Cu ce combatem buruienile in postemergenta in cultura de soia?

Publicat de

Soia este o cultura profitabila, dar foarte sensibila la imburuienare, iar procesul combaterii este un efort constant. Buruienile pot provoca pagube majore acestei culturi, iar aplicarea nerationala a erbicidelor poate avea repercusiuni importante asupra randamentului culturii. Daca in preemergenta am aplicat Tender, Proman sau alt erbicid recomantat pentru aceasta perioada, dupa rasarire este important sa mentinem cultutura curata de buruieni.

Ce puteti utiliza?

FIGHTER (480 g/l bentazona) este o noua formulare pe baza de bentazona, concentrat solubil in apa.

Doza omologata este de 2,0 l/ha. Buruienile trebuie sa fie rasarite si sa se afle in faza de 2-4 frunze, respectiv BBCH 12-14. Este recomandat ca tratamentul sa se realizeze cand temperatura aerului este mai mare de 15°C si umiditatea aerului mai mare de 40%. Se va evita efectuarea tratamentului in perioadele de stres ale buruienilor.

LISTEGO (imazamox 40 g/l) combate buruienile anuale cu frunza lata si unele graminee. Doza de utilizare este cuprinsa intre 0,75 – 1,0 l/ha si depinde de infestare si dominanta buruienilor.

PASSAT erbicid pe baza de imazamox, omologat in doza 1,25 l/ha.

SALTUS un alt erbicid pe baza de imazamox cu doza cuprinsa intre 0,325 – 0,65 l/ha.

Aplicarea acestor erbicide se face incepand de la aparitia primelor frunze trifoliate pana la aparitia primilor lastari laterali. Nu se aplica dupa aparitia bobocilor florali. Eficacitatea maxima se obtine atunci cand buruienile dicotiledonate anuale sunt in faza de 2-4 frunze, iar gramineele anuale in faza de 1-3 frunze (sa nu fie infratite).

HARMONY 50 SG (tifensulfuron-metil 50%) este un erbicid selectiv, sistemic. Doza omologata este de 12 g/ha + 0,1% adjuvant Trend. Utilizarea adjuvantului Trend se recomanda in doza de 250 ml/ha. Pentru combaterea eficienta a buruienilor se recomanda aplicarea a doua tratamente succesive la interval de 8-10 zile. Nu se praseste cultura inainte si dupa tratament – cel mai bun moment pentru prasit este la 12-14 zile dupa tratament. HARMONY 50 SG are perioada lunga de aplicare. Este important de retinut ca dupa aplicarea acestui erbicid nu exista restrictii in rotatia culturilor.

LEOPARD 5 EC (quizalofop-p-etil 50 g/l) poate fi folosit in doza de 1,5 – 2,0 l/ha si combate foarte bine costreiul din rizomi (Sorgum halepense), iar in doza de 0,7 l/ha impotriva buruienilor monocotiledonate anuale pana la stadiul de infratire (SetariaEchinochloaDigitariaSorgum din seminte). Acest erbicid are o eficacitate ridicata si nu creeaza probleme de remanenta pentru culturile postmergatoare. De asemenea, eficacitatea lui nu este afectata de o eventuala ploaie in 2-3 ore de la aplicare.

RANGO (quizalofop-P-tefuril 40 g/l) il puteti utiliza impotriva buruienilor monocotiledonate anuale (SetariaEchinochloaDigitaria) in doza de 0,75 l/ha, iar impotriva costreiului din rizomi, doza omologata este de 1,5 – 2,0 l/ha. Este foarte bine absorbit de catre frunzele buruienilor, iar performantele acestui erbicid nu sunt afectate de ploaie, de indata ce solutia s-a uscat pe plante.

S-ar putea să te intereseze

Hot News