Europa vrea sa reduca consumul de pesticide, dar nu prea reuseste! De ce? Pentru ca agricultura performanta are nevoie de unelte tehnologice specifice.
Un audit publicat de curand spune ca pana in prezent, in tarile UE nu se simte o reducere a utilizarii pesticidelor de catre fermieri.
Conform raportului de audit publicat saptamana trecuta de Curtea de Conturi Europeana (ECA), UE ar trebui sa imbunatateasca statisticile privind utilizarea pesticidelor, sa dezvolte indicatori de risc mai buni si sa conditioneze plata subventiilor agricole pentru gestionarea integrala a agentilor de daunare.
Principalul obiectiv al auditului de performanta a fost sa evalueze daca actiunea UE a redus riscul legat de utilizarea pesticidelor.
Auditorii au intervievat, printre altele, personalul a trei directorate din cadrul Comisiei Europene responsabile cu politica (agricultura si dezvoltare rurala, sanatate si siguranta alimentara si mediu) si au vizitat trei state membre (Franta, Lituania si Olanda).
In general, concluziile celor care au auditat au fost „dezamagitoare” din punctul lor de vedere, insa era normal sa fie asa, atunci cand se viziteaza tari precum Olanda, unde agricultura este doar intensiva. In Franta, desi ecologia este la putere, este o piata care in continuare mananca hrana ieftina datorita existentei produselor fitosanitare. Astfel, anuntarea unor noi reguli de comercializare (vanzarea separata de consultanta), a dus la cresterea consumului, fermierii fiind mai pragmatici, preferand sa isi asigure inputurile si apoi sa vada ce presupun noile reguli. Nu stim prea bine care a fost situatia in Lituania, dar stim care este situatia in Romania, unde folosim putin peste jumatate de kg de produse de protectia plantelor pe an, in comparatie cu media europeana de peste 2 kg. Si mai stim ca din cele peste 1000 de substante active omologate in urma cu 10 ani (2010), astazi (2020) sunt in piata mai putin de 500, pentru care nu garanteaza nimeni ca vor mai apuca ziua de maine.
Si atunci ne intrebam, inca o data… ce unelte vor mai avea la dispozitie fermierii romani, fermierii europeni?
Raspunsul nu are prea multe variante optimiste, iar noi ramanem intrebandu-ne…