Ambrozia este in plina inflorire si, din pacate, la fel si alergiile!

Publicat de

Ambrozia este o buruiana care, din cauza schimbarilor climatice, dar mai ales a lipsei de intretinere a terenurilor agricole sau a celor virane, a ajuns sa fie prezenta in toate zonele din Romania. Polenizarea are loc la sfarsitul verii si inceputul toamnei, inainte ca vremea sa devina foarte racoroasa. Polenul este raspandit de vant si este atat de fin, incat nu il putem observa cu ochiul liber. Acest polen, combinat cu faptul ca in ultima luna ploile ne-au ocolit, ne provoaca alergii majore. Polenul de ambrozie apare intre lunile august si jumatatea lui octombrie. „Varful” este atins in luna septembrie. O singura planta de ambrozie poate elibera pana la un miliard de particule de polen.

Cum arata ambrozia?

Daca pe terenurile dvs. gasiti o astfel de planta, sa stiti ca aveti un teren infestat.

Si totusi, ce facem sa combatem ambrozia?

Citam din lege: “Metodele recomandate pentru prevenirea, combaterea si distrugerea buruienii ambrozia sunt: cosirea repetata, manual sau mecanic, in functie de locul si suprafata infestata, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, in cazul unor suprafete izolate, efectuarea unor araturi adanci si discuiri pe terenurile agricole, erbicidarea, dupa caz.

In aceasta perioada, cand planta a ajuns la maturitate, singurul lucru posibil este cositul sau intervenirea cu un erbicid total. Insa cel mai bine este ca planta sa NU ajunga la maturitate, combaterea trebuind facuta cand ambrozia este in stadii mici. Lupta impotriva ambroziei a evoluat semnificativ odata cu dezvoltarea erbicidelor Pulsar 40/ Listego (imazamox) si Express SX (tribenuron-metil). Pulsar este aplicabil pe soia, tolerant in mod natural, dar si la hibrizii de floarea-soarelui Clearfield si Clearfield Plus. Express SX se aplica numai hibrizilor de floarea-soarelui ExpressSun. Dozarea corecta le imbunatateste eficacitatea. De asemenea, erbicidele hormonale pe baza de 2,4 D, MCPA, dicamba, etc, asa cum sunt Ceredin Forte 464 SL, Vector, Dicopur M, erbicidele sulfonilureice pe baza tribenuron metil, metsulfuron metil, asa cum sunt Rival 75 GD, Rival, SuperStar 75 GD, Rival Top 20 SG, Pelican Delta 606 WG, aplicate la dozele omologate pentru combaterea buruienilor cu frunza lata din culturile de cereale paioase sau porumb, pot contribui la combaterea acestei buruieni deosebit de periculoasa si care din neglijenta a ajuns sa se extinda pe suprafete mari, atat in culturile agricole, dar mai ales pe terenurile nelucrate, margini de drum, zone industriale, etc. Chiar daca acum, cand buruiana este intr-o faza avansata de crestere, in plina inflorire, prin aplicarea unui erbicid total, pe baza de glifosat, asa cum este Boom Efeck, in doza de 4,0-5,0 l/ha, se produce uscarea rapida a partii vegetative a buruienii (buruiana nu este combatuta in totalitate), limitandu-se atat raspandirea polenului, raspunzator pentru alergiile produse oamenilor, dar mai ales  ajungerea la maturitate a semintelor, principala sursa de raspandire a acestei buruieni.

Este, in primul rand, obligatia noastra ca detinatori de terenuri sa le avem fara ambrozie

Exista legislatie care impune combaterea ambroziei, precum si sanctiuni pentru cei care au terenuri infestate, Legea nr. 62/2018. Proprietarii sau administratorii cu terenuri infestate de ambrozie care nu o inlatura risca amenzi intre 750 si 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv intre 5.000 si 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

Cine ar trebui sa trimita somatii si sa verifice daca s-a facut ceva in privinta terenurilor infestate cu ambrozie?

Gasim raspunsul tot in lege (62/2018): “ART. 4 (1) Dupa transmiterea somatiilor de catre autoritatile administratiei publice locale, verificarea si constatarea nerespectarii de catre proprietarii sau detinatorii de terenuri, beneficiarii lucrarilor de constructii, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole a dispozitiilor art. 1 din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, denumita in continuare lege, se fac de catre o comisie mixta, denumita in continuare Comisia, constituita prin ordin al prefectului. (2) Comisia este formata din 4 specialisti desemnati din cadrul institutiilor prevazute la art. 5 din lege, care duc la indeplinire prevederile din prezentele norme metodologice, si un secretar. (3) Presedintia si secretariatul Comisiei se asigura de catre directiile pentru agricultura judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

Puteti citi integral Legea nr. 62/2018 aici: http://www.anpm.ro/documents/26567/41591233/NORMELE+METODOLOGICE+DE+APLICARE+A+LEGII+NR.+62+DIN+2018%2C+PRIVIND+COMBATEREA+BURUIENII+AMBROZIA.pdf/449edf94-8d29-449a-8baf-9e6cd5c59738

Cum putem identifica zonele infestate?

Fara un efort colectiv, lupta cu ambrozia nu poate fi castigata. In era tehnologiei digitale exista solutii care pot identifica zonele cu infestare foarte usor. De exemplu, exista deja implementata o harta a ambroziei, ce poate fi accesata pe site-ul https://hartaambroziei.ro/.

De asemenea, pe site-ul https://weather.com/, dar si in aplicatia mobila, este specificat nivelul de polen de ambrozie pe zile, ceea ce inseamna ca pentru cei care au sateliti performanti, zonele infestate se pot vedea din satelit.

S-ar putea să te intereseze

Hot News