COMUNICAT: Zbor masiv de Ostrinia nubilalis la cultura de porumb în partea de sud a țării. Urmariți dinamica dăunătorilor cu aplicația Evalio AgroSystems

Publicat de

FMC România implementează, și în România, programul European de monitorizare a dăunătorilor: EVALIO® AgroSystems

CE ESTE EVALIO® AGROSYSTEMS?

Evalio® AgroSystems este un serviciu digital, gratuit, oferit tuturor cultivatorilor de porumb de către FMC. Acesta monitorizează dezvoltarea dăunătorilor, printre care și Ostrinia nubilalis (sfredelitorul porumbului), în sprijinul aplicării corecte a tratamentelor la cultura de porumb. Aplicația se bazează pe o rețea de capcane amplasate în locații cheie de monitorizare. Pentru acest prim an, programul cuprinde numai jumătatea sudică a României, cu următoarele județe – Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Teleorman, Argeș, Prahova, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău. Realizat în colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea, care asigură consultanță tehnică, programul va fi extins la nivel național, din anul 2020.

Valorile capturilor zilnice ale numărului de fluturi identificați în capcanele feromonale și automate sunt introduse în aplicația Evalio® AgroSystems. Atunci când presiunea dăunătorilor este ridicată și dăunătorul poate produce pagube însemnate culturilor, serviciul Evalio® AgroSystems trimite mesaje de avertizare
producătorilor pentru aplicarea tratamentelor, în vederea reducerii pagubelor provocate de dăunători.

Aplicarea tratamentelor fitosanitare, ținând cont de dezvoltarea populației de dăunător și riscul de atac, va duce la o combatere eficientă și la reducerea pagubelor economice în cultura de porumb.

Amplasare capcane FMC România – sezon 2019
Amplasare capcane FMC România – sezon 2019

FMC România a amplasat în sudul României peste 70 capcane (clasice, pe bază de feromoni, cât și automate) în 25 puncte de monitorizare. Scopul acestor capcane este de a monitoriza zilnic capturile fluturilor de Ostrinia nubilalis (Sfredelitorul porumbului) și de a stabili curba de zbor a adulților de Ostrinia nubilalis, în vederea aplicării, la momentul optim, a tratamentului fitosanitar.

DE CE ESTE IMPORTANT SĂ COMBATEM OSTRINIA NUBILALIS (SFREDELITORUL PORUMBULUI)?

Ostrinia nubilalis (Sfredelitorul porumbului) este un dăunător polifag, periculos care poate afecta serios cultura de porumb. La început, larvele consumă din frunze (atacul în primele faze) iar apoi sapă galerii în tulpina plantelor de porumb. Acest lucru determină frângerea tulpinilor de la punctul de atac, sub greutatea știuleților sau a vântului, reduce capacitatea de nutriție a plantelor și rezistența la secetă. Atacul după formarea știuletelui provoacă pagube însemnate și determină pierderi de producție, dar și compromiterea calității recoltei, prin instalarea de putregaiuri în condiții de umiditate atmosferică crescută (precipitații) înainte de recoltare. În urma atacului de Ostrinia nubilalis la știuleți, pe leziunile produse se instalează diferite specii de ciuperci saprofite (Fusariumm spp., etc.), care conduc la apariția unor niveluri ridicate de micotoxine și dificultăți în vânzarea producției.

În cele mai multe cazuri, o combatere eficientă a speciilor de Ostrinia nubilalis va conduce și la un control secundar al speciei de Helicoverpa armigera. Începând cu anul 2020, FMC își propune să monitorizeze alături de Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigerea, o altă specie de lepidoptere polifagă și extrem de periculoasă.

Oua

Larva

Mascul

Femela

BULETIN DE AVERTIZARE

SE ÎNREGISTREAZĂ ZBOR MASIV DE OSTRINIA NUBILALIS (generația 1) ÎN CULTURA DE PORUMB!

Dacă sunteți în zona de sud, monitorizați cultura de porumb, și aplicați tratamentul cu insecticid în următoarele 3-4 zile (2-5 Iulie 2019)

DINAMICA CAPTURILOR FLUTURILOR DE OSTRINIA NUBILALIS, ÎN PERIOADA 17-30 IUNIE 2019, ÎN ZONA DE SUD A ROMÂNIEI

RECOMANDĂRILE FMC PENTRU COMBATEREA OSTRINIA NUBILALIS DE CE VĂ RECOMANDĂM TRATAMENTUL CU CORAGEN® ȘI AVAUNT®?

Coragen®

 • Coragen® este rezistent și eficient la temperaturile ridicate din timpul verii;
 • Coragen® se poate aplica de la stadiul de 4 frunze ale porumbului până la recoltare (BBCH 14-87);
 • Este rezistent la spălare dacă precipitațiile survin la mai mult de 2 ore după tratament;
 • Este selectiv cu entomofauna utilă;
 • Momentul optim de aplicare este de la depunerea pontei până în primele două zile de la eclozare (larve neonate);
 • Datorită activității ovi-larvicide excelente, insecticidul Coragen® previne pătrunderea larvelor în tulpina sau în știuletele de porumb și reduce pagubele cantitative și calitative determinate de atacul sfredelitorului tulpinilor de porumb.
  Doza omologată: 125 ml/ha

Avaunt®

 • Asigură o protecție excelentă a culturii tratate și are un efect puternic asupra ouălelor și larvelor de lepidoptere în toate stadiile de dezvoltare;
 • Acționează prin contact și ingestie, iar după ce pătrunde în organismul dăunătorului produce un efect neurotoxic ireversibil;
 • Nu este influențat de temperaturile ridicate din momentul aplicării (optimul aplicării 22-34⁰C).
  * Avaunt® este omologat in UE la cultura de porumb, în România este în proces de omologare.

S-ar putea să te intereseze

Hot News