Recomandari de nutritie iscusita pentru cereale paioase

Publicat de

Obiective:

 • Mentinerea unui sistem radicular cat mai viguros pe tot parcursul perioadei de vegetatie si in special in perioade de stres abiotic
 • Realizarea unei cantitati optime de biomasa si fotosinteza superioara pana la recoltare
 • Nutritia optima a plantelor  pentru obtinerea de randamente maxime/ha si de calitate superioara

RECOMANDAREA ALCEDO pentru atingerea obiectivelor de nutritie ISCUSITA in primavara la cerealele paioase

IN CONDITII DE STRES ABIOTIC – FURNIZAREA CATRE PLANTE A FOSFORULUI SI A MAGNEZIULUI PENTRU SUSTINEREA RADACINILOR PLANTELOR SI O FOTOSINTEZA SUPERIOARA CONCOMITENT CU DECLANSAREA SISTEMULUI PROPRIU DE APARARE AL PLANTELOR PENTRU MENTINEREA PLANTELOR INTR-O STARE CAT MAI BUNA DE VEGETATIE

T1. Tratamente foliare tank-mix cu produsele cu continut ridicat de fosfor, magneziu, potasiu si Siliciu:

 • FoliMAX Trity-IQ in doza de 3,0-5,0 l/ha
 • FoliMAX Silicium in doza de 0,5-0,75 l/ha

IN CONDITII OPTIME DE MEDIU – FURNIZAREA CATRE PLANTE A AZOTULUI, MAGNEZIULUI, A MICROELEMENTELOR SI BIOSTIMULAREA PENTRU REALIZAREA UNEI CANTITATI OPTIME DE BIOMASA PANA LA RECOLTARE:

T1. Tratamente foliare tank-mix cu biostimulatori ALGAMAX si cu produse cu continut ridicat de azot impreuna cu produse cu elemente secundare si microelemente din gama FoliMAX:

biostimulatori:

 • AlgaMAX Fluid sau AlgaMAX Complex NPK in doze de 1,5-2,0 l/ha

produse cu continut ridicat de azot 

 • FoliMAX N-Progress in doza de 5,0-10,0 l/ha
 • FoliMAX Gold  in doza de 3,0-5,0 l/ha
 • FoliMAX FirstN in doza de 3,0-5,0 l/ha

produse cu elemente secundare si microelemente

 • FoliMAX Cereals SC in doza de: 2,0-3,0 l/ha
 • FoliMAX CerealsMIX in doza de 0,5-2 kg/ha
 • FoliMAX MAG 500 SC in doza de 2,0-3,0 l/ha
 • FoliMAX MagneziuS in doza de 2,0-3,0 l/ha

IN CONDITII OPRIME DE MEDIU – OBTINEREA DE RANDAMENTE MAXIME de BOABE /ha DE CALITATE SUPERIOARA SI REZISTENTA MARITA LA CADERE

T 2,3. Tratamente foliare tank-mix cu biostimulatori ALGAMAX si cu produse cu continut ridicat de azot  si Sulf din gama FoliMAX si cu produse pe baza de cupru pentru prevenire caderii plantelor

biostimulatori:

 • AlgaMAX Fluid sau AlgaMAX Complex NPK in doze de 1,5-2,0 l/ha

produse cu continut ridicat de azot si Sulf din gama FoliMAX:

 • FoliMAX N-Progress in doza de 10,0 l/ha
 • FoliMAX Sulf-IQ in doza de 3,0-5,0 l/ha
 • FoliMAX  Coppery-IQ in doza de 0,75 l/ha

Seceta pedologica prelungita asociata cu temperaturile scazute din primavara conduc la instalarea carentei de fosfor la cerealele paioase.

Stresul hidric este unul dintre cei mai distructivi factori de stres abiotic, care afecteaza culturile agricole de pe intreg mapamondul.

Expunerea la stresul cauzat de seceta influenteaza in sens negativ rata de supravietuire a plantelor, reduce cresterea acestora, impiedica diviziunea si alungirea celulelor, reducand talia plantelor, cu consecinte directe de reducere a nivelului recoltelor sau chiar de compromitere totala a cestora in situatii extreme de stres abiotic si/sau biotic.

