Ce se intampla cu produsele pentru protectia plantelor restrictionate de Uniunea Europeana dupa Brexit?

Publicat de

Dupa cum bine stim, Marea Britanie nu mai face parte din Uniunea Europeana. De aceasta data este oficial. Totusi, Regatul Unit este nevoit sa respecte normele U.E. in ceea ce priveste autorizatiile produselor pentru protectia plantelor pana la 31 decembrie 2020, fiind intr-o perioada de tranzitie.

Ce se va intampla dupa finalizarea acestei perioade? Ei bine, Marea Britanie va putea sa-si stabileasca propriul regim de omologare a pesticidelor. Asadar, substante active precum clorpirifosul, glifosatul, asulamul sau neonicotinoidele vor avea reguli diferite de utilizare pentru fermierii britanici, fata de fermierii europeni.

Daca de la Bruxelles, in ultimul timp, vin tot mai multe decizii de interzicere a unor produse pentru protectia plantelor, speculandu-se ca Europa face planuri sa elimine utilizarea a peste 80% din pesticidele sintetice pana in 2035, in Marea Britanie o reautorizare a glifosatului, de exemplu, este foarte posibila.

Un alt exemplu este asulamul. Daca in U.E. aceasta substanta activa a fost interzisa in 2012, Marea Britanie a autorizat totusi utilizarea limitata in caz de urgenta in fiecare an de atunci.

In aceasta situatie, fermierii britanici vor avea la indemana aceste “unelte” la costuri mult mai mici, ceea ce reprezinta un dezavantaj pentru fermierii europeni.

S-ar putea să te intereseze

Hot News