Solul – unul dintre cele mai valoroase atuuri in combaterea schimbarilor climatice

Publicat de

Fermierii se confrunta din ce in ce mai mult cu nevoia de a produce mai multe alimente cu mai putine resurse. In plus, trebuie sa faca acest lucru in timp ce atenueaza si gestioneaza efectele schimbarilor climatice, de la inundatii si seceta pana la raspandirea daunatorilor si a bolilor in noi zone geografice.

Agricultura de astazi este responsabila pentru 11% din emisiile globale de gaze cu efect de sera, insa cu ajutorul stiintei si tehnologiei, fermierii pot produce mai multe alimente, reducand in acelasi timp emisiile de carbon, utilizarea apei si pastrand habitatele naturale si biodiversitatea.

Inovatiile in domeniul agri sunt necesare pentru a ajuta fermierii sa se adapteze la schimbarile climatice, sa atenueze impactul acestora si sa permita o mai mare captare a carbonului. De asemenea, fermierii trebuie sa reduca emisiile de carbon la nivel de ferma si sa optimizeze utilizarea apei si a altor input-uri.

Cu toate acestea, nu exista o solutie unica pentru schimbarile climatice. Varietatea globala a culturilor, solurilor, tehnicilor de prelucrare a solului, conditiilor climatice, daunatorilor, bolilor etc., sta la baza faptului ca nicio tehnologie sau set de instrumente nu vor creste in mod sistematic productivitatea, nu vor imbunatati calitatea solului si nu vor obtine o rezistenta mai buna la schimbarile climatice. Totusi, fara aceste inovatii pierderile globale de recolta s-ar putea dubla.

Adoptarea unor practici de agicultura durabila poate fi o solutie pentru atenuarea schimbarilor climatice. Sanatatea solului nu sta doar la baza sistemelor alimentare. Solurile functioneaza si ca rezervoare majore de carbon, ceea ce le face unul dintre cele mai valoroase atuuri in combaterea schimbarilor climatice.

sursa: https://croplife.org/news-views/climate-change/?fbclid=IwAR1h4nvl-2f15Oolu20X1XbVhhp7XQMan3N0B3a7iKe9gCuudsEFJ_lMpE4

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!