Asociatiile Profesionale clarifica afirmatiile din spatiul public privind derogarea neonicotinoidelor

Publicat de

Federatiile si asociatiile cu reprezentativitate din industria agro-alimentara semnatare isi exprima ingrijorarea fata de o recenta luare de pozitie a formatiunii politice USR, prin vocea domnului deputat Daniel POPESCU, conform careia este “absurda decizia noului ministru al agriculturii, domnul Adrian Oros, de a autoriza utilizarea de catre agricultori a pesticidelor care afecteaza grav albinele, in speta cele care contin trei tipuri de neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin si tiametoxam).

Aceasta afirmatie este in egala masura surprinzatoare si dezamagitoare pentru membrii nostri, care au solicitat insistent in fiecare din ultimii sapte ani autoritatilor de la Bucuresti si de la Bruxelles autorizarea temporara in regim de urgenta a tratamentului cu insecticide din grupa neonicotineoidelor, deoarece, in absenta acestuia, productia de porumb si floarea-soarelui a tarii ar fi grav afectata, iar in regiunea de sud, endemica pentru daunatori extrem de destructivi, chiar compromisa.

Gradul de infestare cu Tanymecus sp. in Romania este intre 6,7-10,6 adulti/m2, cu cca. 220% – 320% superioara pragului economic de daunare. Desi daunatorul este prezent si in Serbia, Croatia, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Cehia, Ucraina, Rusia, gradul de infestare este mult mai redus. In acelasi context, mentionam ca in tara noastra cantitatea medie de produse fitosanitare pe ha este aproximativ 0,6 kg, in timp ce media europeana este 2,2-2,4 kg/ha.

In cadrul preocuparilor noastre s-a aflat constant identificarea altor solutii pentru combaterea daunatorilor culturilor specifici arealelor agricole ale Romaniei, in special a Tanymecus spp., scop in care am testat in conditii de camp, cu sprijinul institutelor de cercetare publica din Romania, posibile alternative la tratamentul cu neonicotinoide. Din pacate, nu am reusit sa gasim o alternativa eficace si eficienta, iar companiile din industria de protectia plantelor nu au pus inca pe piata un substitut. Fermierii si apicultorii (prin Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura) au conlucrat in toata aceasta perioada pentru dezvoltarea unui pachet de bune practici care sa permita utilizarea sigura a produselor neonicotinoide. Derogarile de urgenta insele au atasate conditii specifice de utilizare, care sa reduca efectele acestora asupra polenizatorilor. De asemenea, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Plantelor coordonat de Academia de Stiinte Agricole si Silvice conduce de doi ani un studiu despre “Realizarea unui sistem de monitorizare si cuantificare a efectelor tratamentului semintelor cu insecticide neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin si tiametoxam) la culturile de porumb, floarea soarelui si rapita, asupra productiei agricole si a populatiilor de Apis mellifera, in conditiile agro-pedoclimatice specifice tarii noastre”, ale carui concluzii preliminare nu indica prezenta reziduurilor de insecticide neonicotinoide peste limitele considerate sigure pentru populatiile de polenizatori.

Conform Eurostat Apicultura romaneasca este pe locul 2 in U.E. la familii de stupi si pe locul 1 la productia de miere.

In aceste conditii, consideram ca aplicarea mecaniscista a principiului precautiei de catre managerii de risc europeni va pune in scurt timp sub semnul intrebarii viabilitatea agriculturii blocului comunitar. Nu exista tehnologie cu risc zero, de aceea este de dorit o abordare holistica a problematicii complexe a protectiei culturilor impotriva bolilor si daunatorilor. Solutia simplista a eliminarii de pe piata a unor solutii tehnologice esentiale pentru agricultori ar trebui inlocuita de efortul comun al partilor implicate in elaborarea si impunerea unor seturi de bune practici care sa minimizeze riscurile asociate acestor tehnologii. Dupa cum am mai afirmat, o politica bazata exclusiv pe evitarea riscurilor este incompatibila cu inovatia tehnologica pe care UE o proclama drept prioritate absoluta. Cu atat mai dezamagitoare este ralierea unor politicieni din tara noastra la abordari populiste, criticand dur conducerea Ministerului Agriculturii pentru ca a inteles caracterul de urgenta al acestui demers si, in urma unui amplu proces de consultari publice cu toate partile implicate, a furnizat argumente valide pentru fundamentarea autorizarii temporare ce va permite fermierilor din Romania sa-si asigure premisele unor recolte stabile si in acest an agricol.

APPR

Presedinte Nicolae SITARU

PRO AGRO

Presedinte Ionel ARION

LAPAR

Presedinte Nicolae VASILE

UNCSV

Presedinte Mircea BALUTA

Pentru informatii suplimentare:

Cristina Cionga

Cristina.cionga@apprs.ro

Comunicat de presa APPR

S-ar putea să te intereseze

Hot News