Atentie! Gandacul ghebos si-a facut aparitia in Ilfov, Arges, Constanta si poate si in alte judete.

Publicat de

Dupa o iarna destul de blanda, incepe sa se contureze primavara cu temperaturi chiar generoase pentru zilele din calendar, in special ziua. Deja se stie ca iernile din ce in ce mai blande favorizeaza inmultirea si aparitia bolilor, daunatorilor si buruienilor, iar daca nu se respecta verigile tehnologice “ca la carte”, acesti agenti de daunare vor fi si mai greu de stapanit.

Iata ca deja in multe sole de cereale paioase semanate in toamna, din judetele Ilfov, Arges, Constanta si poate si in alte judete si-a facut aparitia gandacul ghebos (Zabrus tenebrioides).

Larva de Zabrus tenebrioides

Larva daunatorului ataca in vetre, atat toamna, cat si primavara, larva fiind cea care trage frunzele in galerii si consuma partea suculenta, nu si nervurile, in final frunzele avand aspect de ghemotoc, la baza plantei.

Dar cum se poate stapani acest daunator?

Analizand biologia acestui daunator, constatam ca acesta isi petrece cel mai mult din viata in sol, deci acolo trebuie sa actionam!

Prin urmare, samanta trebuie tratata obligatoriu cu un insecticid specific (AUSTRAL PLUS) si sa evitam pe cat posibil monocultura, care favorizeaza raspandirea daunatorului.

Din pacate, acum, in vegetatie, nu avem masuri de combatere!

Deci pentru a nu avea acest daunator este obligatoriu sa:

  • tratam semanta cu un insecticid specific;
  • aplicam masuri agrotehnice, respectiv: lucrarile solului, rotatia culturilor, distrugerea resturilor vegetale si evitarea monoculturii.

S-ar putea să te intereseze

Hot News