Ce este Evalio® AgroSystems?

Publicat de

EVALIO® AgroSystems este un serviciu digital gratuit oferit de FMC, care monitorizeaza daunatorii Ostrinia nubilalis si Helicoverpa armigera din culturile de porumb din Romania. Aplicatia se bazeaza pe o retea de capcane, atat conventionale, cat si automate, cu feromoni si atractanti alimentari, care sunt monitorizate cu o anumita frecventa. Valorile rezultate din citirea capcanelor sunt introduse in aplicatie prin intermediul unor fotografii, iar apoi sunt validate de catre specialistii companiei FMC in colaborare cu cercetatorii in entomologie de la renumite institute de Cercetare si Dezvoltare in Agricultura.  Aceste date sunt transformate in grafice care reprezinta curbele de zbor ale daunatorilor. Cu ajutorul acestor grafice putem estima momentul aparitiei in masa a daunatorilor, mai exact cand acestia pot produce pagube insemnate culturilor. Aplicatia alerteaza fermierul pentru ca acesta sa reactioneze rapid si sa aplice tratamentul cu insecticid.

Obiectivul principal al acestui program este optimizarea aplicarii corecte a insecticidelor FMC.

“Este extrem de important sa aplicam tratamente la momentul oportun, pentru a avea un efect maxim si a nu pierde banii aplicand produse cand nu este necesar.” 

Vasile Iosif, Director General FMC Agro Romania.

Ne dorim ca programul Evalio® AgroSystems sa stea la baza deciziei fermierilor din intreaga tara de a aplica corect si la timp produsele de protectia plantelor, extinzand programul de la faza de pilot din 2019 la faza de primul program digital de prognoza si avertizare dedicat cultivatorilor de porumb, furnizat gratuit de catre o companie multinationala. Evalio® AgroSystems este un instrument de incredere, care ne ajuta atunci cand vrem sa facem un tratament intrucat ne indica momentul optim. Facand tratamentul la timpul potrivit, ne bucuram de o combatere eficienta, care se traduce printr-un spor de productie atat calitativ, cat si cantitativ, deci per total o profitabilitate mai buna in ferma. Totodata, acest program ajuta la utilizarea durabila a produselor FMC si, bineinteles, pentru un mai bun management al fermei in ceea ce priveste utilizarea produselor de protectie a plantelor. Acest program este intr-o aliniere foarte buna cu programul de management integrat al daunatorilor (IPM) din culturile noastre si se potriveste excelent cu principiile durabilitatii”, a subliniat Catalin Cosmin Viziru, Marketing Manager FMC Romania.

FMC Romania a amplasat deja pe tot teritoriul Romaniei peste 430 de capcane (6 tipuri diferite, automate si clasice) in peste 80 de puncte de monitorizare diferite localizate la cele mai reprezentative ferme pentru cultura de porumb. Consultanta tehnica este asigurata de catre domnul dr. ing. Georgescu Emil-Igor-Vlad – Cercetator stiintific gr. III in cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea si domna dr. ing. Cotuna Otilia – Sef Laborator Protectia Plantelor, Cercetator stiintific gr. III in cadrul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricola Lovrin si Sef Lucrari la Facultatea de Agricultura din cadrul USAMVB Timisoara.

De ce este important sa combatem daunatorii Ostrinia nubilalis si Helycoverpa armigera?

Ostrinia nubilalis si Helycoverpa armigera sunt doi daunatori polifagi, fluturi noctuizi care provoaca pagube directe insemnate de pana la 40% din productia de porumb boabe. Atacul acestor daunatori provoaca de cele mai multe ori pagube indirecte, care sunt mult mai importante decat cele directe, putand chiar sa compromita productia in cazul unui atac foarte puternic. In cazul ambilor daunatori, pagubele directe sunt produse de catre larve.

Ostrinia nubilalis (Sfredelitorul porumbului) prezinta una-doua generatii pe an in zonele sudice si centrale ale Romaniei. Prima generatie apare de obicei in lunile iunie – iulie, anul acesta facandu-si aparitia chiar in luna mai, iar cea de-a doua generatie apare in luna august, larvele atacand tulpina si stiuletii. In urma unui atac puternic pe tulpina al daunatorului Ostrinia nubilalis, larvele patrund in tulpina si se hranesc cu interiorul acesteia (maduva) creand galerii foarte mari, diminuand astfel capacitatea de hranire a plantelor si frangerea acestora inainte de recoltat (incapacitatea recoltarii mecanizate).

Helycoverpa armigera (Omida fructificatiilor) este o specie polifaga care ataca peste 120 specii de plante cultivate si spontane, printre care se numara si porumbul. Adultii sunt migratori si pot parcurge distante mari de peste 100 km, prezinta doua-trei generatii pe an, iar larvele invadeaza stiuletii si consuma boabele si matasea, de la varf spre baza. De asemenea, in urma atacului daunatorilui, dar si a unor eventuale preciptatii, apar frecvent infectii cu agenti patogeni, care produc micotoxine si fac imposibila vanzarea productiei.

 

Iarna blanda din acest an a favorizat supravietuirea unui numar mare de daunatori atat in sol, cat si in resturile vegetale, iar primavara secetoasa a creat conditii propice de dezvoltare mai rapida a celor doi daunatori. Asadar, ne asteptam la un atac mult mai timpuriu si mai puternic al acestora.

In urma monitorizarii din cadrul programului Evalio® AgroSystems 2020, atunci cand se va estima atingerea curbei maxime de zbor pentru fiecare dintre cei doi daunatori, compania FMC va emite buletine de avertizare pe fiecare zona in parte.

Compania FMC detine in portofoliu doua dintre cele mai eficiente insecticide care controleaza daunatorii Ostrinia nubilalis si Helicoverpa armigera: Avaunt® 150 EC si Coragen® 20 SC.

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!