Ce trebuie sa stim despre controlul biologic al afidelor?

Publicat de
Fig. 1

Multe nevertebrate participa la controlul biologic al afidelor. O fauna auxiliara diversificata garanteaza o complementaritate a modului de combatere care induce o eficienta foarte buna.

Exista mai multe mijloace pentru a estima si promova activitatea pradatorilor naturali ai afidelor. Dusmanii naturali ai afidelor din culturile de camp sunt numerosi: gargarite (Fig. 1), himenoptere parazitoide, gandaci solizi, silfide, paianjeni, etc.

Cu toate acestea, se stie ca unele auxiliare sunt mai eficiente decat altele. Himenopterele parazitoide sunt printre cele mai eficiente impotriva afidelor.

Fig. 2

Depun oua in acestea (in afide), iar larvele se dezvolta in interiorul afidelor, acestea murind ulterior. Sirfidele (Fig. 2) si buburuzele (cat si larvele – Fig. 3) sunt, de asemenea, insecte destul de eficiente in combaterea acestui daunator.

Dintre ceilalti auxiliari, ciupercile parazite au un potential de combatere biologica foarte important, dar din pacate sunt inca putin cunoscute. Alegerea metodei de observare adecvata pentru a evaluarea dimensiunii populatiilor de insecte este importanta. Observarea afidelor si a dusmanilor lor naturali ofera informatii despre populatiile prezente.

Fig. 3

Pentru aceasta, sunt disponibile multe metode de observare si uneori este dificil de observant in functie de cultura.

Studiile au aratat ca, pentru afide (Fig. 4), observarea vizuala este cea mai potrivita metoda. Pentru a face acest lucru, trebuie sa numaram afidele pe un numar de plante. Trebuie facuta diferentierea dintre speciile prezente, etapele de dezvoltare, etc.

Aceasta metoda este potrivita si pentru buburuze.

Pentru a va concentra asupra zburatorilor, cupele galbene (Fig. 5) sunt instrumente bune. Aceste capcane atractive ofera o idee buna despre populatiile prezente in mediu.

Fig. 4

In cele din urma, pentru a numara himenopterele parazitoide, utilizarea unui exhaustor (este un dispoztiv pentru colectarea insectelor prin aspirarea lor intr-un recipient) sau a fileului entomologic se dovedeste a fi o metoda buna de studiu. Dar aceste insecte sunt greu de identificat. Aceste informatii sunt totusi necesare, deoarece nu toate himenopterele paraziteaza afidele. Numararea afidelor moarte (afide parazitate) este o modalitate buna de a vedea si de a evalua prezenta lor.

Cum sa sustinem controlul biologic al afidelor?

Pentru a sustine controlul biologic al afidelor, este posibil sa se actioneze pe mai multe etape.

Multi factori pot intra in joc.

Metodele care au inregistrat cele mai bune rezultate:

Fig. 5
  • La nivelul parcelei, auxiliarii sunt deosebit de sensibili la tratamentele cu insecticide. Trebuie sa reducem frecventa tratamentelor sau sa verificam daca produsele alese sunt selective si sa respecte fauna auxiliara.
  • La marginile campurilor, lungimea perdelelor de protectie si a elementelor ierboase sunt factori favorabili pentru reglarea biologica a afidelor.
  • La nivel de ansamblu, dimensiunea parcelelor este un factor cu un efect puternic: reducerea dimensiunii acestora va fi benefica pentru reglarea naturala a afidelor. In plus, prezenta pajistilor si a padurilor este favorabila controlului biologic.

Cercetarile continua

Desi se accepta faptul ca insectele auxiliare sunt deosebit de eficiente impotriva afidelor si fac posibila limitarea focarelor de cele mai multe ori, problema este total diferita pentru afidele de toamna, vectori ai virusurilor care dauneaza plantelor.

Cercetarile se concentreaza din ce in ce mai mult pe studierea populatiilor de auxiliari si daunatori prezenti in acest moment si a echilibrului dintre cei doi.

Lucrarile viitoare ar trebui sa se concentreze, de asemenea, pe specificarea raportului cost / beneficiu al masurilor favorabile pradatorilor naturali si biodiversitatii in general.

                                                                                                                                  Drd. Ing. Angela Cristina AMUZA

Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Protectia Plantelor Bucuresti

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!