Recomandarea Corteva pentru protectia culturii de floarea soarelui

Publicat de

Daca porumbul este mai putin pretentios la planta premergatoare, nu acelasi lucru il putem spune si despre floarea soarelui, care este o planta mare consumatoare de elemente nutritive si are predispozitie la anumite boli pagubitoare cu transmitere prin sol. Din acest considerent, aceasta cultura necesita o rotatie corespunzatoare si uneori s-ar impune revenirea pe acelasi amplasament doar dupa o pauza de cativa ani.

Anul acesta, nefiind posibila respectarea acestei conditii, este posibil sa avem in culturile de floarea soarelui o presiune mare de infectie, iar in functie de particularitatile locale, o serie de agenti patogeni se pot instala in cultura.

Dintre acestia amintim:

  • Sclerotinia sclerotiorum (putregaiul alb), Botrytis cinerea (putregaiul cenusiu), Plasmopara helianthi (mana florii soarelui), ca fiind cele mai cunoscute si pagubitoare boli;
  • Phomopsis helianthi (necrozarea si frangerea tulpinilor), Leptosphaeria lindquistii f.c. Phoma macdonaldi (innegrirea tulpinilor).

De asemenea, in anumite conditii, boli precum: Puccinia helianthi (rugina), Septoria helianthi (septorioza) sau Pseudomonas syringae pv. Helianthi (arsura bacteriana) pot fi intalnite mai ales in cazul unor hibrizi sensibili.

O singura boala ramasa netratata poate afecta partial sau total cultura de floarea soarelui si poate influenta intr-un mod negativ productia.

De aceea, CORTEVA recomanda aplicarea in vegetatie a fungicidului Tanos® 50WG, un fungicid extrem de eficient, cu doua substante active cu mod de actiune diferit, si anume:

  • Famoxadon are proprietati lipofilice fiind aderent la cuticula si foarte greu de spalat dupa 1 ora de la aplicare. Are actiune antisporulanta si blocheaza cresterea ciupercii. Famoxadon difuzeaza in cuticula si determina o buna redistribuire a substantei active la suprafata frunzei, fiind remobilizat prin ploaie si roua. Sporii ciupercii devin incapabili sa incolteasca, germinarea sporilor fiind blocata.
  • Cimoxanil penetreaza tesutul frunzei si se distribuie translaminar. Stopeaza cresterea leziunilor si sporularea, inducand reactia de autoaparare a plantei.

Recomandam fungicidul Tanos® 50WG in doza de 0.4 kg/ha pentru a fi aplicat in apropierea formarii butonului floral, cand inca se poate interveni cu masina de stropit in lanul de floarea soarelui, aplicare recomandata in special pentru protejarea calatidiului.

In cazuri de atac de mana din infectii secundare (Plasmopara helianthi), aplicati 2 tratamente succesive la un interval de 7-10 zile imediat ce depistati atacul.

Este de preferat sa aplicam produsul preventiv pentru a elimina orice risc de imbolnavire, pentru o dezvoltare armonioasa si pentru a pune in valoare potentialul exceptional de productie al hibrizilor.

Pentru o mai buna informare si o prezentare detaliata a bolilor specifice florii soarelui, dar si pentru detalii despre produsele noastre de protectie a plantelor puteti vizita site-ul nostru  www.corteva.ro.

Ana Maria Pascariu

Category Marketing Manager Herbicides

Corteva Agriscience Romania & Moldova

S-ar putea să te intereseze

Hot News