“Performanta omului pe toate planurile vine din ceea ce are in farfurie”
Luna trecuta, Asociatia Industriei Protectiei Plantelor din Romania (AIPROM) a organizat in prezenta reprezentantilor Guvernului Romaniei, a parlamentarilor, a diplomatilor, a expertilor romani si europeni in agricultura, dar si a profesorilor universitari si a studentilor evenimentul “#agriCULTURA si hrana, intre stiinta si mit”, la Teatrul National Bucuresti.
Organizat intr-o maniera inedita, evenimentul a inceput cu proiectia unui film controversat la nivel global, „Food Evolution”, un documentar despre organismele modificate genetic. Proiectia a fost urmata de o dezbatere alaturi de specialisti, care au discutat despre viitorul agriculturii moderne in contextul evolutiei stiintei si al temerilor cauzate de progresul rapid al instrumentelor inovatoare in agricultura.
Dincolo de discutiile lansate pe marginea filmului, despre utilizarea sau eliminarea unor produse de protectia plantelor din agricultura sau despre organismele modificate genetic, cei prezenti la eveniment au fost de acord asupra faptului ca agricultura sustenabila inseamna hrana pentru o populatie in continua crestere, educatie pentru fermieri, colaborare intre mediul privat si stat si, nu in ultimul rand, comunicare deschisa si transparenta catre consumatori.
Pentru o comunicare deschisa si transparenta…
Presedintele AIPROM, Pascal Cassecuelle, gazda evenimentului, si-a exprimat sustinerea fata de toti cei implicati in productia hranei si a confirmat inca o data ca AIPROM va continua actiunile de comunicare deschisa si transparenta, crearea proiectelor care sa ii ajute pe fermieri sa foloseasca instrumente moderne pentru o agricultura durabila: „Documentarul Food Evolution ne arata ca traim intr-o epoca post – adevar, o epoca in care convingerile personale si preferintele au prioritate in fata datelor stiintifice bine documentate. Desi filmul are la baza un studiu de caz despre organismele modificate genetic, intentia noastra este sa aducem in dezbatere in mediul public inovatiastiintifica, agricultura moderna, productia durabila”, a spus Pascal Cassecuelle.
Dupa vizionarea documentarului, evenimentul a continuat cu o dezbatere stiintifica, moderata de cunoscuta jurnalista Corina Negrea de la Radio Romania Cultural. Din panelul de dezbatere au facut parte Bogdan Murgescu – profesor universitar Facultatea de Istorie – UNIBUC, Petruta Cornea – profesor universitar, USAMV Bucuresti, Alina Stoica – medic nutritionist si specialist Biochimie, Gheorghe Botoman – presedinte onorific AIPROM. Toti cei prezenti in panelul de dezbatere au considerat ca filmul este un punct de plecare potrivit pentru a deschide o discutie transparenta despre viitorul hranei noastre.
Bogdan Murgescu a spus ca: „Filmul Food Evolution este o pledoarie pentru noutate, pentru utilizarea stiintei in raport cu foarte multe prejudecati pe care incerc sa le inteleg, nu reusesc intotdeauna – prejudecati precum respingerea noutatii. Si asta pentru ca, uneori, oamenilor le este greu sa asimileze sau pentru ca le ating anumite credinte.”
Intr-un registru similar, referitor la inovatiesi tehnici moderne puse in armonie, a luat cuvantul si Petruta Cornea: “(…) coexistenta, acesta este cuvantul cheie. Nu poti absolutiza rolul sau importanta unor tehnologii clasice sau moderne. Exact ce spunea regizorul filmului: trebuie sa acceptam ca agricultura organica este foarte buna in anumite situatii, dar nu trebuie sa dam deoparte tehnologiile noi, bazate pe un efort intelectual si de cercetare fantastica.”
Despre importanta si rolul stiintei in agricultura a vorbit si Alina Stoica: „Sanatatea se construieste pas cu pas. Se raspandeste o abordare gresita, conform careia nutritia este o moda, nu o stiinta. Foarte putine persoane realizeaza ca performanta omului pe toate planurile vine din ceea ce are in farfurie.”
Si Gheorghe Botoman este de parere ca stiinta trebuie sa fie cea care dicteaza ce avem in farfurie: „Aslega numele filmul Food Evolution de Population Evolution. Suprafata agricola a lumii scade zilnic cu zeci de mii de hectare prin desertificare (fenomen produs de schimbari climatice). Cum putem oferi populatiei hrana? Toata lumea trebuie sa manance de cel putin trei ori pe zi. Misiunea industriei agricole este de a ne spune cum trebuie sa producem hrana pentru populatie in mod responsabil.”
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.