In ultima vreme, cultura de rapita este atacata din ce in ce mai agresiv atat de bolile si daunatorii existenti, dar si de boli si daunatori noi cum ar fi Club root- cancerul radacinilor de rapita sau TuYV- virusul galben al ridichilor. Daca in cazul cancerului radacinilor de rapita nu trebuie sa ne facem griji deocamdata, el fiind prezent doar in vestul Europei, in special in UK si Germania (in Romania nu a fost semnalat), problema se schimba in cazul TuYV.
Compania LIMAGRAIN a inceput studiul acestui virus in Romania anul trecut. Probele luate din culturile de rapita din diferite zone au demonstrat prezenta virusului. Anul acesta in primavara, la inceputul startului in vegetatie al culturii de rapita, s-au recoltat 11 probe de frunze, din toate zonele de cultura ale rapitei, care au fost testate in laboratoarele LIMAGRAIN din Franta. Rezultatul, o infestare medie de 34%.
In celelalte tari din Europa, virusul este foarte raspandit, cele mai afectate fiind: Slovacia 97%, Germania 96%, Franta 76%. Ingrijorator este faptul ca si tarile vecine Romaniei au un grad de atac puternic, Ungaria 90%, Bulgaria 53%, Ucraina 46%. Valorile prezentate mai sus, provin din probe recoltate in anul 2017. Pentru anul in curs asteptam sa primim rezultatele cat de curand. Virusul se manifesta inca din primele stadii de dezvoltare, toamna, sub forma unei coloratii violacee pe marginea limbului foliar. Atacul se continua si la pornirea in vegetatie, primavara, prin continuarea colorarii in violet a limbului foliar. Aceasta duce in final la uscarea frunzelor atacate, pierdere de masa foliara, silicvele raman mici, nedezvoltate normal, cu boabe putine si cu MMB-ul scazut. In cazul unui atac puternic, scade numarul de lastari, multe silicve devin seci in totalitate, scade continutul in ulei si, de asemenea, creste continutul in glucozinolati.
Atacul TuYV se observa foarte greu in cultura, deoarece este confundat foarte usor cu carenta de fosfor, ea manifestandu-se tot printr-o coloratie rosie violacee, dar la nivelul intregului limb foliar, nu doar pe marginile acestuia.
Prezenta TuYV in cultura de rapita poate provoca pierderi de productie de pana la 25% si duce la deprecierea calitatii recoltei. Vectorul de transmitere al TuYV sunt afidele. Incalzirea globala si interzicerea neonicotineidelor vor favoriza dezvoltarea si raspandirea acestui virus in culturile de rapita din tara noastra. Pentru a preveni pierderile de recolta provocate de TuYV, compania LIMAGRAIN vine in sprijinul fermierilor cu hibrizi rezistenti la acest virus, cum ar fi LG ARCHITECT si LG ABSOLUT. De asemenea, pentru a limita atacul TuYV, nu trebuie uitata monitorizarea foarte atenta a culturii si combaterea afidelor.
Compania a realizat si un filmulet despre acest virus foarte periculos, pe care-l puteti viziona mai jos.
sursa: material realizat de LIMAGRAIN
Atac TuYV toamna