Arsura bacteriana a nucului (Xanthomonas campestris p.v. juglandis)

Publicat de

Arsura bacteriana a nucului este boala cea mai raspandita in tot arealul de cultura al plantei, care netratata poate provoca pierderi de recolta de pana la 80%, iar soiurile cu o dezmugurire mai precoce sunt printre cele mai predispuse la atacul acestei boli.

Agentul patogen, bacteria Xanthomonas campestris p.v. juglandis ierneaza in leziuni, in mugurii latenti foliari si florali, prin care determina necroza tesuturilor tinerelor organe aflate in crestere activa (frunze, lastari, muguri si fructe).

Fig. 1

Simptome:

Pe frunze: atacul se manifesta prin apartitia de pete translucide, care se maresc si devin brune, cu forme colturoase, atunci cand tesuturile mor. In cazul unui atac generalizat, frunzele pomilor pot cadea masiv (Fig. 1).

Pe lastari: apar initial umflaturi mici, translucide, ce se innegresc in centru, iau forma unor pete care conflueaza, se alungesc si devin brun-negricioase, acoperite cu un exudat apos.

Uscarea frunzelor si a lastarilor reduce suprafata de asimilatie, periclitand recolta din anul in curs si din anul viitor.

In unele cazuri infectia cu bacterii poate trece de la scoarta lastarilor la lemnul acestora facand imposibila folosirea lor pentru producerea de pomi altoiti.

Pe muguri (amenti): atacul bacteriozei se manifesta prin innegrirea si inmuierea unei parti a acestora, care se extinde pe intreaga inflorescenta.

Pe fructe: acestea sunt atacate pe tot parcursul perioadei de vegetatie, sub forma unor pete mici, brune, mai mult sau mai putin regulate, localizate cel mai adesea la extremitatea fructelor. Ulterior, aceste pete se adancesc si se extind atingand 2-3 cm² (Fig. 2).

Infectiile timpurii afecteaza mult coaja fructelor, care se innegreste, iar cele tardive raman localizate la nivelul mezocarpului si doar uneori ating coaja. Infectiile care au loc in timpul infloritului provoaca adesea caderea fructelor tinere.

Fig. 2

Sursele de transmitere pentru aceasta bacterie sunt reprezentate de polen, fructe si ramuri altoi infectate deja, iar ca factori de raspandire mentionam apa sub toate formele ei (precipitatii, roua, irigatii), temperatura si umiditatea excesiva a aerului.

Masuri de prevenire si combatere:

  • Plantarea de material saditor sanatos: chiar si cel mai mic procent de plante contaminate constituie o sursa primara de inocul, care se poate raspandi foarte rapid in intreaga parcela.
  • Respectarea igienei culturale atat in pepiniere cat si in plantatiile pe rod.
  • Aplicarea tratamentelor cu insecticide si acaricide pentru combaterea vectorilor (afide).
  • Irigarea prin picurare si microaspersiune reprezinta cele mai bune metode de asigurare a necesarului de apa al nucilor, fara a favoriza dezvoltarea bacteriozei.
  • Fertilizare optima.

Tratamente fitosanitare: este necesar sa se inceapa devreme aceste tratamente, pentru a impiedica contaminarea florilor si a fructelor tinere. Se recomanda asigurarea protectiei fitosanitare a pomilor prin folosirea produselor pe baza de cupru (Alcupral 50 PU) sau hidroxid de cupru (Champ 77 WG, zeama bordeleza). Primul tratament impotriva bacteriozei trebuie efectuat in intervalul de timp cuprins intre inceputul umflarii mugurilor si dezmugurit. Acest tratament trebuie repetat la aparitia primelor frunze si la inceputul infloritului si oricand conditiile climatice sunt favorabile multiplicarii bacteriei, in special dupa ploi ori in cazul unor contaminari foarte puternice.

ing. Lorena- Roxana Gurau

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!