Ce fertilizanti si biostimulatori va protejeaza culturile de seceta si arsita?

Publicat de

Prognoza meteo pentru urmatoarea perioada anunta vreme caniculara pentru mai multe regiuni agricole ale Romaniei.

In acest context, protectia plantelor la seceta si la radiatiile UV si IR nocive ce se vor manifesta in aceasta perioada si asigurarea necesarului de nutrienti pe o perioada cat mai lunga de timp sunt masuri ce trebuie avute in vedere ca tratamente foliare urgente in culturile infiintate in primavara acestui an capricios.

Stresul hidric este unul dintre cei mai distructivi factori de stres abiotic ce afecteaza culturile agricole de pe intreg mapamondul!

Expunerea la stresul cauzat de seceta influenteaza negativ rata de supravietuire a plantelor, reduce cresterea acestora, impiedica diviziunea si alungirea celulelor reducand talia plantelor, cu consecinte directe de reducere a nivelului recoltelor sau chiar de compromitere totala acestora in situatii extreme de stres .

Utilitatea cea mai mare a biostimularii si a fertilizarii foliare o reprezinta declansarea sistemului de autoaparare a plantelor la factorii de stres si acoperirea necesarului de substante nutritive in atare situatii (seceta, baltirile de apa, salinitatea).

De asemenea, atunci cand culturile au suferit daune, arsuri sau diminuarea suprafetei foliare, din cauza atacului unor boli sau daunatori sau a grindinei , devine necesara aplicarea de biostimulatori si fertilizanti foliari, pentru a ajuta plantele de cultura sa recupereze daunele suferite intr-un timp foarte scurt.

ALCEDO va propune solutii iscusite pentru asigurarea recoltelor fata de seceta si arsita, in situatia in care stadiul de vegetatie si nivelul potential al recoltelor justifica aplicarea acestora.

TRATAMENTE FOLIARE TANK-MIX LA PORUMB

Scopul urmarit – biostimulare pentru rezistenta la seceta si nutritie foliara pe o perioada de 3-4 saptamani

 • FoliMAX Silicium – 0,5 litri/ha sau AlgaMAX Complex NPK – 1,5 litri/ha
 • FoliMAX N-Progress – 5 litri/ha

Scopul urmarit – protectie impotriva radiatiilor nocive UV si IR si optimizarea regimului hidric al plantelor

 • CROPSHIELD – 5-10 litri/ha

TRATAMENTE FOLIARE TANK-MIX LA FLOAREA SOARELUI

Scopul urmarit – biostimulare pentru rezistenta la seceta si nutritie foliara tintita

 • FoliMAX Silicium – 0,5 litri /ha sau AlgaMAX Complex NPK – 1,5 litri /ha
 • OLEOMAX – 1- 2 kg/ha sau FoliMAX BMol – 1,25 litri/ha

Scopul urmarit – protectie impotriva radiatiilor nocive UV si IR si optimizarea regimului hidric al plantelor

 • CROPSHIELD – 5-10 litri/ha

PRODUSELE ISUSITE recomandate in astfel de situatii de ALCEDO

FoliMAX Silicium – solutia antistres sigura pentru recolte constante – declanseaza mecanismele interne de aparare ale plantelor, determinand formarea unei bariere fizice la nivelul cuticulei frunzelor prin polimerizarea acidului monosilicic, crescand concentratia de fenoli solubili totali si de fitoalexine, precum si sporirea activitatii enzimelor implicate in sistemul de aparare a plantelor.

Siliciul influenteaza pozitiv dezvoltarea plantelor si productia agricola, stimuleaza formarea clorofilei. De asemenea, intensifica si mentine la nivel optim in conditii de arsita procesul de fotosinteza al plantelor de cultura.

Reduce sensibilitatea la infectiile cu unele boli si la infestarile cu unii daunatori, crescand rezistenta la stresul biotic si abiotic.

EFECTUL MAXIM se obtine la aplicarea FoliMAX Silicium inainte de aparitia unor perioade de stres abiotic sau de stres biotic.

