Aniversarea a 100 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Japonia – Premiza dezvoltarii relatiilor culturale si economice dintre cele doua tari – un eveniment organizat de Summit Agro Romania, in cetatea Oradea

Publicat de

Evenimentul a avut loc vineri, 10 decembrie 2021 si a fost o ocazie unica de a promova tehnologia japoneza utilizata in agricultura, compania japoneza Summit Agro Romania, precum si mediul economic, cultural si turistic din municipiul Oradea si regiunea Crisana, in fata E.S. Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei in Romania, care a participat cu aceasta ocazie la o vizita oficiala in judetul Bihor, precum si a celor mai important clienti din Romania ai companiei Summit Agro si a oficialitatilor prezente.

Evenimentul a fost organizat de compania japoneza Summit Agro Romania, care contribuie de 25 ani la agricultura romaneasca, cu afaceri in Romania, Bulgaria, Croatia, Slovenia, Serbia, Moldova, Albania, Macedonia, Bosnia si Hertegovina. Summit Agro Romania este membra a grupului japonez Sumitomo Corporation – companie globala, aflata in top Fortune 500, care a aniversat 100 de ani de existenta in 2019, descinzand din Grupul Sumitomo, cu o traditie de peste 400 de ani in Japonia.

Summit Agro Romania a avut ca parteneri in organizarea acestui eveniment pe Asociatia Internationala de Arta Fotografica “Euro Foto Art” (AIEFA), Comisia pentru Afaceri Externe din Camera Deputatilor, Primaria Oradea, Muzeul Tarii Crisurilor Oradea si Centrul de Cultura al judetului Bihor, aflat in subordinea Consiliului Judetean Bihor. Evenimentul s-a aflat sub patronajul Ambasadei Japoniei in Romania si sub auspiciile Federatiei Internationale de Arta Fotografica recunoscuta de UNESCO.

Evenimentul s-a desfasurat in Cetatea medievala Oradea, cu circuit inchis si aproximativ 120 de invitati, printre care E.S. Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei in Romania si doamna Mika Iga Secretar I al Ambasadei Japoniei in Romania, parteneri de afaceri ai Summit Agro Romania din toata tara, fermieri utilizatori de succes ai tehnologiei si produselor japoneze in agricultura, alaturi de alti distinsi invitati: prefectul judetului Bihor – Dumitru Tiplea, primarul municipiului Oradea – Florin Birta, P.S. parinte Sofronie Drincec – Episcop al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, P.S. Laszlo Bocskei – Episcop al Episcopiei Romano Catolice de Oradea, P.S. Virgil Bercea – Episcop Eparhial Greco Catolic de Oradea Mare, reprezentat prin Vicarul General Parintele Mihai Vatamanelu, doamna deputat Rozalia Biro, domnul deputat Ioan Cupsa, Stefan Toth – Presedintele Asociatiei Internationale de Arta Fotografica “Euro Foto Art” (AIEFA), City Manager Oradea – Mihai Jurca, Maris-Hinsu Florin – Manager al Centrului de Cultura al Judetului Bihor, Constantin Bungau – Rector al Universitatii din Oradea, Gabriel Moisa – Manager interimar al Muzeului Tarii Crisurilor, Ioan Ciorba – sef sectie in cadrul Muzeului Tarii Crisurilor, Prof. Univ. Dr. Dorin Popa – Centrul de cultura si civilizatie a Vinului, care este si Presedintele Asociatiei Consultantilor Oenologi din Romania, prof. Radu Girba, alaturi de reprezentanti ai unor companii japoneze din Romania: Yukihiko Saito – Vicepresedinte Alcedo, Claudiu Crangus – Director General Alchimex si Danilo Firpo – Director General Nidec Oradea, precum si reprezentanti ai presei locale si nationale.

Virtual, au fost prezenti la eveniment si Antoine Meyer – CEO Sumi Agro Europa, Koji Ichinose – Vicepresedinte si CFO Sumi Agro Europa precum si reprezentanti ai Federatiei de Arta Fotografica din Japonia.

