Cu ce erbicidam culturile de floarea soarelui?

Publicat de

Floarea soarelui, comparativ cu alte plante de cultura, prezinta o particularitate privind concurenta buruienilor, in sensul ca ele pot concura plantele numai o perioada de 3-5 saptamani de la rasarire. Intervenind cu erbicide in aceasta perioada, planta de cultura este salvata, dezvoltandu-se normal, fara sa mai fie concurata de buruieni. Pentru a inregistra o eficacitate cat mai ridicata in combaterea buruienilor din cultura de floarea soarelui pot fi aplicate mai multe tratamente, in functie de speciile de buruieni existente si de dominanta acestora:

  • primul tratament, imediat dupa semanat (preemergenta), pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale (Setaria, Echinochloa) din seminte, dar si unele dicotiledonate;
  • al doilea tratament, in vegetatie (postemergenta), cand planta de floarea-soarelui este in faza de 2-4 frunze, pentru combaterea buruienilor dicotiledonatelor anuale (in faza de 2-4 frunze), dar si unele monocotiledonate anuale (in faza de 1-3 frunze, inainte de infratire);
  • al treilea tratament este destinat combaterii buruienilor monocotiledonate si, in special, a costreiului din rizomi (Sorghum halepense), dar si a altor graminee perene, care se realizeaza tot in vegetatie (postemergent), cand costreiul are inaltimea de 15-25 cm si plantele de floarea soarelui 4-6 frunze.

Erbicide aplicate in preemergenta pentru combaterea buruienilor monocotiledonate si dicotiledonate anuale:

  • TENDER (S-metolaclor 960 g/l), in doza de 1,0 – 1,5 l/ha;
  • SILBA (S-metolaclor 312,5 g/l + terbutilazin 187,5 g/l), in doza de 3,5 – 4,0 l/ha.

Pentru o buna eficacitate a erbicidelor, patul germinativ trebuie sa fie bine pregatit, fara bulgari si cu o umiditate suficienta in sol.

Atentie! SILBA nu se aplica pe o cultura in curs de rasarire sau rasarita, ci numai in intervalul semanat – rasarit, cat mai aproape de momentul semanatului.

Erbicide aplicate in postemergenta pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale si perene, hibrizi rezistenti la imazamox:

  • LISTEGO (imzamox 40 /l), in doza de 1,2 l/ha.

Pentru combaterea buruienilor, erbicidul se aplica cand buruienile dicotiledonate sunt in stadiul de 2-4 frunze, buruienile monocotiledonate in stadiul de 1-3 frunze (sa nu fie infratite), iar floarea-soarelui este in stadiul de 4-6 frunze. Erbicidul combate si lupoaia (Orabanche cumana), epoca de aplicare fiind in stadiu de 6-8 frunze a floarii soarelui.

Erbicide aplicate in postemergenta pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale si perene:

  • LEOPARD 5 EC (quizalofop-P-etil 50 g/l), in doza de 0,7 – 1,75 l/ha;
  • RANGO (quizalofop-P-tefuril 40 g/l), in doza de 0,75 – 1,75 l/ha;
  • MATADOR MAX (fluazifop-P-butil 125 g/l), in doza de 0,75 – 2 l/ha.

Erbicidele se aplica cand gramineele anuale sunt in stadiul de 1-3 frunze, iar la gramineele perene, cand costreiul are 15-25 cm, pirul gros 10-20 cm. Erbicidele graminicide se aplica singure, deci evitati sa le aplicati impreuna cu cele pentru buruieni dicotiledonate, pentru ca e posibil sa apara fenomenul de fitotoxiciate la plantele de cultura.

S-ar putea să te intereseze

Hot News