Spune “STOP” buruienilor din cultura de porumb

Publicat de

Multiplele intrebuintari in alimentatia omului, a animalelor si ca materie prima pentru o serie de industrii, fac din cultura porumbului una din cele mai importante culturi, atat pe plan mondial cat si national.

Porumbul este o planta sensibila la imburuienare, concurenta buruienilor pentru apa, hrana si lumina aducand pagube insemnate productiei, aceasta putand scadea cu peste 80%.

Summit Agro Romania este una dintre companiile cu un portofoliu complex de erbicide pentru combaterea integrata a buruienilor dicotiledonate si monocotiledonate din cultura porumbului.

Click Pro contine doua substante active: terbutilazin 326 g/L + mesotrione 50 g/L, asigurand un spectru larg de combatere a buruienilor din cultura porumbului.

Substanta activa terbutilazin face parte din grupa triazinelor, este preluata de buruieni prin radacini si frunze, apoi este translocata prin xilem in planta, acumulandu-se in varfurile de crestere si frunze.  Buruienile se ingalbenesc, apoi se necrozeaza.

Substanta activa mesotrione are actiune sistemica, fiind absorbita prin radacina, tulpina si frunze si este translocata rapid in intreaga planta prin xilem si floem. Actioneaza prin inhibarea enzimei HPPD, intrerupand sinteza unor compusi (plastoquinona si tokoferol), ceea ce duce la blocarea fotosintezei si a productiei de carotenoizi in buruiana.

Produsul are dubla actiune – peliculara si sistemica. Poate fi aplicat atat preemergent, cat si postemergent.

Aplicat in postemergenta, asigura o combatere buna a buruienilor monocotiledonate anuale Echinochloa crus-galli, Digitaria sanguinalis, Setaria sp. Pentru un control bun al buruienilor mentionate recomandam ca aplicarea sa se faca pana la stadiul de infratire al buruienilor.

Produsul combate si principalele specii de buruieni dicotiledonate intalnite in cultura porumbului: Amaranthus sp., Chenopodium sp., Xanthium strumarium etc.

In postemergenta produsul poate fi aplicat pana la stadiul de 8 frunze ale plantei de porumb, asigurand in acest caz si combaterea buruienilor cu emergenta tarzie – Abutilon theophrasti, Helianthus annuus, Solanum nigrum.

Doza omologata este de 2 – 2,3 L/ha.

Doza aplicata se stabileste in functie de gradul de imburuienare, stadiul de dezvoltare a buruienilor si in functie de modul de folosire a produsului – singur sau in amestec cu un alt erbicid.

La o imburuienare ridicata si un stadiu mai avansat de dezvoltare a buruienilor, doza recomandata este de 2,3 L/ha, iar in amestec cu un alt erbicid se poate utiliza doza de 2 L/ha.

 

Click Trio este cel mai nou erbicid din portofoliul Summit Agro Romania, produs cu 3 substante active ce controleaza atat buruienile dicotiledonate cat si pe cele monocotiledonate.

Cele 3 substante active confera erbicidului moduri diferite de actiune si activitate atat la sol cat si foliara. Pe langa substantele active terbutilazin si mesotrione pe care le contine erbicidul Click Pro, Click Trio mai contine clomazona, ce face parte din grupa isoxazolidinone, actionand prin inhibarea biosintezei carotenoidelor. Clomazona se absoarbe prin radacina si varfurile de crestere, cu translocare acropetala pana la nivelul frunzelor.

Click Trio se poate aplica din faza de preemergenta a porumbului in doza de 1,7 – 2 L/ha, pana in faza de 2-3 frunze ale culturii, in doza de 1,5 – 2 L/ha. Daca utilizati un alt produs in amestec, pentru controlul buruienilor monocotiledonate perene, recomandam doza de 1,5 L/ha.

Spectrul de buruieni combatute este unul foarte mare, de la buruieni monocotiledonate precum Echinochloa crus-galli, Poa annua, Setaria viridis, Digitaria sanguinalis, pana la buruieni dicotiledonate ca Abutilon theoprasti, Amaranthus retroflexus, Chenopodium album, Polygonum persicaria, Sonchus spp.

Click Trio confera protectie si dupa aplicare, in functie de umiditatea din sol, astfel ca fermierii pot controla si urmatoarele valuri de buruieni anuale, fara a fi nevoie sa mai intervina cu un alt produs.

 

Pledge 50 WP are ca substanta activa flumioxazin 50% si este utilizat pentru combaterea buruienilor dicotiledonate si a unor specii monocotiledonate. Se aplica pelicular, pana la rasarirea culturii de porumb si are actiune reziduala. Nu se amesteca cu alte produse. Se aplica preemergent.

Doza omologata este de 90-120 g/ha in 300-400 L apa.

Principalele buruieni combatute: Solanum Nigrum, Amaranthus sp., Chenopodium album, Stellaria media.

 

Lancelot Super este un erbicid sistemic, cu doua substante active: aminopiralid 30% si florasulam 15%, cu actiune eficienta asupra buruienilor dicotiledonate anuale si perene: Amaranthus retroflexus, Anthemis arvensis, Brassica oleracea, Cirsium arvense, Galium aparine, Xanthium strumarium etc.

Se aplica in doza de 33 g/ha postemergent, la stadiul de 4 – 6 frunze ale culturii de porumb si se absoarbe in principal prin frunze, iar secundar prin radacini.

 

Arbiter este un erbicid sistemic, ce are ca substanta activa fluroxipir 200 g/L, ce se aplica postemergent. Este utilizat pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale si perene din cultura porumbului.

Doza omologata este de 1 L/ha, aplicat de la 3 la 6 frunze ale porumbului.

Este absorbit prin aparatul foliar al buruienilor si translocat in toata planta. Efectul erbicidului poate fi observat la 7-10 zile de la aplicare.

Combate foarte bine Galium aparine, Rubus spp., Capsella bursa-pastoris, Equisetum arvense.

Barracuda are ca substanta activa mesotrione 100 g/L si ctioneaza sistemic, cu aplicare in postemergenta. Combate buruieni dicotiledonate si unele monocotiledonate anuale.

Doza omologata este de 0,75 – 1,5 L/ha, aplicat cand plantele de porumb au 2-8 frunze.

Majoritatea buruienilor cu frunza lata sunt sensibile la erbicidul Barracuda, exemplu fiind: Abutilon theophrasti, Amaranthus spp., Ambrozia tifida, Chenopodium spp., Polygonum sp., Xanthium strumarium.

 

Pentru combaterea eficienta a buruienilor, bolilor si daunatorilor porumbului recomandam totodata respectarea rotatiei culturilor si a asolamentului.

Echipa Summit Agro Romania

S-ar putea să te intereseze

Hot News