Rolul borului asupra culturilor de grau si rapita semanate in toamna

Publicat de

Culturile agricole, inclusiv cele semanate in toamna, pe langa apa, care este sau nu este in cantitate suficienta, pentru buna dezvoltare inca de la rasarire, au nevoie de hrana. Aceasta hrana  vine  din fertilizarea de baza, din rezervele acumulate in sol in functie de tehnologia aplicata, cat si din fertilizarea faziala cu fertilizanti foliari. Daca macroelementele de baza, azot, fosfor si potasiu sunt esentiale, nici microelementele, asa cum este si borul, nu sunt de neglijat.

Borul este un micronutrient esential pentru plante si, desi este necesar in cantitati mici, are un rol critic in asigurarea sanatatii si randamentului acestor culturi. Iata beneficiile utilizarii ingrasamintelor foliare cu bor in toamna pentru culturile de grau si rapita:

  • Stimularea cresterii si dezvoltarii plantelor

Borul este esential pentru diviziunea celulara si formarea peretelui celular. Utilizarea ingrasamintelor foliare cu bor in toamna ajuta la o crestere mai rapida si uniforma a plantelor. Acest lucru este deosebit de important in primele stadii de dezvoltare a culturilor, cand o crestere rapida poate oferi o baza mai buna pentru productie.

  • Cresterea rezistentei la stres

Culturile de grau si rapita sunt adesea supuse la stresuri abiotice, cum ar fi seceta si temperaturile extreme, in timpul perioadelor de toamna si primavara. Borul ajuta la cresterea rezistentei plantelor la astfel de conditii dificile, contribuind la reducerea impactului stresului asupra culturilor.

  • Imbunatatirea absorbtiei nutrientilor

Borul are un rol cheie in procesul de absorbtie a altor nutrienti esentiali, cum ar fi calciu, magneziu si fosfor. Prin utilizarea ingrasamintelor foliare cu bor, se poate asigura o absorbtie mai eficienta a acestor nutrienti, ceea ce duce la o nutritie mai buna a plantelor.

  • Sprijinirea formarii bobocilor si a productiei de seminte

Pentru culturile de grau si rapita, formarea bobocilor si a productiei de seminte de calitate este esentiala. Borul are un rol important in dezvoltarea florilor si in formarea semintelor. Utilizarea ingrasamintelor foliare cu bor in toamna poate contribui la o productie semnificativa de seminte de calitate superioara.

  • Reducerea deficientelor de bor

Borul este adesea deficitar in solurile agricole, ceea ce poate afecta negativ culturile de grau si rapita. Utilizarea ingrasamintelor foliare cu bor ajuta la corectarea acestor deficiente si asigura o nutritie adecvata a plantelor pe tot parcursul sezonului de crestere.

In concluzie, utilizarea ingrasamintelor foliare cu bor in toamna poate aduce o serie de beneficii semnificative culturilor de grau si rapita. Aceste beneficii includ o crestere mai rapida si uniforma a plantelor, o mai buna rezistenta la stres, o absorbtie eficienta a nutrientilor, productie sporita de seminte si reducerea deficientelor de bor.

In final, aceasta se traduce printr-o productie agricola mai bogata si de calitate superioara, ceea ce este esential pentru agricultura de succes. Utilizarea adecvata a ingrasamintelor foliare cu bor in toamna poate contribui la maximizarea randamentelor si a profiturilor pentru fermieri.

Dintre produsele pe baza de bor din portofoliul ALCEDO va recomandam: FOLIMAX BORON ECOMAX, UNIBORE, YaraVita BORTRAC si YaraVita BRASSITREL PRO.

S-ar putea să te intereseze

Hot News