Combaterea ciupercilor de mucegai la produsele agricole depozitate

Publicat de

Dupa procesul de recoltare, toate produsele agricole sunt depozitate in spatii special amenajate, in functie de sortimentul de produse care trebuie pastrat pentru o perioada mai scurta sau mai lunga de timp. Pentru produsele boabe (cereale, legumonoase si oleaginoase), ce au un continut scazut de apa, pastrarea acestora se va face in magazii, depozite de diferite tipuri ori in silozuri. Pentru radacinoase si tuberculifere, ce au un continut mai ridicat de apa, pastrarea se va face in pivnite, silozuri sau transee.

Aspergillus flavus pe boabe de porumb

Indiferent de tipul produsului, recoltele ar putea fi periclitate inca din momentul depozitarii, nu doar de rozatoare, insecte si acarieni, ci si de o serie de ciuperci si bacterii. Astfel, dintre ciupercile saprofite, cele mai multe si mai periculoase apartin genurilor Aspergillus sp. si Penicillium sp., ce provoaca diferite tipuri de mucegaiuri. Conditiile favorabile de temperatura si umiditate pot duce la o inmultire extrem de rapida a ciupercilor de mucegai. Majoritatea ciupercilor generatoare de mucegaiuri elibereaza o serie de produse metabolice foarte toxice pentru om si animale, denumite micotoxine. Efectele patologice induse de aceste micotoxine sunt variate. Numarul cazurilor de imbolnaviri cauzate de prezenta acestor toxine pe furaje a atins, in unele perioade, cote alarmante, atat in tara noastra, cat si peste hotare. Micotoxinele sunt descoperite de cele mai multe ori pe boabele de porumb, grau, orez, mazare, soia, pe arahide si cartofi, boabele de cacao, precum si in produsele din carne.

Aflatoxina B1 este considerata drept cel mai puternic agent in ceea ce priveste cancerul hepatic. Prezenta in cantitati foarte mici, in hrana umana, duce la incetinirea cresterii organismului. In cantitati relativ ridicate, provoaca leziuni ale ficatului, iar in doze foarte mari, determina aparitia cancerului la ficat.

Fusarium spp. pe boabele de grau
Penicillium expansum pe mar

Este absolut esential sa se asigure protejarea semintelor impotriva dezvoltarii mucegaiurilor, atat in timpul trasnportului la distante mari, cat si in perioada depozitarii in magazii, silozuri, depozite, hambare, etc., prin aplicarea unor masuri preventive:

  • dezinfectarea spatiilor de depozitare cu produse ce au o actiune foarte buna de combatere a mucegaiurilor specific;
  • uscarea uniform a semintelor dupa recoltare prin expunerea acestora la soare;
  • lopatare;
  • uscare artificiala cu aer cald;
  • mentinerea unei temperaturi scazute si cat mai uniforme (asigurarea unei temperaturi constante de 12°C);
  • aerarea, in special pe vreme uscata si rece.

Daca se constata o crestere a temperaturii si/sau a umiditatii cu 2-3 grade/procente, se verifica imediat umiditatea semintelor si se efectueaza un control strict pentru depistarea mucegaiurilor. Trebuie avut in vedere faptul ca pentru protejarea semintelor cu continut ridicat de apa se pot folosi unele fungicide organice (pe baza de cupru, mangan, zinc), al caror efect asigura pastrarea timp de 2-3 luni de la aplicarea tratamentului. De asemenea, se pot aplica si tratamente cu acizi organici (acid propionic si sarurile sale de sodiu si calciu), care nu au actiune nociva asupra omului ori a animalelor si care pot fi aplicate inainte sau in timpul depozitarii semintelor. Nu in ultimul rand, insectele reprezinta un alt factor care influenteaza inocularea fungica si contaminarea cu micotoxine. Relatia dintre insectele produselor depozitate si ciuperci este reciproca, tocmai de aceea se recomanda si o dezinsectie a spatiilor de depozitare cu produse specifice (ACTELLIC 50 EC, GRANPROTEC).

Prevenirea infestarii cu ciuperci micotoxice a cerealelor depozitate poate fi gestionata printr-o strategie preventiva. Aceasta include prevenirea dezvoltarii mucegaiului prin mentinerea umiditatii boabelor sub limita critica pentru cresterea fungilor, monitorizarea umiditatii boabelor si a schimbarilor de temperatura in timpul perioadei de depozitare, reducerea umiditatii si a temperaturii in buncarele de depozitare, produse de monitorizare a insectelor si masuri de combatere a acestora.

drd. Ing. Lorena Gurau

ICDPP Bucuresti

S-ar putea să te intereseze

Hot News