Anoplophora glabripennis (denumit in Asia „Croitorul cer instelat” sau „Croitorul cu pete albe pe elitre” sau „Croitorul cu umeri netezi” este denumit in America de Nord „Croitorul asiatic cu antena lunga” (Fig. 1). Specia este originara din China. Raspandirea si importanta sa a crescut. Prevalenta si gama sa au crescut ca urmare a plantarii pe scara larga a hibrizilor de plop sensibili la atacul daunatorului (a se vedea impactul economic). Gandacul este cel mai daunator intr-o zona extinsa din China, extinzandu-se practic in intreaga tara (este absent numai din provinciile din Asia Centrala din vestul Chinei), a invadat in 1998, zone mici din America de Nord, unde s-au pus in aplicare masuri de eradicarea daunatorului. A. glabripennis nu a fost niciodata inregistrat in Taiwan. In SUA, au fost luate masuri deosebite pentru a reduce riscul introducerii in continuare a ambalajelor din lemn din China, dar comertul international cu China prezinta, in continuare riscul introducerii daunatorului in Europa. In 2002 MacLeod si colab., a efectuat o analiza detaliata a riscurilor, utilizand sistemul de corelare a climei CLIMEX (Skarratt et al., 1995) si Standardul EPPO pentru evaluarea riscurilor pentru daunatori (OEPP/EPPO, 1997), iar pe aceasta baza s-a considerat ca zonele din sudul Europei sunt identificate ca fiind cel mai probabil ca daunatorul sa stabileasca (daca ajunge) si sa provoace daune economice.
De asemenea, trebuie remarcat faptul ca in prezent exista putine masuri practice pentru gestionarea acestui daunator in copacii cu frunze largi, iar acest fapt favorizeaza stabilirea daunatorului intr-o noua zona unde poate a ajuns incidental si creste riscul de pagube deosebite, cel putin pana cand pot fi instituite practici de control adecvate.
In China, daunatorul a fost semnalat in special pe specii de Populus si Salix, iar in SUA, speciile de Acer sunt gazde principalele, dar atacul daunatorului s-a inregistrat ocazional pe castan (Aesculus hippocastanum), arborele cu lalele sau arborele lalea sau arborele tulipifer sau tulipan sau copacul cu lalele (Liriodendron tulipifera), dud alb (Morus alba), salcam (Robinia pseudacacia) si specii de mesteacan (Betula), frasin (Fraxinus), plop (Populus), salcie (Salix) si ulm (Ulmus). Insecta pare a fi pe scara larga polifaragous pe lemn de esența tare, dar nu a fost niciodata gasita pe conifere, nici aparent pe astfel de genuri importante de padure ca fag (Fagus) si stejar (Quercus).
In cazul in care nu este la mijloc omul prin transportul de materiale infestate, daunatorul se poate raspandi lent (300 m/an in plantatii de plop din Beijing, China), chiar daca adultii pot zbura putin (30-225 m/un singur zbor intr-o zi senina), dar pentru un sezon intreg, datele relevate in China arata ca dispersia e peste 1 km (1029 la masculi si 1442 m la femele fecundate).
Riscul principal al raspandirii daunatorului este comertul international deoarece daunatorul este transportat ca oua, larve sau pupae in ambalaje sau lemnul atacat al speciilor de copaci gazda. Larvele individuale si adultii au fost detectati in mai multe tari europene si sunt in curs de eradicare (Austria, Belgia, Franta, Germania, Finlanda, Muntenegru, Regatul Unit) in ambalajele din lemn care insotesc transporturile din China, rareori materialul lemnos este utilizat ca material de constructii (dale, podele, parchet etc.), in Cehia si Danemarca, daunatorul a fost interceptat la intrarea in tara, dar daunatorul este prezent avand o raspandire limitata in Italia, Rusia (in zona europeana si estica), fiind eradicat in Olanda si Elvetia.
Prof. Univ. Dr. Ioan Rosca
Director general ICDPP Bucuresti