5 ani de activitate al Aliantei pentru Agricultura si Cooperare in slujba fermierului roman

Publicat de

Ieri, 10 februarie 2025, in cadrul evenimentului organizat de Alianta pentru Agricultura si Cooperare (AAC), desfasurat la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMV), care a marcat 5 ani de activitate a aliantei, au fost prezenti, alaturi de reprezentantii aliantei, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), d-nul Florin-Ionut Barbu, Directorul General al Autoritatii Nationale Fitosanitare (ANF), d-nul Romeo Soldea, conducerea directiei AM PNNR si institutiilor din subordinea MADR (APIA, AFIR si ANIF), secretarul general al Copa-Cogeca (uniunea celor doua mari organizatii agricole europene: Copa – Comitetul Organizatiilor Profesionale Agricole si Cogeca – Confederatia Generala a Cooperativelor Agricole), rectorul USAMV Bucuresti, Presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu Sisesti” (ASAS), d-nul prof. Valeriu Tabara, conducerea formelor asociative din cadrul AAC etc.

In cadrul evenimentului s-au dezbatut teme esentiale pentru sectorul agricol, precum provocarile fermierilor, masurile de sprijin pentru anul 2025 si directiile strategice pentru dezvoltarea agriculturii romanesti.

Reprezentantul Autoritatii Nationale Fitosanitare, d-nul Romeo Soldea, a vorbit despre necesitatea unui cadru legislativ clar, eficient, adaptat la realitatile din teren, prin utilizarea durabila a produselor de protectia plantelor, pentru o agricultura sustenabila si sigura. Domnia sa spunea ca toate acestea nu se pot realiza daca nu exista o colaborare stransa cu fermierii.

Deja, in cadrul ANF, se organizeaza cursuri de instruire in vederea obtinerii certificatului de formare profesionala, statele UE avand obligatia de a se asigura ca toti utilizatorii profesionisti, distribuitorii si consilierii au acces la formarea corespunzatoare realizata de organismele desemnate de autoritatile competente.

Pentru mai multe detalii, puteti accesa linkul: https://fits.anfdf.ro.

Tot in sprijinul utilizarii responsabile si durabile a produselor de protectia plantelor, in cadrul ANF se verifica periodic echipamentele de aplicare a produselor de protectia plantelor de catre Oficii Fitosanitare Judetene din cadrul ANF, in conformitate cu prevederile art. 8 din O.U.G. nr. 34/2012, aprobata prin Legea nr. 63/2013 si ale art. 1 alin. (1) din Ordinul MADR nr. 820/2016, act normativ care a transpus in legislatia nationala Directiva 128/CE/2009, directiva care stabileste cadrul de actiune comunitar privind utilizarea durabila a pesticidelor.

Decidentii prezenti au promis ca vor sprijini in continuare fermierii romani prin investitii, simplificarea procedurilor si comunicarea constanta intre autoritati si fermieri, agricultura fiind un sector vital pentru Romania.

S-ar putea să te intereseze

Hot News