Daunatorul Athalia rosae (Linnaeus, 1758), este intalnit in toate zonele de cultura ale rapitei si mustarului, prezentand o adaptabilitate ecologica semnificativa (Fig. 1). Pe langa aceasta specie, culturile sunt afectate si de alti daunatori cu potential mare de daunare, cum ar fi gandacul albastru (Colaphellus sophiae, Schaller, 1783), gandacul lucios (Meligethes aeneus, Fabricius, 1775) si puricii cruciferelor (Phyllotreta spp., Chevrolat, 1836). Adultii au corpul cu o nuanta galben-roscata si o lungime de 6-8 mm. Larvele, care ating o lungime de 14-18 mm, au corpul de culoare cenusie inchisa.
Insecta parcurge doua generatii pe an. Ierneaza in stratul superficial al solului. Adultii noi apar in a treia decada a lunii aprilie. Dupa aproximativ doua saptamani de hranire, are loc imperecherea. O femela depune intre 250 si 300 de oua pe partea inferioara a frunzelor plantelor de crucifere cultivate. Dupa o perioada de incubatie de 8-15 zile, larvele apar, de obicei, catre sfarsitul lunii mai. Durata stadiului larvar variaza intre 20 si 50 de zile. Durata stadiului larvar variaza intre 20 si 50 de zile. Odata ce ajung la maturitate, larvele coboara in sol pentru a-si completa transformarea in pupa, aceasta etapa durand 6-9 zile. Adultii din a doua generatie apar in cursul lunii iunie
Acest daunator este o specie oligofaga, adica ataca mai multe specii de plante, pe langa rapita si mustar, inclusiv alte crucifere, fie cultivate, fie spontane. Larvele provoaca deteriorarea parenchimului frunzelor prin crearea de galerii si perforatii, uneori ducand la deschiderea acestora pana la stadiul de scheletare (Fig. 2). In cazul unui atac puternic, plantele pot fi defoliate si se pot usca. De asemenea, florile si fructele aflate in formare pot fi afectate.. In cazul mustarului, larvele primei generatii sunt cele care provoaca daunele.
Pentru a combate acest daunator, se recomanda efectuarea unui tratament fitosanitar inainte de inflorirea culturii, utilizand piretroizi de sinteza. Este important sa se monitorizeze cu atentie culturile, iar atunci cand se detecteaza prezenta daunatorului (cu un nivel de 1-2 larve/planta), sa se intervina imediat cu un insecticid. Recomandam utilizarea produselor INAZUMA (0,15-0,2 kg/ha) MOSPILAN 20 SP in doza de 0,150 kg/ha, si FASTER DELTA in doza de 0,3 l/ha.
Drd. Ing. Chiriloaie-Palade Andrei