Pe langa continutul ridicat de siliciu, FoliMAX Silicum are un continut considerabil de azot, fosfor si potasiu, care joaca un rol foarte important in deschiderea si inchiderea stomatelor din frunze, mecanism ce controleaza circulatia apei, a aerului, precum si a dioxidului de carbon (CO2) si, prin urmare, are un efect important asupra activitatii stomatelor si a rezistentei plantelor la seceta.

Aplicarea foliara a FoliMAX Silicium imbunatateste astfel rata fotosintezei, rata de transpiratie, precum si concentratia intercelulara de CO2 din plante, in conditii de stres hidric.

ALTE BENEFICII ALE APLICARII de FoliMAX Silicium:

 • declanseaza mecanismele interne de aparare ale plantelor, determinand formarea unei bariere fizice sub cuticula frunzelor la polimerizarea acidului monosilicic, crescand concentratia de fenoli solubili totali si de fitoalexine, precum si sporirea activitatii enzimelor implicate in sistemul de aparare a plantelor;
 • la nivel celular este translocat si absorbit de celulele de sub cuticula, asigurand protectia membranei celulare, acesta avand un rol antioxidant;
 • aplicat foliar ajuta plantele de cultura, prin cresterea tolerantei la seceta, inghet, salinitate si o toleranta mai mare fata de toxicitatea fierului, aluminiului si manganului din sol, precum si o rezistenta mai buna la infectiile produse de unii patogeni si la atacul unor daunatori;
 • aplicat foliar la leguminoase, suprafata foliara totala afectata de antracnoza se reduce cu pana la 60%;
 • rezultatele unor teste experimentale au evidentiat faptul ca aplicarea foliara a siliciului la leguminoase, a determinat cresterea productiei de boabe cu pana la 30-40% in conditii de stres biotic si abiotic;
 • are o formula special conceputa pentru aplicarea foliara si furnizarea potasiului si siliciului in cantitati optime prin frunze;

AlgaMAX COMPLEX NPK – biostimulatorul iscusit, exclusiv de la ALCEDO – provine din extractul pur de Ascophyllum nodosum si are in compozitia sa o combinatie echilibrata de NPK si de compusi bioactivi cu proprietati probate prin rezultatele cercetarilor multianuale in ceea ce priveste dezvoltarea sistemului radicular, cresterea rezistentei la factorii de stres si mentinerea vigorii plantelor si asigurarea unei fotosinteze superioare, precum si eficienta ridicata a utilizarii nutrientilor (NUE).

Tehnologia de productie a AlgaMAX Complex NPK este una foarte precisa, asigurandu-se obtinerea unui extract cu o puritate maxima si o actiune nealterata a compusilor bioactivi continuti de algele naturale, contine substante naturale bioactive pure, cum sunt aminoacizii, manitolul, acidul alginic, macronutrienti si micronutrienti intr-un raport optimizat pentru un efect maxim.

Printre principalele beneficii ale aplicarii AlgaMAX la culturile agricole s-au identificat stimularea inradacinarii si a cresterii plantelor, eficienta ridicata a utilizarii nutrientilor, rezistenta marita la factorii abiotici de stres (salinitate, seceta, baltire, inghet), maximizarea randamentului/ha si a calitatii recoltelor.

FoliMAX N-Progress – solutia exclusiva si iscusita pentru nutritia foliara sigura, de durata si progresiva a porumbului – ingrasamant foliar lichid cu doua forme tintite de azot, continand azot ureic cu efect instant si azot ureic cu eliberare progresiva, conform nevoilor crescande ale plantelor de cultura. Fertilizantul foliar FoliMAX N-Progress permite plantelor sa beneficieze din plin de fiecare unitate de azot, fara pierderi prin levigare sau volatilizare, deoarece eliberarea azotului este progresiva si de durata.

