Odata cu venirea primaverii si reluarea ciclului vegetativ al plantelor apar si riscurile de imbolnavire. Diferiti agenti patogeni care ierneaza sub diferite forme in sol, in mugurii sau scoarta coardelor afectate in anul precedent asteapta acum conditiile ideale de temperatura si umiditate pentru a germina si a parazita vita de vie.
Fainarea este denumirea populara a bolii produse de agentul patogen Uncinula necator. Acesta si-a facut simtita prezenta din ce in ce mai mult in plantatiile viticole mai ales in ultimii ani. Acest agent patogen poate ataca tot timpul anului, iar in cazul in care nu se iau masuri de combatere eficiente, pagubele pot fi substantiale atât asupra aparatului foliar, dar mai ales asupra ciorchinilor si boabelor.
Se genereaza astfel nu numai pierderi de productie dar si o depreciere calitativa a boabelor.
Boabele afectate de fainare sunt predipuse in conditii de umiditate la atacurile mucegaiurilor iar vinul rezultat va fi de o calitate slaba.
Fainarea ataca cu precadere in verile secetoase deoarece conidiile nu au nevoie de apa pentru a germina, iar dupa infectie evolutia bolii este favorizata de temperatura si umiditatea moderata a aerului.
Compania Corteva Agriscience recomanda pentru combaterea fainarii produsul Talendo®, un fungicid pe baza de proquinazid 20% care se aplica in doza de 225 ml/ ha.
Proquinazid este o substanta activa specializata pe combaterea fainarii cu eficienta deosebita datorita actiunii sale trivalente, de contact, sistemica locala si prin vaporizare.
Talendo® protejeaza tesuturile adiacente zonelor tratate cat si cresterile noi datorita actiunii in stare de vapori, oferind un control sigur si de lunga durata impotriva fainarii.
Cultura de vita de vie poate fi atacata si de alti agenti patogeni precum Plasmopara viticola, mana vitei de vie.
Pentru o combatere eficienta a manei vitei de vie compania Corteva Agriscience vine in sprijinul fermierilor cu un pachet nou, Zorvec™ Zelavin™ Bria.
Zorvec™ Zelavin™ Bria este o combinatie in co-pack de Oxathiapiprolin si Folpet, cu o activitate biologica remarcabila impotriva patogenilor, cu o excelenta activitate translaminara si sistemica acropetala.
Pachetul tehnologic are efecte multiple asupra ciclului de viata al agentului patogen (actiune preventiva, curativa, eradicanta si antisporulanta) pentru o eficacitate sporita si de lunga durata.
Zorvec™ Zelavin™ Bria protejeaza frunzele tratate pe masura ce cresc si se dezvolta, inclusiv frunzele nou formate.
Experientele efectuate in diverse tari cu Zorvec™ Zelavin™ Bria au demonstrat un control exceptional la mana, comparativ cu produsele existente in acest moment pe piata.
Pentru evitarea aparitiei fenomenului de rezistenta, Corteva Agriscience a ales Flovine® (Folpet) ca partener de amestec cu Zorvec™ Zelavin™. Se administreaza preventiv, in bloc de 2 aplicari consecutive, efectuate la interval de 10 zile, primul tratament la inceputul infloritului (BBCH 61), urmat de al doilea tratament la sfârsitul infloritului (BBCH 69).
Zorvec™ Zelavin™ Bria este absorbit rapid in interiorul stratului ceros epicuticular al plantei, in mai putin de o ora de la aplicare, oferind o rezistenta mai mare la spalare. Pentru acest motiv, chiar si in situatia in care apar precipitatii imediat dupa aplicarea produsului, nu este necesara repetarea tratamentului. Doza recomandata este 0,2 l/ha Zorvec™ Zelavin™ + 1,25 kg/ha Flovine®. Pachetul se aplica pe o suprafata de 4 ha.
Ana Maria Pascariu
Category Marketing Manager Fungicides & Insecticides Corteva
Romania& Moldova