Atentie la bolile foliare la cerealele paioase in tratamentul 2 (T2)!

Publicat de

In sfarsit a venit ploaia mult asteptata in majoritatea zonelor tarii!

Dar dupa ploaie vor veni si problemele! Odata cu cresterea umiditatii, pe un fond de masa foliara bogat, cresc si conditiile pentru dezvoltarea agentilor patogeni. Daca in T1 vorbeam de fainare (Erysiphe gramins), septorioza (Septoria tritici), patarea reticulara bruna (Pyrenophora teres), etc, boli care afecteaza in special aparatul foliar, acum apar boli care pe langa aparatul foliar afecteaza si spicul, asa cum este rugina (Puccinia spp.).

Poate multi fermieri nici nu au facut tratamentul 1, pe fondul de seceta din luna aprilie, aici presiunea de infectie fiind si mai mare.

Important este ca fermierii sa faca vizite cat mai dese in camp, urmarind atent culturile si, atunci cand apare problema, sa intervina imediat, alegand solutiile cele mai bune… asa cum noua ne place sa spunem, sa aleaga “solutii iscusite”.

Ce produse va poate oferi compania ALCEDO?

Acolo unde inca avem doar cateva probleme cu bolile foliare se poate interveni numai cu:

  • TOPGUARD 25 SC (flutriafol 250 g/l) 0,5 l/ha la grau si orz;
  • TOPSIN 500 SC (tiofanat metal 500 g/l) 1,250 l/ha la grau si orz;
  • alt produs cu o singura substanta activa, aplicate singure sau combinate.

Dar pentru ca suntem la tratamentul 2, cand numarul agentilor patogeni este mult mai mare si trebuie sa protejam atat spicul, cat si aparatul foliar care trebue sa “hraneasca” acest spic, intervenim cu fungicide mai complexe, cu 2-3 substante active, asa cum sunt:

  • IMPULSE PRO 425 EC (protioconazol 53 g/l+spiroxamina 224 g/l+tebuconazol 148 g/l) 0,6 l/ha grau, orz, orzoiaca pentru complexul de boli foliare si 0,8 l/ha pentru fuzarioza la grau;
  • MIRADOR XTRA (azoxistrobin 200 g/l+ciproconazol 80 g/l) 0,5 l/ha la grau si 0,75 l/ha la orz, dar si altele.

Puteti achizitiona produsele separat sau pachete comerciale, care sunt mult mai avantajoase, din punct de vedere al pretului,  asa cum este pachetul TOPGUARD 25 SC+COMET (pachetul este disponibil pentru o suprafata cultivata multiplu de 10 ha).

Este greu sa spunem acum cate tratamente se vor face in acest an, inca nu stim cum evolueaza vremea, in mod sigur pe langa tratamentul 2 va trebui sa intervenim si cu tratamentul 3, mai ales pentru agentii patogeni care ataca spicul asa sum este fuzarioza (Fusarium culmorum), dar despre acest tratament vom vorbi la momentul potrivit.

Dupa cum vedeti, ALCEDO  va ofera o gama variata de produse, important este sa se faca o determinare  corecta a agentilor patogeni si sa se intervina la timp, pentru a stopa sau limita pagubele produse de acestia.

Asadar fiti vigilenti si cereti ajutorul echipei ALCEDO, pentru ca este “de 30 de ani prietenul fermierilor iscusiti”.

Dr. Ing. Sorin Stefan

Director Tehnic ALCEDO

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!