FoliMAX N-Progress este un produs ISCUSIT ce promoveaza “principiul celor 4R” si sustine fertilizarea rationala respectand cele patru criterii:

sursa corecta ➡️ doza corecta ➡️ momentul corect ➡️ locul corect al aplicarii.

FoliMAX N-Progress sustine maximizarea eficientei utilizarii nutrientilor (NUE) cu atingerea potentialului maxim de productie al culturilor, formulare sigura pentru furnizarea azotului in perioade calduroase si de consum critic al plantelor de cultura, fara formare de cristale pe frunze, fara arsuri ale plantelor.

Metabolizarea azotului este mai rapida si mai eficienta in zilele lungi si insorite, iar ciclul de metabolizare al azotului cu eliberare progresiva maximizeaza sinteza clorofilei si asigura cresterea recoltelor si calitatea acestora.

FoliMAX N-Progress este, de asemenea, un produs pelicular cu o acoperire foarte buna a foliajului plantelor, reducand astfel transpiratia si protejand plantele de cultura pe perioadele de canicula, cu efect de reflexie a unei parti din radiatiile solare nocive.

CROPSHIELD – un veritabil “SCUT DE PROTECTIE” a plantelor impotriva arsitei – este un fertilizant ce optimizeaza atat nutritia cu calciu, cat si regimul hidric al plantelor in perioadele de seceta si insolatie puternica, protejeaza plantele impotriva arsitei si creste rezistenta la atacul unor boli si daunatori ca efect secundar.

CROPSHIELD – actiune unica protectiva

In procesul de fotosinteza, substanta de baza este reprezentata de apa, aceasta fiind donatorul de hidrogen necesar reducerii carbonului si, de asemenea, fiind substanta de baza in fenomenul de osmoza si de mentinere in optim a starii de turgescenta a celulelor plantelor.

La aplicarea foliara, CROPSHIELD creeaza un film de microparticule care reflecta in mod selectiv razele soarelui, permitand doar transferul luminii vizibile. In acelasi timp, reflecta marea majoritate a razelor ultraviolete (UV) si a celor infrarosii (IR). Astfel, are o actiune protectiva, fiind un veritabil “scut” de protectie pentru plante, fata de stresul termic si al arsurilor ce pot aparea in perioadele caniculare.

CROPSHIELD formeaza o bariera fizica la nivelul cuticulei frunzelor, avand continut maxim de calciu si carbon, elemente ce joaca un rol foarte important in deschiderea si inchiderea stomatelor din frunze, mecanism ce controleaza circulatia apei, a aerului precum si a dioxidului de carbon (CO2) si, prin urmare, are un efect important asupra activitatii stomatelor si a rezistentei plantelor la seceta.

Aplicarea foliara a CROPSHIELD imbunatateste rata fotosintezei, rata de transpiratie, precum si concentratia intercelulara de CO2 din plante, in conditii de stres hidric si arsita.

 OLEOMAX – formulare cu maxim de fosfor, potasiu si bor intr-un produs unic

Deficienta de bor apare frecvent la culturile infiintate pe soluri nisipoase si cu pH ridicat sau pe solurile cu un continut ridicat de calciu, reducand drastic procesul de crestere si dezvoltare al plantelor si a fecundarii florilor. Rezultatul final consta in calatidii cu seminte putine sau seci, pastai cu boabe putine si, implicit, productii mici si de calitate inferioara.

In conditii de stres hidric, dar chiar si in perioadele ploioase, dat fiind faptul ca borul nu este legat in sol si acesta poate fi spalat usor, asemenea azotului si sulfului, carenta de bor poate reprezenta factorul limitativ al nivelului si a calitatii recoltelor.

Aplicarea foliara a OLEOMAX influenteaza pozitiv gradul de fecundare al florilor si poate asigura obtinerea de productii ridicate si de calitate superioara.

OLEOMAX, un fertilizant foliar cu o formula speciala, cu un continut ridicat de fosfor, potasiu si bor, total solubil in apa si rapid asimilabil in plante. Are o formulare inovatoare, fiind un produs cu inalta puritate, liber de sodiu si de carbonati si cu un continut redus de clor.

