In sfarsit, cineva reactioneaza! Europa este criticata pentru politica privind produsele pentru protectia plantelor.

Publicat de

Ne inchipuim lumea fara medicamente? Cu siguranta, nu! Si atunci, cum ne-am putea inchipui agricultura moderna fara produse pentru protectia plantelor?

Se pare ca mai marii Europei cred ca se poate. In schimb, Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) trage un semnal de alarma privind directia gresita in care se indreapta Europa.

Un numar de 16 tari (Australia, Brazilia, Canada, Columbia, Costa Rica, Republica Dominicana, Ecuador, Guatemala, Honduras, Malaezia, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Statele Unite si Uruguay) au cerut ca UE sa-si reevalueze abordarea in ceea ce priveste aprobarile pentru produsele de protectia plantelor, sa utilizeze metode de stabilire a nivelurilor de toleranta pentru ingredientele potential nocive acceptate la nivel international si sa opreasca restrictionarea „inutila si necorespunzatoare” a comertului.

Din pacate, cei mai afectati vor fi fermierii europeni, care nu vor putea accesa gama completa de instrumente si tehnologii sigure, pentru a face fata provocarii de a avea productii cat mai mari. Bazandu-ne pe aceasta politica, iata ca, spre exemplu, daca in Rusia fermierii pot in continuare sa foloseasca substante active de mult interzise in Europa, precum carbendazim, fermierii europeni ajung sa-si vada portofoliile de produse din ce in ce mai sarace. Aceasta tendinta de a retrage produse pentru protectia plantelor fara a pune nimic in loc, ce este in desfasurare in ultimii 10 ani, face ca instrumentele pe care le avem la dispozitie, inclusiv noi in Romania, sa fie din ce in ce mai sarace.

In ciuda solicitarilor repetate adresate OMC in ultimii patru ani, UE nu a explicat ce nivel de protectie cauta sau ce riscuri incerca sa atenueze si a ignorat comentariile privind proiectele de reglementare.

Cat de afectati vor fi fermierii romani?

Inca din 2019 stim ca o parte din produsele pe baza de propiconazol, clorothalonil, thiofanat methil, dimetoat, clorsulfuron, etc. vor disparea in urmatoarele 12-24 luni, daca din punct de vedere procedural nu vor mai fi amanari. Pentru urmatorii 2-4 ani, lista de produse pentru protectia plantelor omologate in Romania se va “scutura” si mai mult. Nimeni nu mai e sigur de nimic! Sunt foarte putini cei care au, intr-adevar, produse ce vor putea fi comercializate in 5 sau 10 ani de acum in colo. In plus, in cazul in care vor exista solutii pe termen lung, costurile nu vor mai fi aceleasi. Ele vor creste, lucru care va impacta major fermierii!

Din pacate, aceste lucruri nu sunt foarte cunoscute la nivel de ferma. Este indeajuns un an greu, din punct de vedere productii, pentru ca lucrurile sa devina acute.

Se va trezi Europa la timp?

Astazi, in conservatorismul ei, Europa traieste din trecut si, am spune noi, din anii agricoli buni pe care i-a inregistrat avand la dispozitie uneltele necesare. Viitorul, insa, e destul de sumbru, pentru ca Europa isi taie singura craca si sub presiunea populismului. Europa ia decizii care nu sunt fundamentate stiintific. Europa nu mai asculta de oamenii ei de stiinta. Europa ia decizii impotriva fermierilor ei.

Se pare ca Europa este trasa de maneca de altii. Nu stim daca va intelege si mesajul. Vom trai si vom vedea.

S-ar putea să te intereseze

Hot News