In ultimii ani, fermierii au fost nevoiti sa se adapteze la conditiile climatice capricioase, analizand provocarile cu care se confrunta, inclusiv secetele severe. La scara globala, luna mai a acestui an a fost cea mai calda luna mai din ultimii 30 de ani, cu temperaturi de 0,6°C mai mari decat media anilor 1981-2010.
Cum a evoluat vremea la nivel mondial?
Din Scandinavia pana la Marea Neagra au fost temperaturi mai reci decat media, din cauza unui flux persisitent de aer rece din nord-vest. In schimb, in Siberia au fost temperaturi cu pana la 10°C mai mari decat in mod obisnuit. Mai rece decat media a fost si in Australia si in unele parti din Brazilia si Canada.
De asemenea, in acest an primavara a fost mult mai uscata decat in mod normal in cea mai mare parte a Europei.
Ce spun fermierii?
Aurélien Mourier lucreaza de 15 ani in ferma sa de 80 ha. Schimbarile climatice din ce in ce mai frecvente si mai secetoase reprezinta o preocupare majora pentru el.
Ferma lui Aurélien obisnuia sa produca furaje suficiente pentru a-si hrani propriile vaci, insa in acest an, de la sfarsitul primaverii, a fost nevoit sa cumpere furaje.
Am suferit trei secete severe.
“Am suferit trei secete severe in ultimii 3 ani si am avut deja o seceta in aceasta primavara, ceea ce inseamna o scadere uriasa a productiei de furaje”, spune Aurélien. “Pentru apa este exact aceeasi poveste”, explica el. Pe campul unde isi tine vacile au existat candva un izvor si un parau. Astazi, paraul curge greu tot anul, iar izvorul s-a uscat. Asadar, trebuie sa aprovizioneze vacile cu o cisterna.
Provocari fara precedent
Cresterea temperaturilor, lipsa apei si un sentiment din ce in ce mai puternic de nesiguranta sunt problemele cu care se confrunta in aceasta perioada multi fermieri. Intre timp, ei trebuie sa produca hrana, respectand totodata toate restrictiile impuse de Uniunea Europeana.
Ce pot face fermierii? Specialistii spun ca au observat niste adaptari tactice din partea fermierilor, si anume ca isi modifica practicile, fara a schimba insa sistemele agricole. Aceste schimbari nu vor functiona pentru mult timp, spun ei, o revizuire fundamentala fiind inevitabila.
Ce face Aurélien? Si-a propus sa isi reduca numarul de vaci din ferma si intentioneaza sa planteze vita de vie, pentru a-si diversifica productia. “Trebuie sa ne adaptam la schimbari uriase”, spune el. “Le vedem in fiecare zi, anotimpurile nu mai sunt la fel, precipitatiile si incalzirea sunt atat de diferite incat suntem nevoiti sa ne schimbam fundamental modul de lucru.”
Sursa: https://www.euronews.com/