Fig. 1. Furnizarea deficitara a fosforului la cerealele de toamna. In zona plantelor afectate continutul de fosfor masurat a fost de 3 ppm iar in zona palntelor dezvoltate normal continutul de fosfor masurat a fost de 13 ppm. ( Sursa IPNI) . Planta premergatoare lucerna.

Utilitatea cea mai mare a fertilizarii foliare o reprezinta acoperirea necesarului de substante nutritive in situatii de stres cum ar fi seceta, baltirile de apa, salinitatea, preluarea substantelor nutritive prin radacini fiind deficitara in astfel de situatii.

De asemenea, in perioade de crestere intensa a plantelor fertilizarea foliara atenueaza discrepantele aparute pe termen scurt, intre necesarul de elemente nutritive si posibilitatea absorbtiei acestora la nivel optim, prin radacini, din sol.

Pentru a contracara aceste fenomene, substantele nutritive pot fi absorbite de planta prin frunze pe toata perioada duratei de stres, fertilizarea foliara fiind una dintre verigile ce pot fi adoptate in astfel de conditii.

Furnizarea fosforului catre plante trebuie sa se realizeze in mod continuu pe baza fosforului  acumulat in mineralele din sol si prin aplicarea de ingrasaminte solide, lucru posibil doar in conditii optime de umiditate.

Absorbtia deficitara a fosforului se manifesta cel mai adesea la plantele tinere, dupa perioade prelungite de vreme rece si cu deficit de umiditate. Plantele care sufera de lipsa de fosfor vor avea un sistem radicular slab dezvoltat, cu o rata redusa a supravietuirii plantelor in situatii de stres.

Asimilarea acestui macroelement poate fi limitata de mai multi factori, cei mai importanti fiind temperatura, umiditatea din sol, tipul de sol si pH-ul acestuia (o asimilarea optima a fosforului se poate realiza in soluri cu pH in jur de 6,5), precum si continutul de fosfor mobil al solului. In special pe solurile argiloase, fosforul organic sau mineral din sol nu poate fi asimilat usor de catre radacinile plantelor de cultura .

Fig. 2. Furnizarea deficitara a fosforului la cerealele de toamna, in stanga grau cu deficienta de fosfor si maturizarea intarziata In dreapta grau cu cateva zile inainte de maturitatea deplina. Planta premergatoare – soia cultivata dupa plante furajere. ( Sursa IPNI)

Unul dintre rolurile principale ale fosforului pentru plante este acela ca promoveaza dezvoltarea viguroasa radacinilor, inca din primele faze de vegetatie.

Asimilarea fosforului, a magneziului si a microelementelor esentiale pentru plantele de cereale paioase depinde de dezvoltarea sistemului radicular al acestora.

De asemenea, fosforul are un rol vital pentru plante, fiind implicat in procesul de transformare a energiei solare in biomasa. Astfel, fosforul joaca un rol cheie in procesul de fotosinteza, in metabolismul zaharurilor, in stocarea si transferul de energie, in diviziunea celulara, in extinderea celulelor si in transferul informatiei genetice in plante.

In situatia in care plantele au un sistem radicular slab dezvoltat si de stres abiotic (seceta, temperaturi reduse), furnizarea substantelor nutritive catre plante se poate face doar prin aplicarea extraradiculara a acestora.

Furnizarea acestor elemente nutritive in cantitatile necesare, in forme usor asimilabile, administrate  la sol si pe foliajul plantelor prin stropiri foliare aplicate in faza de vegetatie optima, respecta principiul celor 4R si determina obtinerea de beneficii maxime pentru fermieri.

Nutritia optima cu azot, fosfor, magneziu si sulf, precum si cu microelementele specifice cerealelor paioase inca din primele faze de vegetatie si pana la recoltare, sustine inradacinarea puternica a plantelor, fapt ce asigura o dezvoltare viguroasa a partii aeriene, creste rezistenta culturilor la stresul biotic si abiotic si securizeaza atingerea potentialului maxim de productie al soiului cultivat.

 

Cristian Urzica

Director General Fertinova SRL

 

S-ar putea să te intereseze

Hot News