Problemele legate de disponibilitatea gazelor naturale la nivel global provoaca ingrijorari legate de lipsa de ingrasaminte cu azot (N). In plus, chiar daca preturile la ingrasaminte sunt sus, disponibilitatea ingrasamintelor este pusa dub semnul intrebarii, marii producatori mondiali limitand exporturile si pastrand produsele pentru piata interna. Ca urmare, pentru 2022 se preconizeaza ca fermierii nu vor mai cumpara la fel ca si pana acum ingrasamintele pe baza de azot.
Este clar ca din punct de vedere economic, pentru a contrabalansa cresterile de preturi, se vor aplica doze mai mici de ingrasaminte. Pentru a asigura necesarul de nutritie al plantelor, fermierii trebuie sa isi indrepte atentia spre a utiliza cat mai tintit aceast input. Cand vine vorba de fertilizare, trebuie sa incepeti cu analiza solului, dupa care va puteti echilibra costurile prin decizii agronomice. Utilizati tehnologia de aplicare cu rata variabila pentru a aplica ingrasaminte doar in zonele unde este necesar.
De asemenea, practicile de agricultura conservativa sustin utilizarea covoarelor vegetale in rotatia culturilor, intre doua culturi principale, pentru a asigura o acoperire continua a solului si pentru a spori volumul de resturi vegetale incorporate in sol, stimuland activitatea biologica. Pentru infiintarea acestora se poate folosi o singura specie sau un amestec de specii de plante, in functie de rotatia culturilor agricole si de obiectivul pe care il urmarim pe fiecare sola. In cazul in care se urmareste imbogatirea cu azot a solului, se vor utiliza culturi fixatoare de azot (trifoi, lucerna, mazare), generand o posibila economisire a ingrasamintelor chimice.