Atentie la virusurile transmise de afide la cereale

Publicat de

Pana acum virusurile la cereale erau cunoscute mai mult din manualele de fitopatologie. In practica curenta nu erau foarte des intalnite situatiile cand fermierii sa se confrunte cu atacuri mari de virusuri la grau sau orz, in perioada primaverii. Mai mult aceste simptome erau intalnite in toamna, mai ales in cele secetoase, cand atacul de afide era mare. Deoarece afidele sunt vehiculul transmiterii virozelor la cereale.

In aceasta primavara unii fermieri din sudul si sud-estul tarii au avut probleme cu virusurile la cereale. Nu si-au dat seama din prima ca este vorba de virusi, confundand simptomele cu difereite carente de elemente nuritive. Plantele atacate sunt ingalbenite, pot avea talie mai mica, pot sa aiba frunzele rasucite, in unele cazuri varful frunzelor se poate inrosi. Plantele atacate nu mai infratesc si pot prezenta sistemul radicular mai slab dezvoltat. Simptomele pot sa fie mult mai diverse, in functie de virus, de conditiile de mediu, de rezistenta plantelor, etc. In multe cazuri nu se poate pune un diagnostic doar pe baza analizei vizuale a simptomelor, ci dupa analize in laborator (testul ELISA).

Virusul ingalbenirii si piticirii orzului

Acum ramane intrebarea, de ce s-au inmultit cazurile de viroze la cereale in perioada primaverii? Raspunsul este simplu, s-au inmultit afidele, care sunt vectori de transmitere a virusurilor. Cconditiile mateo au fist favorabile pentru afide, in special in ultima parte a lunii martie si prima parte a lunii aprile. La inceputul celei de-a doua luni de primavara, in sudul tarii, temperaturile au fost mai degraba de luna iunie, depasind 30 de grade Celsius. Adica exact ceea ce trebuie pentru coloniile de afide.

Este o artimetica simpla, mai multe afide in lanurile de grau si orz inseamna mai multe sanse de a ne trezi cu viroze in lan. In tara noastra cele mai des intalnite in lan sunt virusul piticirii si ingalbenirii orzului (BYDV-barley yellow dwarf virus), mozaicul dungat al graului (WSMV-Wheat streak mosaic virus) sau mozaicului dungat al orzului (BSMW-Barley stripe mosaic virus). Daca plantele sunt infectate in perioada in care se afla in inspicare, pagubele de recolta pot sa fie ridicate.

Virusul ingalbenirii si piticirii orzului

De ce s-au inmultit afidele in lanurile de cereale? In anii trecuti rare erau situatiile cand vedeam multe afide in lan? Totul a pornit de la interzicerea tratamentului semintelor de grau sau orz in toamana cu insecticide sistemice (neonicotinoide). Acestea erau folosite pentru combaterea atacului larvelor gandacului ghebos in toamna, dupa rasarirea plantelor, dau atacul viermilor sarma (atat la samanta cat si dupa rasarirea plantelor). Pe langa speciile de daunatori, mentionati anterior, tratamentul semintelor avea eficacitate insemnata in combaterea afidelor, a larvelor mustelor cerealelor sau a buhei semanaturilor. In absenta tratamentul semintelor cu insecticide sistemice, plantutele au ramas „descoperite”. Incet, incet, populatiile afidelor au crescut, iar acest lucru il vedem acum, prin prezenta multor plante virozate in lan. Din pacate afidele sunt un vector de transmitere al virusurilor la cereale si nu numai. Unele virusuri pot persiste in corpul afidelor si 2-3 saptamani. Mai este un aspect important de mentionat. Toamnele sunt din ce in ce mai lungi si mai calde decat in mod normal, afidele fiind active si in luna noiembrie, uneori chiar la inceput de decembrie, deci creste probabilitatea ca acestea sa transmita viroze. Iernile sunt din ce in ce mai usoare si mai calde, ceea ce insemna ca mai putine oua de rezistenta sunt distruse in sezonul rece iar in primavara putem sa ne trezim cu mai multe afide.

