Cine sunt castigatorii consursului „Povesti cu vinuri romanesti”?

Publicat de

27 de finalisti in concursul BASF pentru viticultori mici si mijlocii din Romania

  • Singurul concurs desfasurat la nivel national, dedicat viticultorilor cu suprafete cultivate sub 100 de hectare, din regiunile Moldova, Muntenia, Transilvania, Oltenia, Dobrogea si Banat;
  • Peste 130 de crame si 340 de probe de vin inscrise in concurs in cadrul etapelor regionale;
  • Juriul format din degustatori experti, membri ai Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR), a ales cate un campion national pentru fiecare categorie de vin: alb, rosu si roze;
  • Premii in valoare totala de 84.900 lei si promovare pentru castigatori.

Vinurile Chardonnay, 2019, sec, Crama Viisoara (categoria vinuri albe), Feteasca Neagra, 2019, sec, Crama Alira (categoria vinuri rose) si Feteasca Neagra + Cabernet Sauvignon, 2017, sec, Crama Dan Corbut (categoria vinuri rosii) au fost marile castigatoare ale concursului „Povesti cu vinuri romanesti”, ajuns anul acesta la a cincea editie si organizat de BASF. Competitia premiaza si sustine in fiecare an producatorii care au suprafata cultivata cu vita de vie mai mica de 100 de hectare.

Concursul national ”Povesti cu vinuri romanesti” s-a desfasurat si anul acesta in 3 faze regionale, organizate in functie de marile regiuni viticole ale tarii, urmate de marea finala nationala. In cadrul fiecarei faze regionale, membrii comisiei de jurizare, degustatori experti, membri ai Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR) au desemnat cate 3 vinuri finaliste pentru fiecare categorie (vinuri rosii, albe si roze). In finala nationala desfasurata in luna octombrie, s-au calificat 27 de probe de vinuri, din totalul de 340, cate au fost inscrise anul acesta.

Selectia vinurilor finaliste a urmarit trei criterii, cu sisteme de punctare diferite – cel vizual (limpiditate si aspect), cel olfactiv (care masoara tipicitatea, intensitatea si calitatea aromei) si cel de gust (care este si cel mai important si masoara intensitatea, tipicitatea, persistenta gustativa si calitatea), completate de o evaluare globala.

Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania – din care fac parte membrii juriului care a desemnat castigatorii din acest an – este recunoscuta ca organizatie profesionala reprezentativa in analiza senzoriala a vinurilor si bauturilor alcoolice din Romania. ADAR reuneste 138 de specialisti din domeniul viti-vinicol din toata tara si selecteaza permanent cei mai buni degustatori autorizati pentru participarea in comisiile de jurizare ale concursurilor de profil. Inca din 2016, ADAR a colaborat cu BASF in efortul organizarii concursului ”Povesti cu vinuri romanesti”, asigurand o evaluare obiectiva a calitatii vinurilor inscrise in concurs si o perspectiva corecta asupra potentialului de dezvoltare a afacerii.

Comisia de jurizare a concursului ”Povesti cu vinuri romanesti” utilizeaza normele sistemului international de evaluare, stabilite de Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIVV), norme folosite la toate concursurile internationale de profil.

Am venit intotdeauna in intampinarea acestui concurs, cred foarte mult in el, deoarece compania BASF a facut ceva mai mult decat un simplu concurs. Pe langa aprecierea profesionista a vinurilor de catre jurati, compania BASF a sprijinit, de fapt, producatorul roman prin premiile pe care le-a oferit, prin comunicarea pe care a facut-o, prin increderea pe care a acordat-o ulterior vinurilor care au castigat. Recomand ca in fiecare an sa se transmita probe la acest concurs” declara Gabriel Lacureanu, oenolog si membru ADAR si al comisiei de jurizare a concursului “Povesti cu vinuri romanesti”.

Planificata initial pentru luna mai, faza nationala a avut loc in luna octombrie, cu respectarea tuturor normelor de siguranta si distantare pentru reprezentantii juriului si pentru participanti. Fiecare castigator va primi cate un premiu la alegere, constand intr-un echipament de stropit sau produse BASF in valoare de 28.300 lei. Alte premii oferite de partenerii BASF in concurs (Agri Ionica, COMAGRIMPEX B&B, Agra Asigurari si Loredo) constau in echipamente si servicii necesare sectorului viti-vinicol, de la barrique-uri la dopuri si filtre specializate.