OLEOMAX creste rezistenta plantelor la seceta, influentand turgescenta celulelor si presiunea osmotica, mareste rezistenta la boli, reduce procesul de transpiratie si influenteaza pozitiv continutul de proteine si de ulei.

Aplicat la floarea soarelui, la rapita si la leguminoasele pentru boabe, ajuta la marirea nivelului productiei si la cresterea continutului de proteine si de ulei.

FoliMAX BMol – recomandarea iscusita pentru recolte ridicate si de calitate – fertilizant foliar lichid cu microelemente, formula iscusita cu continut ridicat de bor in forma complexata si cu molibden.

BORUL joaca multiple roluri pozitive in plante, cum ar fi alungirea celulelor, cresterea stigmatului, stimularea infloririi, formarea si calitatea polenului, formarea boabelor, continutul in substante de rezerva (zahar, ulei, proteine), influentand direct productia si calitatea acesteia.

Deficienta de bor este favorizata de seceta si apare frecvent la culturile infiintate pe soluri nisipoase si cu pH ridicat sau pe solurile cu un continut ridicat de azot si de calciu, determinand uscarea mugurilor terminali, diminuarea drastica a procesului de crestere si dezvoltarea plantelor, a fecundarii florilor, rezultand pastai cu putine boabe si, implicit, productii mici si de calitate inferioara. Chiar si in perioade ploioase, dat fiind faptul ca borul nu este legat in sol, acesta poate fi spalat usor asemenea azotului si sulfului. Aplicat foliar, borul influenteaza pozitiv gradul de fecundare al florilor si poate determina obtinerea de productii ridicate si de calitate superioara.

MOLIBDENUL. Deficienta de molibden apare pe soluri nisipoase cu continut redus de materie organica si pH < 5,5, manifestandu-se la o paleta larga de culturi, printre care cele mai sensibile sunt mazarea, fasolea, soia, floarea soarelui, graul, sorgul, precum si unele soiuri de vita de vie, in special soiurile de struguri rosii pentru vin.

In afara de ingalbenirea plantelor, aparitia de necroze sau deformarea unor organe ale plantelor, deficienta de molibden determina la leguminoasele pentru boabe o scadere a rezistentei plantelor la atacul patogenilor, in special al celor ce determina apartia fainarii, a antracnozei si a patarii unghiulare a frunzelor.

Astfel, conidiile ciupercii Colletotrichum lindemuthianum la contactul cu solutia de fertilizant FoliMAX BMol cu continut de molibden de pe foliajul leguminoaselor sunt puternic afectate, impiedicand penetrarea acestora in tesutul plantei gazda si, in final, scade intensitatea atacului antracnozei, ca efect indirect.

De asemenea, molibdenul este microelementul cheie responsabil pentru formarea nodozitatilor la leguminoase si pentru fixarea azotului atmosferic.

Concentratia redusa de molibden in solutia solului, pe langa scaderea rezistentei plantelor fata de atacul unor patogeni, afecteaza producerea nitrat reductazei, enzima ce contine doi atomi de molibden, fiind responsabila cu conversia nitratilor in proteine. O reducere a activitatii enzimelor dependente de molibden (molibdoenzime) afecteaza cresterea plantelor, in special prin diminuarea metabolismului azotului, precum si a sintezei acidului abscisic (ABA) si a acidului indole-3-butyric (IBA), hormonii de crestere ai plantelor ce promoveaza dezvoltarea radacinilor si sunt responsabili de toleranta plantelor la factorii de stres abiotic (seceta, inghet, salinitate).

Pentru mai multe detalii despre oferta noastra va rugam sa apelati la reprezentantii ALCEDO din zona dumneavoastra. Informatii gasiti si in aplicatia ALCEDO, disponibila in AppStore sau Google Play: https://aplicatia.alcedo.ro/

Cristian Urzica

Director General Fertinova SRL

S-ar putea să te intereseze

Hot News