In cadrul evenimentului a avut loc sesiunea aniversara, in cadrul caruia au fost decernate premiile speciale ale Centenarului, impletite cu vernisajul expozitiei ikebana “Cerul, omul si pamantul” realizata de artista florista Anca Vlad, precum si vernisajul expozitiei de arta fotografica. In cadrul vernisajului expozitiei de arta fotografica “Oameni si peisaje din Romania si Japonia” au fost rasplatite cele mai valoroase lucrari si a fost lansat albumul jubiliar ce contine 100 de fotografii realizate de artisti fotografi din Romania si Japonia. La vernisaj ne-au incantat artista lirica Simona Totelecan, mezzosoprana la Opera din Nisa si Monaco si Thurzó Sándor József (viola) “Duo Varadiensis”.

Cele 100 de imagini acceptate la salonul international, din cadrul expozitiei de arta fotografica si albumului jubiliar “Oameni si peisaje din Romania si Japonia”, pot fi admirate la Centrul Expozitional al Federatiei Internationale de Arta Fotografica din Cetatea Oradea, pana pe 5 ianuarie 2022, precum si pe site-ul Asociatiei Internationale “Euro Foto Art” (AIEFA). Aceasta expozitie va fi vernisata in anul 2022 si in Japonia.

Valorile culturale ale municipiului Oradea si regiunii Crisana, una din cele mai performante regiuni agricole din Romania, au fost prezentate invitatilor, intr-un scurt tur ghidat al Cetatii si Muzeului.

In parteneriat cu Centrul de Cultura al judetului Bihor, Summit Agro Romania a organizat si o expozitie de costume autentice populare bihorene, precum si un mic atelier de manufactura cojoace traditionale din zona Beiusului, cu concursul artistelor populare Anca Banda si Violeta Gherman.

Invitatii au avut de asemenea ocazia sa asculte, in Biserica din Cetate, corul “Schola cantorum” al Seminarului Teologic Greco-Catolic Sfintii Trei Ierarhi Vasile, Grigore si Ioan din cadrul Departamentului Oradea, al Facultatii de Teologie Greco-Catolica, Universitatea Babes-Bolyai precum si corul Grupului cultural catolic Sola Fide.

Evenimentul s-a incheiat cu un grupaj de instantanee culturale, foarte apreciat de invitati, sustinut de artistii: Ansamblul Lioara, mezzosoprana Simona Totelecan, Alexandru Lucaciu de la Liceul de Arte din Oradea, familia Florian Chelu Madeva de la Rock Filarmonica Oradea, Cristina Drimba, familia preot Ciprian Talos, Toth Istvan Aramisz si Lilly Cantineau de la clubul de dans sportiv Stephany Dance Oradea, precum si artista de muzica populara Vladuta Lupau.

Summit Agro Romania are ca principal obiect de activitate comertul cu produse pentru protectia plantelor, produse pentru combatere biologica, biostimulatori, fertilizanti, oferind din anul 2021 si servicii de consultanta in asigurarea culturilor cu pachete personalizate, chibzuite, pentru culturi, animale, pasari, albine, pesti, protejarea angajatilor, cladirilor si utilajelor, precum si asigurari generale de persoane, de locuinta, auto, voiaj, sanatate, viata, economii etc.

Prin numarul si diversitatea produselor si serviciilor din portofoliu, Summit Agro contribuie la prosperitatea agricultorilor romani, oferindu-le de 25 de ani produse si tehonologii japoneze, care integrate in programe complete de protectie si nutritie a plantelor, de la semanat pana la recoltat, asigura recolte bogate.

Printre marcile cele mai cunoscute, comercializate in Romania de compania Summit Agro, se remarca: insecticide – Mospilan 20 SG/ Krima 20 SG, Inazuma, Trika Expert, fungicide – Cyflamid 5 EW, Zetanil / Lieto, erbicide – Click Pro, Pledge 50 WP, fertilizanti – Fertigofol Ultra, Sulfomax Fluid si produse din gama BIO Seipro: insecticidul NoFly, precum si biostimulanti si fertilizanti foliari Kaishi, Shigeki etc.

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!