Pe langa evaluarea profesionista a vinurilor participante in concurs, BASF doreste sa contribuie la promovarea acestor vinificatori pasionati. Din acest motiv, in paralel cu concursul de vinuri, compania a organizat anul acesta si un concurs de etichete ale vinurilor finaliste. Publicul a putut vota, pe pagina de Facebook BASF Agricultural Solutions, eticheta preferata. Cu un total de 4.324 de voturi, concursul a fost castigat de eticheta vinului Pandora Crama Cotesti, care a adunat 926 voturi.

Viticultorii de pretutindeni s-au confruntat in aceasta perioada cu nenumarate dificultati. Sincopele aparute uneori in aprovizionarea cu inputuri sau inchiderea sectorului HORECA, ce a afectat in mod dramatic vanzarile de vin, sunt doar cateva dintre acestea”, explica Mario Tomsic, Country Manager Agricultural Solutions BASF Romania. ”Vinul romanesc a crescut in topul preferintelor romanilor, iar prin acest concurs, care face o selectie extrem de riguroasa si de profesionista, BASF doreste sa sustina in fiecare an producatorii locali si sa incurajeze consumul de vin romanesc. Ne bucuram sa vedem, de la an la an, vinuri tot mai bune si mai complexe, demonstrand investitiile continue care s-au facut in acest sector in ultimii ani si profesionalismul producatorilor de vin”.

Conform Eurostat, Romania este a cincea tara din Uniunea Europeana din punctul de vedere al suprafetei cultivate cu vita de vie, detinand 5,7% din totalul de 3,2 milioane de hectare (dupa Spania, Franta, Italia si Portugalia). Romania este singura tara din randul marilor producatori care aproape si-a dublat productia de struguri in ultimii 5 ani (conform OIV). 28% din totalul suprafetei cultivate cu vita de vie este dedicata productiei vinurilor de calitate (plantatii DOC / denumire de origine controlata si IG / indicatie geografica). Din punct de vedere al productiei de vin, Romania se afla pe locul 6 in UE si pe locul 13 in lume.

Despre divizia BASF Agricultural Solutions

Cu o populatie in crestere rapida, lumea este din ce in ce mai dependenta de capacitatea noastra de a dezvolta si mentine o agricultura durabila si de a pastra un mediu sanatos. Lucrand cu fermieri, profesionisti in agricultura, experti in gestionarea daunatorilor si altii, rolul nostru este de a ajuta la realizarea acestui lucru. De aceea, investim in cercetare si dezvoltare si intr-un portofoliu complex, inclusiv de seminte si trasaturi genetice, protectie chimica si biologica a culturilor, gestionarea solului, sanatatea plantelor, combaterea daunatorilor si agricultura digitala. Cu echipe de experti in laborator, pe teren, la birou si in productie, conectam gandirea inovatoare si activitatea practica pentru a crea idei din lumea reala care functioneaza – pentru fermieri, societate si planeta. In 2019, divizia noastra a generat vanzari de 7,8 miliarde EUR. Pentru mai multe informatii, va rugam sa vizitati www.agriculture.basf.com sau oricare dintre canalele noastre de social media.

Despre BASF

La BASF, cream chimie pentru un viitor durabil. Imbinam succesul economic cu protectia mediului si responsabilitatea sociala. Peste 117.000 de angajati ai Grupului BASF contribuie la succesul clientilor in aproape toate sectoarele si in aproape fiecare tara din lume. Portofoliul nostru este organizat in sase segmente: Produse Chimice, Materiale, Solutii Industriale, Tehnologia Suprafetelor, Nutritie si Ingrijire si Solutii pentru Agricultura. BASF a generat o cifra de afaceri de 59 de miliarde de euro in 2019. Actiunile BASF sunt tranzactionate la bursa din Frankfurt (BAS) si sub ca American Depositary Receipts (BASFY) in SUA Informatii suplimentare gasiti pe www.basf.com.

Comunicat de presa BASF

S-ar putea să te intereseze

Hot News