Cazurile de contrafacere a PPP-urilor, sub lupa autoritatilor

Publicat de

– Interviu cu…

Daniel Ghiultu, comisar-sef, Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul IGPR

Apa, talc, substante interzise si diluate, ambalaje care iti incanta privirea, toate fac parte din “ingineria” unei contrafaceri de produse de protectia plantelor (PPP-uri). Pe langa banii aruncati pe astfel de produse, culturile agricole si mediul se gasesc intr-un mare pericol atunci cand fermierii cad in plasa falsificatorilor. Pentru a contracara acest fenomen, autoritatile s-au aruncat in lupta cu autorii de PPP-uri false. Pe acest subiect, am stat de vorba cu Daniel Ghiultu, comisar-sef, Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul IGPR.

– Piata produselor de protectia plantelor este invadata tot mai mult de produse contrafacute, destul de periculoase pentru culturile agricole, dar si mediul inconjurator. Domnule comisar-sef, Daniel Ghiultu, vorbiti-ne despre cazurile de contrafacere cu care se confrunta Directia pe care o reprezentati?

Intr-adevar, in ultimii ani, piata de PPP-uri a fost invadata cu produse contrafacute, iar Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase intervine pentru a combate acest fenomen, periculos pentru agricultura. Ne-am confruntat cu foarte multe cazuri de contrafacere, falsificatorii pacalind fermierii cu solutii ambalate in recipiente de plastic sub pretextul ca sunt PPP-uri, pe care le comercializau ca produse de marca. Atentie mare! Aceste produse ameninta sanatatea consumatorilor, siguranta fermierilor si a mediului.

– Ne-ati putea da un exemplu de produs contrafacut?

Da, v-as putea da multe exemple. Un caz pe care vreau sa-l relatez este cel legat de contrafacerea produselor Mistral si Cruiser, producatorul si titularul marcii fiind compania Syngenta. Din verificarile si cercetarile noastre s-a constatat ca falsificatorul a savarsit infractiunea de punere in circulatie a unui produs purtand o marca similara cu cea inregistrata. In acest context, autorul a inselat si a incercat sa insele mai multe persoane, punand in circulatie si comercializand produsele falsificate mentionate.

– Domnule comisar-sef, din experienta dumneavoastra autorii acestor falsuri apeleaza si la centre de copiere- printare pentru a putea fi credibili in fata cumparatorului?

Mergand pe acelasi caz va pot spune ca autorul a falsificat si alte PPP-uri si s-a folosit de un centru de copiere si printare din Bucuresti. Aici a comandat etichete autocolante cu denumirea si reprezentarea grafica identica cu cea a marcii falsificate. S-a stabilit ca invinuitul s-a deplasat in municipiul Cluj-Napoca si s-a aprovizionat cu substante active, pe care le eticheta ca fiind produse de protectia plantelor si pe care le-a vandut fara documente justificative mai multor fermieri. Urmarea…Acestuia i s-a intocmit dosar penal.

– Coopereaza fermierii prejudiciati cu organele de cercetare?

Sunt situatii in care fermierii pagubiti refuza sa coopereze cu organele abilitate. La fel s-a intamplat si in cazul prezentat mai devreme, cand invinuitul a vandut produsele contrafacute unor persoane cunoscute, motiv pentru care unii dintre acestia nu au recunoscut ca au cumparat produse de la el si nici nu s-au constituit parte vatamata in cadrul procesului penal.

– Pe langa etichetele falsificate si verificarea datei de omologare, cum verificati daca produsul corespunde sau nu din punct de vedere chimic?

Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase colaboreaza cu Laboratorul Central Fitosanitar din cadrul Ministerului Agriculturii. Aici verificam daca un produs corespunde din punct de vedere fizic si chimic. Precizez ca in primavara acestui an, invinuitul de care am tot vorbit in acest interviu a vandut unui fermier 60 l produs fitosanitar falsificat, ambalat in recipiente de 20 l si etichetat cu denumirea marcii de erbicid “Challenger”, pentru care a pretins si primit suma de 1.500 lei. Pagubitul a predat organelor de politie 3 recipiente sigilate, efectuandu-se analiza chimica. Specialistii de la Laboratorul Central Fitosanitar au constatat ca produsul corespunde din punct de vedere fizic, dar nu si din punct de vedere chimic. Mai mult, societatea care a ambalat produsul original Challenger a transmis ca produsul a fost ambalat ultima data in anul 2010 si nu s-a regasit niciodata pe piata sub forma de ambalaj de 20 l.

– Domnule comisar-sef, in incheiere v-as intreba daca pretul unui produs poate fi pentru fermier un criteriu de „identificare” a unui produs contrafacut.

De obicei, preturile produselor contrafacute sunt mai mici decat cele ale produselor originale. Am ca exemplu un caz din aprilie 2013, cand organele de cercetare penala ale politiei judiciare din cadrul IGPR s-au sesizat din oficiu despre faptul ca o persoana necunoscuta comercializeaza in judetul Dolj diverse substante ca fiind produse de protectia plantelor purtand denumirea unor marci inregistrate si vandute la preturi mult mai mici decat cele originale. Asadar, si pretul la care este vandut produsul poate fi pentru fermier un criteriu de identificare a unui produs contrafacut.

Interviu realizat de Felicia RUSANU

S-ar putea să te intereseze

Hot News