Glifosatul este unul dintre cele mai utilizate erbicide din lume. Dupa cum bine stim, este gasit in produsul-pilot principal al Monsanto, respectiv Bayer, Roundup. Anual, in SUA sunt pulverizate pana la 250 de milioane de kilograme de produse chimice. Astfel, nu este de mirare ca omisiunea acestui lucru a determinat paranoia.
Articolele imprastiate pe internet dezvaluie „adevaruri groaznice” despre glifosat, in special ca erbicidul este daunator si duce la o serie de boli din lumea occidentala – de la autism si alergii, la cancer si boli cardiovasculare. Aceasta frica este alimentata de unul dintre cele mai persistente mituri despre glifosat:
Este toxic!
Aceasta este o simplificare la cel mai inalt nivel: in timp ce glifosatul este usor toxic pentru buruienile care concureaza culturile semanate in Statele Unite, este mult mai putin periculos pentru oameni si alte animale.
Pentru a incepe “demascarea” mitului, sa incepem cu o comparatie. LD50 (doza de substanta chimica necesara pentru uciderea a cincizeci la suta din animalele folosite pentru testare) este o masura de toxicitate adesea folosita. Vitamina D din multivitaminele noastrea are un LD50 de 10 mg/kg. Cofeina din cafeaua noastra este de aproape 10 ori mai putin toxica, cu un LD50 de 192 mg/kg. Paracetamolul este de aproape 100 de ori mai putin toxic decat vitamina D, cu un LD50 de 1944 mg/kg… In comparatie, glifosatul este de-a dreptul inofensiv, fiind de 30 de ori mai putin toxic decat cofeina, cu un LD50 de aproximativ 5600 de miligrame pe kilogram de greutate corporala.
Asadar, glifosatul nu este toxic… nu te va ucide decat daca bei foarte mult.
Dar multi se ingrijoreaza ca substanta dauneaza subtil si incet. Sa analizam si aceasta posibilitate.
Este adevarat ca reziduurile de glifosat si alte pesticide ajung in alimentele pe care le consumam. Dar doza este minima si poate fi usor redusa si mai mult prin spalarea oricarui produs inainte de a-l consuma. Totusi, unii oameni de stiinta banuiesc ca expunerea repetata la aceste cantitati minuscule ar putea dauna in timp. Dar acesti cercetatori sunt o minoritate, iar studiile lor alarmante nu se bazeaza pe dovezi coplesitoare, dimpotriva!
Chiar daca neglijati sa va spalati fructele si legumele, nu trebuie sa va faceti griji. Conform estimarilor EPA bazate pe studii pe termen lung la sobolani si soareci, un om de 75 de kilograme ar trebui sa manance 150 de miligrame de glifosat pe zi inainte sa fie nevoie sa inceapa sa se ingrijoreze de reactiile adverse. Avand in vedere cantitatile minuscule de reziduuri de pesticide permise in alimentele noastre, persoana noastra de 75 de kilograme ar trebui sa manance undeva in jur de 30 de kilograme de fructe si legume in fiecare zi!!!
Anul trecut, Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a Organizatiei Natiunilor Unite a clasificat glifosatul drept „probabil cancerigen” pe baza unei analize a dovezilor disponibile. In timp ce aceasta clasificare este in continuare “disputata” de o alta agentie de renume, EFSA (European Food Safety Authority), tot nu este atat de disconcertanta precum suna. In acest clasament al produselor “probabil cancerigene”, glifosatul este plasat in urma grasimilor animale, a mezelurilor si a altor carnuri prelucrate de care multi oameni se bucura in mod regulat.
Atunci, de ce persista mitul toxicitatii glifosatului, in timp ce grasimea animala este pusa in tot, de la burgeri pana la inghetata?
Sursa: https://www.realclearscience.com/