Colonii de afide pe frunzele de grau

Este important de mentionat faptul ca nici un tratament chimic nu protejeaza plantele de virusuri. Nu exista asa ceva… Singura masura pe care putem sa o luam este sa tinem vectorii departe de lanurile de cereale. Adica afidele. Pentru asta nu trebuie sa le desconsideram si sa le acordam importanta pe care le merita. Cum ? Sa acordam din timpul nostru pentru a face sondajele in lanurile de grau sau orz, pe diagonala solei, pentru a determina pragul economic de daunare (PED) de la care se poate face un tratament de combatere cu unul dintre insecticidele omologate. In perioada toamnei, cand graul sau orzul se afla in primele faze de vegetatie, PED-ul este de 10 afide/planta. In perioada primaverii, PED-ul este de 25 de afide/planta. La o prima citire este usor de zis, in practica este greu de facut, deoarece afidele sunt mici, cel care face observatiile trebuie sa aiba vedere foarte buna sau sa aiba cu el o lupa, dar mai ales sa fie inarmat cu foarte multa rabdare. Nu este un lucru usor sa numeri afidele de pe plante, in mai multe locuri, pentru a vedea daca PED-ul este depasit sau nu.

Colonii de afide pe frunzele de grau

Pana la combatere foarte importante sunt si masurile preventive. Prima dintre ele este evitarea monoculturii. Chiar daca este acceptata din punct de vedere fitotehnic, din punct de vedere al protectiei plantelor poate sa insemne ca pe langa cereale, crestem si…afide. Sigur ca din punct de vedere economic nu toate culturile din asolament sunt rentabile, dar insectele nu au nici o treaba cu economia…la fel ca toate vietuitoarele din Natura. Un alt lucru important este combaterea samulastrei de grau sau orz. Aici afidele pot gasi un loc ideal unde sa se dezvolte, practic nu le deranjeaza nimeni si de pe samulastra se pot raspandi, ulterior pe culturile vecinilor. Am vazut multe situatii cand samulastra de orz din rapita nu a fost combatuta in totalitate, in perioada toamnei iar in perioada cand rapita era inflorita, orzul era prezent, cu afide cu tot. Pe langa samulastra trebuie sa avem grija si de speciile de buruieni graminee, care pot sa fie gazde intermediare pentru multe specii de afide.

Plante cu frunzele ingalbenite, nu inseana neparat ca este viroza, diagnosticuls e confirma prin analize de laborator

De asemenea o fertilizare echilibrata, ca la carte, este foarte importanta. Plantele bine aprovizionate cu elemente nutritive pot lupta mai bine cu afidele dar si cu virozele. De asemenea important este sa se faca la timp tratamentele cu fungicide. Daca plantele sunt bolnave si mai apare si o viroza transmisa de afide, atunci pierderile pot sa fie mai mari. Marea problema o reprezinta pretul ingrasamintelor, care a devenit unul…astronomic. Motiv pentru care multi fermieri au redus dozele de ingrasaminte. Altii nu au mai dat deloc. Nu se poate face o tehnologie agricola sarind unele verigi. Chiar daca vedeti pe Facebook, unele postari ale fermierilor ca au culturi foarte frumoase cu zero fertilizare, asta este…utopie. Cei care cunosc foarte bine meseria stiu ca este praf in ochi ceea ce se spune pe net. O planta fara hrana, nu va lupta cu bolile (inclusiv virozele) comparativ cu o planta hranita optim. Fie ca vorbim de fertilizare chimica, fie de cea organica, o planta trebuie sa se hraneasca. La fel ca si oamenii. Din pacate preturile la inputuri sunt ridicate coroborate cu preturi foarte mici care se ofera pentru recolta, motiv pentru care fermierii nu pot aplica o tehnologie ca la carte. Iar acolo unde nu se poate aplica tehnologia ca la carte, este cale deschisa pentru afidele si pentru virusurile transmise de acestea.

Ar mai mai fi un lucru de facut. Daca fermierii observa simptome suspecte in lan, asemanatoare cu carentele, sa se gandeasca si la posibilitatea ca plantele sa fie virozate. In acest caz ar trebuie sa duca plante la analizat pentru a se confirma sau infirma daca este virus sau nu. Foarte importanta este detectarea cat mai timpurie a problemei.

Dr. ing. Georgescu Emil, INCDA Fundulea

Sursa foto 1 https://www.fas.scot/crops-soils/crop-health/cereals/barley/diseases-in-barley/barley-yellow-dwarf-virus/ );

Sursa foto 2 https://www.fwi.co.uk/arable/crop-management/disease-management/tips-on-managing-bydv-in-cereals-without-neonic-seed-treatments

S-ar putea să te intereseze

Hot News