Reactia unor cercetatori straini la aflarea ca exista Tanymecus in Romania: “Aoleu, pai ce ne facem daca insecta asta ajunge in tara noastra”?

Publicat de

Poate suplini combaterea biologica absenta combaterii chimice a daunatorilor?

In luna iulie a acestui an am avut ocazia sa particip la Congresul European de Entomologie (ECE), care s-a tinut la Napoli (Italia). S-au dezbatut multe teme: de la daunatori invazivi, la folosirea imagisticii in cercetare sau la cercetari privind mecanismele rezistentei daunatorilor la insecticide precum si combaterea biologica.

Combaterea chimica, o adevarata “Cenusareasa”

In cadrul acestui Congres, tema combaterii chimice a fost o adevarata „Cenusareasa”. Ba mai mult, o parte dintre cercetatorii francezi, germani sau spanioli sustineau sus si tare ca, la nivelul Uniunii Europene (UE), combaterea chimica ar trebui eliminata. Entuziasmul acestor cercetatori, marea majoritate tineri, mi s-a parut unul dement. E drept ca cerctatori mai experimentati de la INRA (Franta) sau Germania au fost de acord ca toata aceasta „ofensiva mediatica” impotriva pesticidelor este una politica si nu se poate practica o agricultura intensiva fara „medicamentele plantelor”. Dar ideea ramane si se pare ca o imbratiseaza multi cercetatori din Europa de Vest si anume: sa renuntam la combaterea chimica!!! Cu toate astea, cand am prezentat lucrarea intitulata „Maize leaf weevil (Tanymecus dilaticollis Gyll): serious pest problem in Romania” sub forma de poster, cei care au vizionat-o (in special din Germania sau Franta) au avut niste reactii de genul: „Aoleu, pai ce ne facem daca insecta asta ajunge in tara noastra? Ca doar vrem sa scoatem combaterea chimica in viitorul nu prea indepartat!”.

Un articol interesant despre importanta combaterii chimice, cititi pe larg in editia tiparita a revistei Sanatatea plantelor, din luna noiembrie.

ing. Emil GEORGESCU,
INCDA Fundulea

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News