Recensamantul general agricol se va efectua in perioada 10 mai – 31 iulie 2021

Publicat de

Romania detine aproximativ 33% din numarul total de exploatatii agricole din UE, cu o dimensiune medie de 3,6 ha/exploatatie, in timp ce dimensiunea medie la nivelul UE este de 16,6 ha/exploatatie. In aceste conditii, importanta rezultatelor recensamantului agricol devine evidenta pentru fundamentarea Politicii Agricole Comune care sa asigure tarii noastre un sector agricol competitiv si durabil.

Recensamantul General Agricol este o actiune de mare anvergura care va asigura informatii complexe necesare fundamentarii programelor si politicilor agricole si de dezvoltare rurala. Datele si informatiile vor fi colectate de la utilizatorii suprafetelor agricole si/sau detinatorii de efective de animale.

Legislatia europeana referitoare la structura exploatatiilor agricole si recomandarile Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) prevad organizarea si efecturarea recensamintelor generale agricole la intervale de 10 ani. Colectarea datelor se va efectua in perioada 10 mai – 31 iulie 2021.

Pregatirea, organizarea si efectuarea recensamantului se realizeaza de catre Institutul National de Statistica, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Afacerilor Interne impreuna cu structurile teritoriale din subordinea acestora, sub coordonarea si controlul Comisiei Centrale pentru Recensamant, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicatii Speciale.

Recensamantul General Agricol 2020 va evidentia schimbarile intervenite de la Recensamantul General Agricol 2010, furnizand indicatori statistici pentru monitorizarea si evaluarea Politicii Agricole Comune care, in anul 2018, a sprijinit fermierii europeni cu 58,82 miliarde euro, suma ce a reprezentat aproape 40% din bugetul global al Uniunii Europene.

De asemenea, datele colectate vor permite si urmarirea unor indicatori statistici de agri-mediu care masoara impactul agriculturii asupra mediului.

Rezultatele Recensamantului General Agricol trebuie sa raspunda atat cerintelor europene pentru respectarea criteriilor de comparabilitate internationala, cat si cerintelor nationale, asigurand informatii care vor fi utilizate de catre decidenti politici, cercetatori, fermieri si publicul larg, pentru a intelege mai bine starea si structura sectorului agricol si impactul agriculturii asupra mediului.

Sursa: http://www.onvpv.ro/sites/default/files/20210407_pliant_recensamant_general_agricol.pdf

S-ar putea să te intereseze

Hot News