Runde de dialog intens inainte de depunerea PNS 2023-2027

Publicat de

Pana la depunerea oficiala a PNS-ului pe portalul Comisiei Europene, mediul asociativ din Romania a tinut sa-si exprime ingrijorarea privind aspecte practice ale implementarii unora dintre masurile propuse.

In acest context, in data de 23 februarie 2022, Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania (APPR) a avut o intrevedere cu echipa MADR,condusa de dl Sorin MOISE, secretar de stat, alaturi de alti oficiali din directia de politici agricole, APIA, AFIR si AM a PNDR. Delegatia APPR prezenta la discutii a fost formata din: Nicolae SITARU – presedintele APPR, Theodor ICHIM – vicepresedinte APPR, Costin TELEHUZ, Tiberiu STAN, Dumitru PANTAZI si Cristina CIONGA – director de afaceri europene al APPR.

Intalnirea a vizat aspecte tehnice indeosebi specifice sectorului de cultura mare, mai ales conditionalitatea, ecoschema pentru culturi arabile, platile de agro-mediu, precum si sprijinul alocat zonelor care se confrunta cu constrangeri naturale si specifice.

Una dintre cele mai spinoase probleme o constituie rotatia culturilor impusa prin conditionalitate, care poate pune mari dificultati producatorilor europeni de porumb. Pornind de la definitia rotatiei din Reg. 2021/2115, APPR arata ca Romania ar putea utiliza argumentele Frantei, cealalta mare producatoare de porumb din UE, care a propus o serie de practici de echivalare ce pot contribui cel putin in aceeasi masura cu rotatia anuala la atingerea obiectivelor acestui standard de bune conditii de agricultura si mediu.Romania poate sa adopte o schema similara, in conditiile in care cultura de porumb este concentrata intr-un areal limitat si este una dintre putinele culturi arabile pretabile la irigatii. In plus, porumbul este una dintre culturile cele mai eficiente in stocarea carbonului, contribuind la obiectivul de neutralitate climatica.

Eco-schema practicilor benefice pentru mediu aplicabile in terenul arabil, precum si angajamentele de agro-mediu specifice sectorului de cultura mare, au facut obiectul unor discutii tehnice menite sa gaseasca solutii care sa duca la atingerea in mod eficient a ambitiilor de inverzire asumate de UE, in tandem cu asigurarea fezabilitatii pentru fermieri.

In legatura cu eco-schemele, APPR considera ca selectia de practici in teren arabil benefice pentru mediu trebuie sa se faca dintr-un meniu mai larg, deoarece variantele propuse sunt insuficiente si unele nu sunt aplicabile in anumite regiuni pedo-climatice ale Romaniei (de exemplu, acolo nu exista irigatii, fermierii nu pot alege fertirigarea rationala). Sunt necesare eco-scheme adaptate la nivel regional, relevante si pentru  zonele afectate de seceta si arsita. Aplicarea fractionata a azotului, practicarea  agriculturii de precizie, pe baza cartarii agro-chimice si a unui plan de gestionare a ingrasamintelor, utilizarea unor abordari inovatoare pentru a minimiza pierderile de nutrienti sunt alte exemple de practici durabile propuse de APPR spre a fi recompensate prin eco-scheme.

Nu in cele din urma, APPR a solicitat autoritatilor actualizarea listei UAT-urilor incluse in zone cu constrangeri naturale si constrangeri specifice (ANC) si  subliniaza inca o data importanta delimitarii lor cu acuratete, pe baze stiintifice, in lumina datelor celor mai recente furnizate de ANMH, care indica accelerarea fenomenului de aridizare in regiuni din estul Romaniei care in actuala perioada de programare nu au fost incluse in ANC (mai ales din Moldova si Dobrogea). In acelasi sens, APPR apreciaza decizia MADR de a elimina criteriile discriminatorii pentru fermele din afara zonelor cu constrangeri specifice in accesarea banilor prin proiecte de investitii din PNDR.

Daca actualizarea listei UAT-urilor din zone cu constrangeri nu se poate face pana la depunerea PNS, data fiind complexitatea demersului, APPR solicita ferm ca aceasta sa fie trimisa ulterior, pe perioada urmatoarelor sase luni, catre Comisia Europeana.

Despre Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania (APPR)

APPR este o asociatie profesionala formata din producatori agricoli si reprezentanti ai lantului profesional agricol din Romania, infiintata in anul 2012. APPR face parte din Confederatia Europeana a Producatorilor de porumb (CEPM), care reprezinta cele mai mari tari producatoare de porumb din Europa si furnizeaza asistenta tehnica, economica si legislativa pentru membrii sai si pentru alte organizatii profesionale ale fermierilor din Romania. APPR este membra in COPA-COGECA, cea mai mare structura de reprezentare a intereselor fermierilor si cooperativelor europene.

S-ar putea să te intereseze

Hot News