DEMETER, proiectul principal pentru transformare digitala in domeniul agriculturii din Europa, anunta deschiderea primei sesiuni deschise si va invita sa participati!
DEMETER este un proiect lansat in cadrul programului Horizon 2020 al Uniunii Europene si pune accentul pe interoperabilitatea la scara larga a mai multor platforme de management al fermelor cu componente de agricultura inteligenta bazate pe IoT (Internet of Things). Aceasta interoperabilitate este demonstrata printr-o serie de 20 de proiecte pilot care se desfasoara in 18 tari, dintre care 15 fac parte din UE si la care participa 60 de parteneri.
DEMETER adopta o strategie in care sunt implicati in relatii de tip cerere si oferta numerosi participanti cu 25 de locatii de instalare, 6000 de fermieri si peste 38.000 de echipamente si senzori instalati.
DEMETER IN ROMANIA
APPR si Siveco implementeaza Pilotul intitulat Platforma-suport IOT pentru gestionarea deciziilor legate de cultura porumbului.
Impactul agriculturii asupra mediului afecteaza toate componentele acestuia: aerul, apa, solul si biodiversitatea.
Aplicarea unor noi practici agricole, bazate pe cele mai avansate cunostinte stiintifice in domeniul tehnologiilor, mai ales a celor ecologic viabile, este o cerinta majora a promovarii agriculturii durabile. Legislatia europeana in domeniul agriculturii are (si va avea tot mai mult), printre alte scopuri, si pe acela de limitare a folosirii produselor agrochimice (ingrasaminte si pesticide) si de incurajare a dezvoltarii si utilizarii de produse cu actiune predominat ecologica pentru atingerea obiectivelor agriculturii durabile. Fertilizarea si cererea de apa pentru irigatii au un impact important asupra mediului si vor constitui aspecte importante ce vor fi studiate in cadrul pilotului. Cercetarea si monitorizarea campurilor este necesara pentru a identifica problemele din timp.
Se vor identifica problemele legate de rasarire, deficiente de azot, aparitia daunatorilor, aparitia bolilor, aparitia buruienilor, efectele stresului hidric.
Acest pilot isi propune sa implementeze o platforma IOT care sa sprijine fermierii in luarea deciziilor legate cultura porumbului.
Ce este apelul deschis pentru proiecte DEMETER?
Apelul deschis DEMETER #1 – DEVELOP are ca scop atragerea si implicarea acelor startup-uri / IMM-uri care au produse tehnologice care pot fi implementate in cadrul sectorului de agri-business. DEMETER va finanta integrarea si interoperabilitatea acestor solutii tehnologice. Astfel de aplicatii vor mari si imbogati rezerva de oferte si optiuni tehnologice in cadrul DEMETER, stimuland crearea unor solutii speciale adaptate nevoilor utilizatorilor finali, care sa-i ajute sa depaseasca provocarile cu care se confrunta. Cu un buget total de 300.000 EUR, se preconizeaza ca vor fi selectate 8-12 aplicatii.
Subiecte in apelul deschis pentru proiecte
- Lucrarile solului si monitorizarea umiditatii
- Aplicatie foto interoperabila Geo Tagged
- ISOBUS enabler
- Solutii de tip blockchain pentru aplicatii in agricultura
- Integrarea proceselor de business (IPB) DEMETER
Cine ar trebui sa solicite finantare?
Publicul-tinta al apelului deschis nr. 1 DEMETER – DEVELOP sunt IMM-uri infiintate legal intr-un stat membru UE, tari asociate H2020 sau tari si teritorii de peste mari (OCT) legate de state membre.
De ce sa solicitati finantare?
- Pentru posibilitatea de a primi finantare UE de pana la 30.000 EUR pe proiect
- Pentru posibilitatea de a remodela tehnologia propusa de IMM-uri pentru a integra si a o face interoperabila cu Platforma DEMETER
- Pentru accesul la site-urile pilot existente si la arhitectura de referinta DEMETER
- Pentru mentoratul oferit de experti din industrie pentru a sprijini dezvoltarea aplicatiei dvs.
Cum se depune cererea?
Apelurile deschise DEMETER vor fi gestionate folosind platforma F6S.
Cererile pot fi facute prin www.f6s.com/demeterh2020/apply.
Termene limita pentru depunere si selectie
Depunerile pentru DEMETER Open Call #1 – DEVELOP se pot trimite intre 16 septembrie 2020 si 18 noiembrie 2020 (orele 17:00 CET). Sunt precizate datele pentru diferitele faze, dar acestea pot fi supuse unor modificari daca vor aparea schimbari in programul proiectului.
Calendar
- 6 septembrie – 18 noiembrie 2020 – Apel deschis pentru proiecte
- 19 noiembrie – 31 decembrie 2020 – Evaluare si selectie
- 1 ianuarie – 31 ianuarie 2021 – Faza de contractare
- 1 februarie – 31 martie 2021 – Develop – Sprint #1
- 1 aprilie – 31 mai 2021 – Develop – Sprint #2
- 1 iunie – 31 iulie 2021 – Develop – Sprint #3