Dupa cum va spuneam si in zilele trecute, culturile de rapita au avut deja parte de un prim val de daunatori. Insa pe langa atacul daunatorilor principali ai rapitei, aceasta cultura se confrunta si cu unii daunatori secundari, precum molia verzei (Plutella xylostella).
In conditiile tarii noastre, specia prezinta 3 generatii pe an, generatia a treia fiind cea care poate pune probleme culturii rapitei de toamna.
Cum recunoastem daunatorul in aceasta perioada? Larva moliei verzei are corpul fuziform si nu depaseste 10 mm. Culoarea acesteia este cenusiu-albicioasa in primele stadii de dezvoltare, iar mai tarziu devine verde, cu pete late si mai inchise la culoare.
Cum recunoastem atacul larvelor? Larvele de molia verzei mineaza frunzele si se hranesc cu parenchimul lor timp de 2-3 zile, dupa care parasesc galeriile facute in frunze. Acestea migreaza pe fata inferioara a frunzelor si rod epiderma inferioara si parenchimul.
Simptomele pot fi recunoscute usor, deoarece frunzele atacate devin cenusii, insa in acest stadiu pagubele pot fi insemnate.