandari de aplicare: este o momeala gata preparata si se foloseste ca atare, prin distribuirea a 25 – 50 g momeala/galerie.

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!