Ieri, 10 februarie 2025, in cadrul evenimentului organizat de Alianta pentru Agricultura si Cooperare (AAC), desfasurat la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMV), care a marcat 5 ani de activitate a aliantei, au fost prezenti, alaturi de reprezentantii aliantei, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), d-nul Florin-Ionut Barbu, Directorul General al Autoritatii Nationale Fitosanitare (ANF), d-nul Romeo Soldea, conducerea directiei AM PNNR si institutiilor din subordinea MADR (APIA, AFIR si ANIF), secretarul general al Copa-Cogeca (uniunea celor doua mari organizatii agricole europene: Copa – Comitetul Organizatiilor Profesionale Agricole si Cogeca – Confederatia Generala a Cooperativelor Agricole), rectorul USAMV Bucuresti, Presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu Sisesti” (ASAS), d-nul prof. Valeriu Tabara, conducerea formelor asociative din cadrul AAC etc.
In cadrul evenimentului s-au dezbatut teme esentiale pentru sectorul agricol, precum provocarile fermierilor, masurile de sprijin pentru anul 2025 si directiile strategice pentru dezvoltarea agriculturii romanesti.
Reprezentantul Autoritatii Nationale Fitosanitare, d-nul Romeo Soldea, a vorbit despre necesitatea unui cadru legislativ clar, eficient, adaptat la realitatile din teren, prin utilizarea durabila a produselor de protectia plantelor, pentru o agricultura sustenabila si sigura. Domnia sa spunea ca toate acestea nu se pot realiza daca nu exista o colaborare stransa cu fermierii.
Deja, in cadrul ANF, se organizeaza cursuri de instruire in vederea obtinerii certificatului de formare profesionala, statele UE avand obligatia de a se asigura ca toti utilizatorii profesionisti, distribuitorii si consilierii au acces la formarea corespunzatoare realizata de organismele desemnate de autoritatile competente.
Pentru mai multe detalii, puteti accesa linkul: https://fits.anfdf.ro.
Tot in sprijinul utilizarii responsabile si durabile a produselor de protectia plantelor, in cadrul ANF se verifica periodic echipamentele de aplicare a produselor de protectia plantelor de catre Oficii Fitosanitare Judetene din cadrul ANF, in conformitate cu prevederile art. 8 din O.U.G. nr. 34/2012, aprobata prin Legea nr. 63/2013 si ale art. 1 alin. (1) din Ordinul MADR nr. 820/2016, act normativ care a transpus in legislatia nationala Directiva 128/CE/2009, directiva care stabileste cadrul de actiune comunitar privind utilizarea durabila a pesticidelor.
Decidentii prezenti au promis ca vor sprijini in continuare fermierii romani prin investitii, simplificarea procedurilor si comunicarea constanta intre autoritati si fermieri, agricultura fiind un sector vital pentru Romania.